KGB:s fängelseceller i Tallinn. En plats som vittnar om Sovjetunionens terror

7
80
KGBs källare i Tallinn | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

KGB:s fängelseceller i Tallinn | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seBesök KGB:s fruktade fängelseceller i Tallinn

I hjärtat av Tallinns gamla stadskärna på gatan Pagari 1 står ett ståtligt grönt hus med vacker stuckatur. En byggnad som har spelat en anmärkningsvärd roll i Estlands moderna historia. Men i husets källare gömmer sig en del av 1900-talets värsta förbrytelser mot mänskligheten. Det var nämligen här som KGB hade sitt estniska högkvarter under Sovjetockupationen 1944-1991.

Tidigare har häktescellerna varit helt stängda för allmänheten. Men i mitten av juni förra året öppnade Ockupationsmuseet upp källaren för besökare. Utställningschefen Sander Jurisstaks förklarade det väldigt enkelt; Vi vill visa alla hur totalitära system fungerar”. 

Cellerna i källaren står kvar som ett tyst vittne och påminner oss besökare om den fasansfulla terror och utrensningar som Estland och många andra länder utsattes för under Sovjetunionens totalitära skräckvälde. Om du besöker Tallinn kan jag rekommendera ett besök här. Just för att det tillhör den historiska allmänbildningen att känna till kommunismens brott.

KGB:s fängelseceller i Tallinn | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seI källaren förhördes och torterades oliktänkande

Byggnaden uppfördes 1912 som ett borgerligt residens och har sedan dess spelat en anmärkningsvärd roll i Estlands moderna historia. Efter den Ryska revolution utropade sig Estland som en fri republik genom sin självständighetsförklaring från Tsarryssland 1918. Estlands provisoriska regering höll därefter sina möten i byggnaden.

Samt under estniska befrielsekriget mot Ryssland 1918-1920. Efterföljande år fungerade byggnaden som huvudkontor för estniska försvarsdepartementet och den estniska armén. Men 1939 krävde återigen Sovjetunionen att få upprätta flyg- och flottbaser på estniskt territorium.

Baser som sedan användes vid röda arméns anfall mot Finland den 30 november samma år. Dessutom tillsattes en helt ny och mer sovjetvänlig regering vilken även undertecknade en biståndspakt med Sovjetunionen. Dock anklagades ändå Estland för att vara fientligt och landet ockuperades i oktober 1940.

Efter Sovjetunionens ockupation av Estland blev byggnaden använd som huvudkontor för Folkministeriet för inrikesfrågor i Estland. Men redan i juni 1940 hade den Sovjetvänliga regeringen börjat sin utrensning av ideologiska fiender, tidigare estländska politiker, statliga tjänstemän, affärsmän, intellektuella, militära officerare, krigsveteraner. Människor som sedan förhördes och fängslades utan rättegång. Man räknar med att över 2.000 personer antingen avrättades eller deporterades under några få månader.

Fångarna torterades, förhördes och fördes sedan till en tribunal som antingen delade ut dödsdomar eller långa fängelsestraff. Att dömas till fängelsestraff innebar oftast deposition till något av Sovjetunionens Gulagläger där en säker svältdöd ändå väntade.

KGB:s fängelseceller i Tallinn | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seEn av fångcellerna i källaren

1941 byggdes 6 stycken 8,5 kvadrat stora fångceller i husets källare. Även en minimal isoleringscell byggdes. Samtidigt passade man även på att mura igen källarfönstren för att dämpa ljudet av skrikande fångar som förhördes och torterades av sina bödlar. I värsta fall kunde det vara så pass många som upp till 18 personer per cell som väntade på sina förhör. Vilka vanligtvis skedde på nätterna eftersom de fångarna inte skulle få möjlighet att sova.

Men i juni 1941 intogs Tallinn av tyska trupper och precis som i Riga öppnade man upp cellerna för att den estniska befolkningen skulle få se vad som hade skett innanför väggarna. Vilket även stärkte den estniska kamplusten att strida sida vid sida med tyskarna mot Sovjet i Operation Barbarossa.

Efter att den tyska fronten bröt samman så bildades en ny estnisk författningsenlig regering i september 1944. Senare i oktober samma år hade Sovjetunionen lyckats återta kontrollen över Estland och dessutom avsatt och fängslat den nya regeringen.

Under krigets slutskede flydde omkring 100.000 estländare, främst till Tyskland och Sverige. Man har beräknat att omkring 30.000 ester kom till Sverige. Varav en betydande del var Estlandssvenskar från Ösel och andra omkringliggande öar.

Under Sovjetockupationen 1944-1991 deporterades över 75.000 estländare till övriga Sovjetunionen, främst till Sibirien och Gulaglägren. Den deporterade befolkningen ersattes av åtminstånde 300.000 ryssar som både politiskt och kulturellt dominerade Estniska SSR.

KGB:s fängelseceller i Tallinn | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seCirkeln har slutits efter 100 år

Idag fungerar byggnaden återigen som bostadshus för Tallinns övre medelklass. Så man kan väl säga att cirkeln har slutits till sist. Även om KGB källaren i Tallinn är mycket mindre än KGB huset i Riga. Så är det ändå minst lika makaber att att stå i de trånga cellerna där otaliga människor har förvarats i väntan på sina domar utan något som helt rättssystem.

KGB:s fängelseceller i Tallinn | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.sePatarei-fängelset i Tallinn

Nere vid Tallinns Sjöflyghamn ligger Paterei-fängelset som under Sovjettiden höll tusentals fångar inspärrade. Tyvärr kan man inte längre besöka fängelset, men det går utmärkt att beskåda det på nära håll utifrån.

Passa även på att besöka Lennusadam Seaplane Harbour när du ändå är i närheten. Det är ett prisbelönt sjöfarts- och marinmuseum med fokus på Estlands moderna sjöhistoria från 1900-talet och framåt. Där kan du bland annat kan kliva ombord på Europas största ångdrivna isbrytare Suur Tõll. Eller kliva ner i EML Lembit som är den ubåt som tjänstgjorde i 75 år under både Estnisk och Sovjetisk flagg. Vilket med råge är den ubåt som varit i tjänst längst i historien.


Öppettider och entré

Kl 11:00 – 18:00 måndag – söndag
Adress: Pagari tn 1, Tallinn

Vuxen: €5
Barn: €4
Familjebiljett €11


Har du besökt museet eller har du tips om något annat museum som jag borde besöka? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

7 COMMENTS

    • Det är en väldigt blandad upplevelse faktiskt. Nej tyvärr så har den svenska skolan en förmåga att bra lära eleverna om vad en mustaschprydd herre från Braunau am Inn gjorde.

    • Kul att du gillade det! Det finns faktiskt många platser även här i Sverige. Det kommer en hel del liknande inlägg framöver från olika platser.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.