Åka tåg mellan Kastrups flygplats och Köpenhamn

0
241

Koebenhavns=Hovedbanegaard_5Åka tåg mellan Kastrups flygplats och Köpenhamn

I samband med att Ryanair gravt lyckades klanta till det med tre av våra totalt fyra hembiljetter från Warszawa. Så bestämde jag mig snabbt för att boka en ny hembiljett med SAS dagen efter. Och när jag såg att det fanns biljetter med en extra lång mellanlandning i Köpenhamn var jag inte sen att utnyttja den möjligheten! För vem vill inte spendera några timmar inne i Köpenhamn om möjligheten ges?

När jag landade på Kastrup, begav jag mig till biljettautomaterna för DSB (Danska SJ). För att köpa en biljett in till Köpenhamn. För det är alltid lika inbjudande att besöka hjärtat av det lilla landet i söder. Och för den som tidigare bara har sett Stockholm C kommer nog bli hänförd av den danska motsvarigheten Københavns Hovedbanegård som verkligen ser ut som en gammal järnvägsstation.  Och påminner lite om något som är hämtat ur Harry Potter. För det finns tydligen sinnesslöa människor som på fullt allvar faktiskt tror att danskarna ska ha byggt stationen efter böckerna? Allt för att locka turister till Köpenhamn..

Det är inte varje dag man kuskar fram i en elefantröv!

Då jag genom åren har mer eller mindre har sett hela Sverige genom ett tågfönster så har jag lärt känna en del tågpersonal. Som har lärt mig en hel del om olika tåg. Och tydligen så har tågmodellen X31 det något bisarra smeknamnet elefantröv. Anledningen är ganska uppenbar när man väl ser dessa tåg som är rätt vanliga nere i Öresundsregionen.

Copenhagen_Train_Station_Airport_Kastrup

IC3_tog_p__Hovedban_585480a

Den stora fördelen med en längre mellanlanda på Kastrup om man jämför med vårt kära Arlanda är delvis avståndet till city men framförallt priset på tågbiljetten! För som exempel kostar en enkelbiljett in till Stockholm C från Arlanda hutlösa 268 spänn! Som exempel så betalade jag endast 34 dkk (ca 37 sek) för min biljett från Kastrup till Köpenhamn.

4136_560_560_0_0_0_0_2

Och för den som har gjort ett grönt miljöval och valt att använda SJ som sitt transportmedel till flygplatsen vet att samma bolag tar ut en stationsavgift på 75 kr för att man ska få kliva av på Arlanda. Viket är en spärravgift för att betala av kostnaden för Arlandabanan.

Kobenhavn_Station_(5706510557)Åk tåg i Danmark

Det är enkelt att flyga till Kastrup för att sen bara ta tåget in till Köpenhamn H och det är billigt. Det kostade mig ynka endast 34 dkk (ca 37 sek) för en resa som tar 10 min. Sen är Københavns Hovedbanegård värt att besöka oavsett om man är tågintresserad eller bara vill föra tankarna tillbaks till svunna tider.

Då arkitektur faktiskt inte var synonymt med sterila grå betongklumpar som i sann Sovjettanda framkallar självmordsförsök i ren protest. Och när man ändå befinner sig i Köpenhamn så tar man seden dit man kommer och serveras en Rød pølse med brödet bredvid som ett slags separat tilltugg tillsammans med ketchup, senap och rostad lök.

Samt är man i Köpenhamn så ska man inte glömma att avlägga ett besök på Carlsbergs egna museum där de stolt presenterar sin bryggarhistoria från 1847. Men jag valde att skriva ett helt eget inlägg i Grattis Världen om det besöket.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.