Kinnie, en del av den maltesiska folksjälen

0
153
Kinnie
Kinnie

Kinnie, en del av den maltesiska folksjälen

Innan jag flyttade ner hit till Malta, hade jag läst mycket in den inhemska läsken Kinne som utgör en stor del av den maltesiska folksjälen. Ombord på min flight KM103 från London med Air Malta stiftade jag bekantskap med läskeblasket för första gången.

Eftersom att jag flög business class var servicen på topp. Den maltesiske pursern med en minst sagt säregen tangorabatt till mustasch. Sken upp som en sol när jag frågade om det fanns Kinne ombord? Jag berättade att jag hade läst mycket om den inofficiella nationaldrycken men aldrig haft chansen att prova den.

Han berättade stolt att alkoholfria drycken tillverkas av bittra Chinotto apelsiner samt 18 aromatiska örter och kryddor som ger Kinnie dess unika smak. För våra skandinaviska smaklökar så påminner den ganska mycket om den finska aperitifen Marinella. Men med en groteskt bitter eftersmak!

Det blev inte bättre av att den serviceinriktade pursern var snabbare än Speedy Gonzales med flaskan i högsta hugg för att fylla på mitt glas (efter att jag hade tvingat i mig den absurda drycken).

Pest eller kolera?

Kinne lanserades på marknaden redan 1952 och fick snabbt kultstatus på ön som en inofficiell nationaldryck bland malteserna samt hos britterna som också uppskattade smaken.

Även det onda läskimperiet Coca-Cola Company har försökt att skapat en kopia under namnet Fanta Amara som tidigare gick under varumärket Krest. Vem vet, det kanske kommer ett blogginlägg med ett test blindtest: Kinne VS Fanta Amara. Den som följer Grattis Världen får se vilken vinnaren blir om det nu ens går att utse en sådan när det säkert blir pest eller kolera av det hela..

För det är verkligen en speciell upplevelse att dricka Kinnie. Och det finns mycket här nere på Malta som jag kommer att ta upp i mina blogginlägg framöver. Har du något annat du tycker att jag borde skriva om här på ön? Skriv gärna en kommentar så kanske det kommer ett inlägg. .

***

Har du provar Kinnie? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler schysta restips från hela världen! Skål!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.