Min kryssning slutade med att jag fick flyga hem med en nyckel

0
61
KoЯn

kornEn 40 timmas kryssning till Helsingfors som slutade med att jag fick flyga hem med en nyckel

Vad skulle du göra om någon ringde och berättade att hemnyckeln du lämnat inte fungerade? I torsdags så befann jag mig i Helsingfors när telefonen ringde. Och brorsan berättade att hans kopia av min hemnyckel inte fungerade i tillhållarlåset. Så jag bestämde mig för att boka en flygresa hem i sista minuten.

Några veckor tidigare fick jag ett mail från Tallink & Silja Line som berättade att man dragit igång en kampanj på poängresor. Så jag bokade in mig på en 40-timmarskryssning till Helsingfors ombord på M/S Silja Symphony. Mest för att jag kommer att fokusera mer på att skriva reseguider och recensioner  i Grattis Världen 2.0. Men även för att Helsingfors är en stad som förtjänar mer uppmärksamhet. Någon vecka senare så visade det sig att brorsan och en av hans polare stänkte åka ner till Stockholm för att se det amerikanska nu-metalbandet KoЯn på Gröna Lund. Så det passade ju perfekt att jag skulle guppa runt ute på Östersjön samma torsdagskväll.

Borgbacken Helsingfors | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seHemresa i sista minuten med Norwegian

Men när jag var ute på Borgbacken och provade lite karuseller i sensommarvärmen. Så ringde brorsan och berättade att de inte kom in i lägenheten. Efter att på olika sätt försökt lösa problemet så bestämde jag mig för att jag lika gärna kunde boka en hemresa direkt med flyg istället för att ta båten tillbaka till Stockholm. Så lite sökande på Matrix för att hitta bästa alternativet. Så visade det sig att jag skulle bli tvingen att flyga med Norwegian fligt DY4288 just för att  den avgången passade bäst tidsmässigt och var några hundra billigare än Finnair.

Så det var vara att ta spårvagnen tillbaka till Olympia terminalen och den väntande M/S Silja Symphony som troget väntade på att ta sina passagerare tillbaka till Stockholm. Men istället för att villa lite i hytten så fick jag snabbt som attan räfsa ihop mina utspridda pinaler för att sedan så fort som möjligt ta mig av båten. Och samtidigt fattade jag beslutet att det skulle gå mycket fortare att ta en taxi ner till Helsingfors centralstation än att åka spårvagn.

Spårvagn Helsingfors | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seSpårvagnsolycka, inställt tåg..

Men tji fick jag när vi kom ner på E12:an där det tydligen skett någon form av spårvagnsolycka. Så det var helt stopp i trafiken och 20 minuter senare kom jag ältningen fram till tågstationen. Där jag av tidigare erfarenhet köpte en tågbiljett i automaten. Och gick därefter till det undangömda spårområdet där spår 17 ligger. En reda på drygt 30 min med 10 stopp längst vägen. Men några hundra meter före stationen Sandkulla (fi. Hiekkaharju) så fick tåget någon form av tekniskt fel. Och utropen var enbart på fiska så jag har ingen aning vad dem berodde på. Dock är finska VR väldigt effektiva jämfört mot svenska SJ. Inom 30 minuter så hade tåget bogserats tillbaka till stationen Parkstad (fi. Hiekkaharju).

Och försenat flyg.. Som blev min räddning

När jag åkte från Helsingfors så skulle jag ha drygt en och en halvtimme på mig innan min fligt DY4288 skulle avgå 18:55. Så redan då var det nästan tajt med tid. Och i och med att tåget försenades och vi skulle behöva vänta in nästa tåg. Så innebar det att jag med största sannolikhet skulle missa min flight. Men när jag stod där på perrongen och tiden rann ifrån mig. Så fick jag ett SMS från Norwegian att flyget var försenat vilket tände ett nytt hopp hos mig att hinna med samma flyg hem trots att jag skulle anlända på flygplatsen. Vid incheckningen så fick jag veta att jag skulle hinna med men att jags kulle bli tvungen att springa till säkerhetskontrollen och gate 18. Så jag kom hem i tid med nyckel och kunde låsa upp tillhållarlåset.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.