Key lime pie – historien om den amerikanska pajen

10
261
Key lime pie
Key-Lime-Pie

Key lime pie – historien om den amerikanska pajen

Key lime pie, den amerikanska klassikern har sitt utspring på den sydligaste ön Key West nere i den subtropiska ökedjan Florida Keys. Pajen har fått sitt namn från den speciella limefrukten Key lime som endast växer här på öarna. Till skillnad från andra limefrukter har den en blekgul fruktsaft, tunnare skal och en mer aromatisk smak.

Pajen har blivit legendarisk och spridit sig långt utanför Florida. Åsikterna om hur den ska tillagas går vida isär. Men en sak är säker, en äkta Key lime pie ska bakas med den lokala limefrukten! Med andra ord bör du såklart avnjuta den på någon av öarna där den en gång uppstod. Även om frukterna exporteras till andra delar av USA.

Historien om Key lime pie

Historien om Key lime pie kan spåras tillbaka till början av 1900-talet. Vem som bakade den första pajen är dock oklart. En välkänd teori är att det var Aunt Sally som bakade den första pajen. Vid den tiden var hon hushållerska hos farttygsbärgaren tillika Key West förste miljonär William Currys.

Om det verkligen var så är omöjligt att svara på. För det finns även andra personer som påstår att hon i själva verket bara kopierade receptet från lokala tvättsvampsfiskare. Som spenderade flera dagar ombord på sina båtar utan möjlighet att varken kunna laga mat eller ta med sig färskvaror ombord.

Därför använde fiskarna konserverad mjölk som inte påverkas av värmen och dessutom har ett högt näringsinnehåll. Färsk mjölk blev inte vanligt i Key West fören det moderna kylskåpet blev var mans egendom under 1950-talet.

När proteinerna i äggen och den kondenserade mjölken blandas med syran från limesaften sker en kemisk reaktion. Vilket för att blandningen tjocknar utan att man behöver tillföra någon värme. Nu mer gräddas dock pajen ändå för att de råa äggen i smeten ska pastöriseras, vilket även bidrar till att pajfyllningen tjocknar lite extra.

Lagstiftning

1965 skrev Florida State representanten Bernie Papy, Jr. en motion för en ny lagstiftning. Där han ville att den som saluförde Key lime pie som inte bakats med just Key limefrukter skulle dömas till $1.000 i böter! Dock avslogs hans motion vid en omröstning samma år.

1 juni 2006 antogs faktiskt hans motion av Florida House of Representativs och Floridas Senat. Samtidigt valde man att utropa Key lime pie till delstaten Floridas officiella paj.

Recept på Key lime pie

Vad vore ett sånt här inlägg utan ett recept på pajen i fråga? Förvisso blir det ingen äkta Key lime pie om du mot förmodan inte skulle få tag i några Key limefrukter förstås. Men det blir nästan lika bra med vanlig lime, bon appétit!

Du behöver följande:

  • 200 g krossade digestivekex
  • 100 g smält smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 äggulor
  • 1 förpackning sötad kondenserad mjölk
  • 1 dl pressad limejuice
  • Pajbotten: Krossa digestivekexen i en mortel eller kör dem i mixer. Smält smöret. Blanda de krossade digestivekexen med smält smör och vaniljsocker. Tryck ut jämnt i bottnen på en pajform. Grädda i 8-10 minuter i 200°. Låt bottnen kallna helt innan du häller i fyllningen.
  • Fyllning: Pressa limefrukterna. Skilj äggulorna från vitorna. Det gör du enklast genom att låta äggvitan rinna mellan fingrarna. Kvar i handen blir gulan, hel och fin. Blanda gulorna med den kondenserade mjölken. Tillsätt lime juice. Rör om snabbt och fyll omedelbart formen (den stelnar jättefort).

Mer reseinspiration till Florida Keys

Så vad väntar du på? Det är dags att börja planera din egen resa till Florida Keys där du sakna cruisar över de 42 broarna ut till Key West. Tro mig det är en paj som är värd att resa för att få uppleva.

***

Har du provar Key lime pie? Eller har du några tips på andra lokala efterrätter för oss som älskar sötsaker? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

10 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.