Long Island Iced Tea — min kärleksförklaring till en drink

4
1033
Long Island Iced Tea

Jag <3 Long Island Iced Tea = Sant!

Det finns drinkar och så finns det drinkar, sen finns det drinkar som Long Island Iced Tea! Drinken som är en av min personliga favoriter en varm sommardag. Så det här inlägget är en kärleksförklaring och en del i min följetong sprit, passion, historia och drinkar. Enligt legenden skapades Long Island Iced Tea av bartendern Robert C. ”Rosebud” Butt på vattenhålet Oak Beach Inn i Hampton Bays på Long Island utanför New York City.

En Long Island Iced Tea består av lika delar vodka, gin, rom, tequila och cointreau som ska skakas med med citron- och limesaft i en shaker innan drinken toppas med kall Coca Cola. Namnet har drinken fått eftersom att den till färgen påminner om ett glas iste. En Long Island Iced Tea som har blandats i ett Highballglas ligger på ca 22% alkohol. Med andra ord tillräckligt med sprit för att sänka en noshörning efter ett par glas! Åtminstone tillräckligt mycket för att du ska bli dumdristig nog att försöka..

En bartender i Atlantic City lärde mig en gång att det bara finns tre avgörande steg för att blanda en riktigt schyst Long Island Iced Tea — ingredienserna, tekniken och isen.

Shaken, not stirred!

Precis som Ian Flemings hemliga agent James Bond vill ha sin vodka martini, ska även en Long Island Iced Tea skakas i en shaker och inte bara vispas med en drinkpinne.. Som jag redan nämnt ska samtliga ingredienser hällas i en iskall shaker med mycket is och sedan skakas ordentligt! Så att spriten blir så nedkyld att Andrées polarexpedition 1896-1897 liknat en charterresa. Innan jag glömmer det, i böckerna dricker Agent 007 det mesta som har en högre alkoholhalt än en folköl.

En bartender i spelstaden Atlantic City lärde mig för några år sedan att det bara finns tre avgörande steg för att blanda en riktigt schyst Long Island Iced Tea rätt — ingredienserna, tekniken och isen! Använd Cointreau istället för billig Triple Sec och premiumsprit! Receptet nedan är det han skrev ned åt mig på en servett från baren.

 • 2 cl. Smirnoff vodka
 • 2 cl. El Dorado Silver rum
 • 2 cl. Tanqueray Gin
 • 2 cl. José Cuervo Tequila

 • 1 msk. Limejuice
 • 1 msk. Citronjuice
 • Coca Cola (glasflaska)
 • En påse iskuber

Några riktigt bra drinkböcker

Tycker du också att det är kul med drinkar och vill lära dig mer om den ädla konsten att kasta ihop en schyst cocktail? Då kan jag rekommendera dessa böcker som jag själv har i bokhyllan.

  • Smugler’s Cove 2016 av Martin Cate
  • Tiki – Inbunden2019 av Shannon Mustipher
  • Äntligen cocktaildags!
  • 101 Cocktails du måste dricka innan du dör av Eliq Maranik och Stefan Lindström

Läs och smutta långsamt, med dessa böcker kommer du få en bra baskunskap för att blanda drinkar, resten kommer med erfarenhet.


Vilken är din favoritdrink en varm sommardag? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler schysta restips från hela världen! Skål!

4 COMMENTS

 1. Trevligt inlägg! Jag har har bara druckit en long island iced tea på en Greklandschater och tyckte inte om den. Men är det så stor skillnad mellan olika spritmärken?

  • Tack! Haha ja då kan jag faktiskt förstå om du inte tyckte om den. Oja, det är en misvid skillnad mellan olika spritmärken och smak. Så beställ en på en bättre bar så ska du få se att det är en helt annan smak.

 2. En klassisk GT går inte av för hackor! Framförallt inte med bra tonic och gin. Du har helt rätt i att premiumsprit lyfter vilken drink som helst. Long Island Iced Tea var det länge sedan jag drack sist, Men det är en bra drink om man vill köra hårt och sova tidigt 😉

  • Ja en GT är ju riktigt klassiskt, men jag har aldrig fastnat för drinkar med tonic. Haha det går ju att köra varannan vatten också 😉 Men det är helt klart en elefantdödare av rang!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.