Key Deer – de små hjortdjuren som enbart finns i Florida Keys

10
111
Key Deer
Foto publicerat med tillstånd av fotografen

Key deer – de små hjortdjuren som enbart finns i Florida Keys

Key deer är en mindre underart till den amerikanska vitsvanshjorten och är helt unik för öarna i nedre Florida Keys. Hjortarna återfinns i områden med konstant tillgång på sötvatten, från Sugarloaf Key ner till Bahia Honda Key. Men det är inte ovanligt att även se hjortarna på andra öar under regnperioden i Florida Keys eftersom att hjortarna är duktiga simmare.

Key deer återfinns inom nästan alla levnadsmiljöer som finns på öarna. Från Floridatall-skogar, lövskogar, mangroveskogar samt i palmskogar. Hjortarna livnär sig på över 150 olika växter, men mangrove- och olika halmpalms bär utgör de viktigaste delarna av kosten.

Key deer kännetecknas av sin betydligt mindre storlek jämfört med andra arter av vitsvanshjort. Storleksmässigt påminner en Key deer om våra svenska rådjur. Vuxna hanar väger vanligtvis mellan 25-34 kg och når en mankhöjd på ungefär 76 cm. Medan en fullvuxen hona brukar väga mellan 20-29 kg och nå en mankhöjd på 66 cm.

Key deer är rödbrun till gråbrun i färgen och det är bara hanar som utvecklar horn. Som tappas mellan februari och mars, sen i juni växer hornen ut på nytt och är klädda med vit hud. Annars likar arten i allmänhet andra vitsvanshjortar i sitt utseende.

Historia

Key deer är ättlingar till vitsvanshjortar som vandrade ut på öarna i Florida Key på landtungan som bildades under Weichselistiden. Därefter har evolutionen under tusentalsår anpassat hjortarna för ett liv på öarna som skapades i och med havshöjningen när inlandsisen drog sig tillbaka.

Första gången hjortdjuren är omnämnda i text är av den spanske sjömannen Hernando de Escalante Fontaneda som överlevde ett skeppsbrott år 1550. Han tillfångatogs sedan av en stam Calusaindianer som förslavade och offrade flera av de andra överlevarna.

Men tack vare sin sång och dans lyckades han överleva och hölls som slav i drygt 17 år. Innan han befriades av sin landsman Pedro Menéndez de Avilés, Floridas första spanska guvernör och grundare av St. Augustine.

Key Deer
Kom ihåg att inte mata Key deers om du möter dem

Utrotningsstatus

Key deer har jagats för sitt kött av olika indianstammar, förbipasserande sjömän och tidiga bosättare. Så 1939 totalförbjöds all jakt, men en utbredd tjuvjakt gjorde att hjortdjuren nästan helt utrotades. 1955 beräknades antalet vars så lågt som 25 djur.

1967 grundades National Deer Refuge, ett flertal federalt administrerade naturreservat på Big Pine Key, No Name Key samt ett flertal mindre och obebodda öar som skulle bidra till att skydda arten. Idag finns uppskattnings 700-800 Key deer på öarna, men listas fortfarande som hotad.

Eftersom att huvudvägen US Route 1 skär igenom Florida Keys. Så påverkar det även öarna där hjortarna har sitt habitat. Vilket i sin tur innebär att i det i genomsnitt trafikdödas 125-150 hjortar per år. Vilket motsvarar ungefär 70% av det totala dödsantalet per år.

I september 2016 rapporterades det första fallet av screw-worm fly i USA sedan 1982. Parasitflugan lägger ägg i öppna sår, när larverna sedan kläcks äter dessa sitt värddjur inifrån och ut. En mycket plågsam och långsam död. Därför avlivades samma år 135 Key deer som drabbats. Vilket motsvarade en åttondel av den totala populationen.

The Blue Hole på ön Big Pine Key

Vilda Key deer vid The Blue Hole

Om du vill se vilda Key deer, så är chansen stor att du får göra det vid The Blue Hole på ön Big Pine Key. Det gamla grustaget har med åren bildat en beständig vattenreservoar som är hem för ett flertal vilda djur och växter. Där kan du även få syn på ett flertal fågelarter, sköldpaddor, ormar, alligatorer och gröna leguaner.

National Key Deer Refuge uppmanar besökare att hjälpa till att hålla hjortarna fortsatt vilda genom att inte mata dem. Eftersom att det lätt bidrar till att människor och fordon förknippas med mat. Vilket innebär att fler Key deer riskerar att dödas i trafiken. Så om du kör längst Florida Keys, tänk på att hålla de låga hastighetsbegränsningarna.


Har du besökt någon av öarna i Florida Keys? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

10 COMMENTS

  1. Väldigt intressant läsning! Vi ska åka till Florida och Key West i höst. Vet du hur vädret är på hösten?

  2. Vi såg flera stycken när vi besökte Key West 2014. Jag har några kort som jag kan maila till dig om du vill. Min ena dotter ville bestämt ha med sig en hem till Sverige och var sur för att hon inte fick det hahaha.

  3. Vilka sötnosar!! 😀 Hoppas att vi får se såna när vi åker till Florida. Nu måste vi åka till Key West och spana.

    • Om ni stannar till vid The Blue Hole finns chansen att får göra det. Jag hade turen att se Key deers på flera platser fram och tillbaka över öarna i Florida Keys.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.