Luzzu, de färgglada fiskebåtarna på Malta

10
296
Luzzu fiskebåtar Malta
Luzzu fiskebåtar Malta

Luzzu, de färgglada fiskebåtarna på Malta

När du besöker Malta så kommer du stöta på de traditionella fiskebåtarna som på maltesiska kallas för Luzzu. Båtarna är karakteristiska för de maltesiska öarna och har användandet av dessa har daterats tillbaka till fenicisk tid. 

Designen har överlevt eftersom att den dubbelskrovade båten tenderar att vara robust och stabil även i hård sjö. Ursprungligen var båtarna utrustade med segel. Men idag är nästan alla motoriserade med moderna dieseldrivna inombordsmotorer. 

Feniciern var ett historiskt område som bestod av stadsstater i sydöstra Medelhavsområdet vid nuvarande Libanon och lite av Syrians kust. Fenicierna har framförallt blivit kända för sina framsteg inom sjöfarten.  Den feniciska tiden varade mellan 3.000 f.Kr. fram till tiden för romarrikets utbredning 800 f.Kr. 

Fiskebyn Marsaxlokk är särskilt känd för det stora antalet Luzzu och liknande båtar som arbetar i hamnen. Några av båtarna har byggts om för att köra turister. Men majoriteten användas fortfarande som fiskefartyg och försörjer dagligen Malta med färsk fisk.

När jag bodde på Malta så lärde jag känna en fiskare som tog mig med ut en morgon för att fiska. Det var en minst sagt udda upplevelse att guppa runt på Medelhavet med den färgglada båten. 

Ögonen av Osiris

När du tittar närmare, så kommer du även se att det finns två målade ögon i fören på båtarna. Ögonen påstås vara en väldigt gammal kvarleva från den feniciska traditionen och sägs skydda fiskarna ute på havet mot djupets onda andar.  Traditionen praktiserades även i det antika Grekland och kan än idag skymtas på enstaka fiskebåtar runt om de grekiska öarna.

Om du frågar någon fiskare vad ögonen symboliserar så kommer du sannolikt få höra att de representerar Osiris, det forna Egyptians gud i underjord. I själva verket finns det inte så mycket bevis för vart ögonen egentligen kommer ifrån och vad de egentligen symboliserar. 

Men vad vi kan konstatera är att maltesiska fiskare är ett vidskepligt släkte som har fortsatt med traditionen att måla dessa lyckosymboler på sina båtar. För om pappa och farfar gjorde det och deras båtar inte sjönk, då kommer även sonen fortsätta den traditionen för att inte ta några chanser.

Legenden om ögat

Enligt legenden som återfinns i flera länder runt östra medelhavet så dödades Osiris av sin avundsjuka bor Seth. När Osiris son Horus fick höra om illdådet. Så sökte han upp sin farbror och hämnades sin fars död. Men vid slaget så förlorade han sitt ena öga. 

När hans mor gudinnan Isis såg detta så plockade hon upp hans öga och lade tillbaka det i sonens ansikte. Sen förklarade att den som seglar bakom detta öga kommer att ha ditt beskydd. Så varför man kallar det för Osiris öga och inte Horus här på Malta är aningen förvirrande. 

Om du själv vill skydda dig mot havsdjupens onda andar så kan du köpa glaspärlor som påstås symbolisera Osiris öga och bringa dig tur i närmsta turistbutik. 


Tycker du att det här var intressant eller vill du lära dig med om Malta? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Eller lämna en kommentar om jag har missat något viktigt i min guide. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

10 COMMENTS

 1. Ojsan vad intressant!!! Jag åkte till Malta med min syster i somras och såg båtarna. Nu vet jag varför båtarna hade ögon. Tack!!

 2. Tack för ett kul inlägg! Gillar att lära mig mer och nu vet jag vad ögonen står för när jag besöker Malta. För det står på min önskelista, men det får dröja något år i alla fall. Nu reser vi ju nästan varje dag med husbilen i Europa och har inga planer på att flyga till någon ö. Men en vet ju aldrig 🙂

  • Ja Malta är en fantastisk ö att besöka. Jag funderar mer och mer på om jag ska flytta tillbaka igen. Men jag förstår att ni njuter i husbilen 🙂 Ni får ta er via Sicilien ner till Malta.

 3. En intressant historia Johan.

  I Málaga och Huelva, i södra Spanien fanns också båtar som har Malta. Enligt traditionen hade båtarna ögon för att säga Neptunen att båtman fiskade.

  Men när båtman dog, raderades sin familj ögonen och båten skickades till havet med båtman så att Neptun skulle välkomna båtman.

  Ha en solig dag!

  PabloD

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.