När körsbärsträden blommar i Kungsträdgården, då är det vår

0
152
Körsbärsträden i Kungsträdgården

Körsbärsträden i KungsträdgårdenNär körsbärsträden blommar i Kungsträdgården

Ett av Stockholms allra säkraste vårtecken är när körsbärsträden i Kungsträdgården blommar ut i all sin prakt. Alléerna skapar ett rosa valv som ramar in den stora forumdammen i norra delen av parken. Varje år firas körsbärsblommans dag, eller Sakura-festen som den kallas på japanska.

Evenemanget arrangeras av Stockholm stad tillsammans med Japanska föreningen i Stockholm. År hölls firandet den 21 april. Dock hade endast ett fåtal blommor slagit ut under firandet. Flera dagar senare exploderade träden i sin fulla prakt.

Under Sakura-festen visas bland annat japanska trummor, Shamisen, flöjt, Budo/Aikido show, japanska sånger med Sakurakören och Yosakoi dans och mycket annat med japansk anknytning. Det hålls även  workshop i kalligrafi, kimonoprovning, origami, shogi och igo, teceremoni, ikebana. Tält med information från Världskulturmuséerna, JFS, m.fl. Försäljning av kimono, japansk mat, bento-kakor och -te .

Tråkigt nog så missade jag själva festen eftersom att jag var bortrest. Men någon vecka senare stod de båda alléerna i full blom. Och jag har hunnit gå förbi där många gånger sen dess. Körsbärsträden blommar fortfarande. Men om du vill hinna se allt i år så får du nog skynda dig.

Körsbärsträden i KungsträdenEuropas kultur huvudstad 1998

I samband med att Stockholm utsågs att vara Europas kulturhuvudstad 1998 rustades Kungsträdgårdens norra del upp 1997 efter ritningar av Aleksander Wolodarskis. Samtliga lindar i dåligt skick togs bort. Och det anlades en stor central ny damm, samt planterades japanska i allé.

Körsbärsträden i Kungsträdgården är av sorten Prunus ‘Accolade’ som är en odlingsvärd sort som noga har valts ut av den berömda plantskolan Knap Hill i södra England. Körsbärsträden kan bli upp till 70 år i en skyddad trädgårdsmiljö. Sorten utmärker sig med en påfallande vacker och rik blomning på våren med mörkrosa blommor som senare övergår till mer ljusrosa.

Körsbärsträden i Kungsträdgården


Har du besökt Kungsträdgården under tiden som de japanska körsbärsträden blommar?? Vad tyckte du? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook samt följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.