Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan är Stockholms äldsta

40
514
Julmarknad i gamla stan, julmarknad stockholm

Stockholms äldsta julmarknad finns i Gamla stan

Sedan 1915 har julmarknaden på Stortorget här i Gamla stan arrangerats årligen av den kulturhistoriska föreningen Stockholms-Gillet. Vilket därmed för den till Stockholms och även en av Sveriges äldsta julmarknader. 

Men traditionen sträcker sig längre tillbaka än så eftersom att den första riktiga julmarknaden på torget hölls resan 1837. Dock var det ett uppehåll mellan åren 1907-1914. Vilket bidrog till att Stockholms-Gillet bildades med målet att öka stockholmarnas intresse för sin stad samt för att verka för stadens kultur och bevarandet av stockholmska minnen. 

Under 1950-talet gick diskussioner om att lägga ner julmarknaden som med tiden hade fått ett sämre och sämre rykte. Inslagen av ”utländskt krimskrams” på julmarknaden hade blivit allt vanligare. 

Julmarknaden idag och ”Grinchen” 

På Stortorgets julmarknad finns 41 faluröda bodar där det säljs godis, hantverk, viltkorvar,  renkött, sillinläggningar, bröd tomtar och mycket annat som hör den traditionella julen till.

Men det finns även inslag som chokladhjul, kokt korv med bröd och andra inslag som i mitt tycke inte passar in på en genuin julmarknad. Doften av nygräddade våfflor uppskattas av många. Men för mig så känns det mer som att steget till att börja servera langos inte är långt borta.  

För trots att jag bor i Stockholm och dessutom nästan har gångavstånd till Gamla stan. Så har jag varje år enbart besökt julmarknaden på Stortorget vid något enda tillfälle för att konstatera att det är samma sak som året innan. 

Men med det sagt så tycker jag ändå att du ska passa på att besöka Stortorgets julmarknad om du är i närheten. För det finns trots allt några guldkorn av det gamla och genuina. Stortorgets julmarknad är öppen dagligen klockan 11 – 18 fram tills den 23 december. 

Om du vill besöka en riktigt magisk julmarknad så rekommenderar jag Julmarknaden i Tallinn. Från Stockholm kan man flyga direkt till Tallinn eller resa med Tallink & Silja Lina. Det går även direktflyg från Landvetter och Kastrup. Bor du i norr kan du flyga via Helsingfors från Umeå och Luleå.


Har du besökt Julmarknaden på Stortorget? Eller har du tips om andra julmarknader? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.


40 COMMENTS

 1. Älskar verkligen julmarknader. Vi brukar ta oss till Tyskland, men i år föll valet på Madeira. Lite udda kanske, men har hört att dom har så mycket fint så här innan jul där

  • Ja tyska julmarknader är verkligen något speciellt. Jag har inte besökt Madeira under jul. Men jag kan tänka mig att det påminner lite om julfirandet som är på öarna runt i Medelhavet. Palmer och ljusslingor blandat med helgon och tomtar 🙂

  • Jag hade faktiskt inte gått dit om det inte var för det här inläggets skull. Men den i Tallinn är magisk så den ska du verkligen passa på att besöka 🙂

 2. Älskar Gamla stan och alla berättelser om de som bott och verkat där genom århundradena.
  Julmarknaden har jag bara besökt en eller två gånger dessvärre. Jag gillar inte riktigt den trängseln som lät kan bli.

 3. Vilken härlig julmarknad det verkar vara, låter som det skulle finnas något för alla där. Har aldrig varit i gamla stan heller men ser väldigt fint ut 🙂 Hur är julmarknaden i Tallinn?

 4. Håller med om att julmarknaden i Gamla Stan är speciell på något sätt. TRor att det är hela miljön och historian som Gamla Stan och Stortorget förmedlar.

 5. Jag har aldrig vart på den marknaden! Kanske är något man ska försöka ta sig iväg till, bor ändå inte långt borta liksom!
  Så himla mysigt det verkar 😀

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.