Hetta upp kräftskivan med en äkta Louisiana crawfish boil (recept)

4
Louisiana crawfish boil

Hetta upp kräftskivan med en äkta Louisiana crawfish boil

Kräfthattar. snaps och krondill i all ära – men nu ska det handla om kräftfiske i äkta Louisiana stil! Precis som den svenska kräftskivan är Louisiana crawfish boil en helig högtid i både Creole- och Cajunkökt. Som du säkert redan har räknat ut kokas kräftorna i en helt annan lag tillsammans med färsk majs och potatis. Tro mig det är riktigt gott och en helt ny matupplevelse!

I Louisiana tillagas kräftorna stora kittlar som ställs över propanbrännare tillsammans med en kryddblandning som består av citroner, vitlök, lagerblad, senapsfrön cayennepeppar och andra kryddor. När allt har kokat klart slevas kräftorna upp med sina tillbehör på stora fat eller tidningspapper och äts direkt med händerna. Precis som i Sverige är det bara att suga, sörpla och äta som att det varken finns en morgondag eller bordsskick.

Ofta uppmuntras nykomlingar som inte känner till traditionerna vid en crawfish boil skämtsamt “don’t eat the dead ones”. Vilket kommer från den vanliga uppfattningen att när levande kräftor kokas så krullar sig svansen under kräftan. Medan kräftor som redan är döda innan dem kokas har raka svansar och kan bidra till matförgiftning.

Louisiana crawfish boil recept

Om du inte har möjlighet att besöka New Orleans under kräftsäsongen kommer här ett recept på en äkta Louisiana crawfish boil. Som du borde prova för det är överraskande gott och kryddigt!

För 10 personer behöver du:

  • 5 kilo kokta eller levande kräftor
  • 10 liter vatten
  • 3 dl salt
  • 2 dl hot sauce
  • 3 stjälkar selleri
  • 1 hel vitlök
  • 1 citron
  • gul lök
  • 10 färska majskolvar
  • 10 potatisar, gärna med rött skal

Crawfish boil-krydda:

  • 5 hela torkade chilis
  • 10 torkade lagerblad
  • 0,5 dl gula senapsfrön
  • 0,5 dl hela korianderfrön
  • 2 msk sellerifrön
  • 0,5 msk cayennepeppar 
  • 2 msk torkad mejram
  • 1 msk socker
  • 0,5 msk kryddpeppar

Gör så här:

Om du fiskat egna kräftor är det viktigt att du ser till att de är sumpa minst över natten innan du kokar dina kräftor. Om du inte vet vad det innebär ska du läsa på lite innan du börjar hantera levande kräftor. Precis innan kokning sköljer du kräftorna under rinnande vatten. Om du istället har köpt färdigkokta kräftor behöver du inte göra så mycket mer förutom att koka dem i lagen nedan.

Koka upp vatten med 2 del av hot saucen, halvera citronen och vitlöken, grovhacka selleri och lök. Häll i kryddorna. Skala den färska majsen och dela varje kolv i tre delar. Dela potatisen på mitten. Kasta i potatis och majs i vattnet och låt koka ungefär 10 minuter innan du tillsätter kräftorna. Om du använder levande kräftor lägg ned några i taget så att temperaturen i vattnet inte sänks och kräftorna sjuder till döds. Koka kräftor i 8 minuter och låt dem sedan svalna i 10 minuter innan servering.

Om du istället använder förkokta kräftor kan du lägga i alla på en gång. Ta av kastrullen från värmen och kräftorna stå och svalna i tio minuter. Häll av kokvattnet när tiden har gått och servera direkt med ännu mer hot sauce, citronklyftor och smält smör. Om du vill prova något annat än tråkig Tabasco till kräftorna rekommenderar jag att du spanar in webbutiken Cooperscandy som har ett bra utbud av hot sauce och annat roligt!


Har du provat Louisiana crawfish boil eller någon annan mat från södern? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.