Madventures

Madventures — två finnar utforskar det tabubelagda jorden runt

Få serier har sporrat mig att resa lika mycket som Madventures gjorde första gången jag såg den för snart tio år sedan. Seriens sensmoral är att man ska prova allt minst en gång förutom folkdans och incest. Vilket kanske på djupet beskriver min fascination för udda resmål bättre än något annat jag har skrivit här på Grattis Världen?

Serien producerades med en relativt låg budget utan något filmteam i släptåg. Det är helt enkelt bara två halvgalna finnas som tillsammans med sin kamerautrustning och lokala guider ger de sig ut på en ett år lång resa till femton länder på fem kontinenter. Med siktet inställt på att lära sig mer om planetens mest bisarra traditioner och ritualer.

Madventures är alltså inget för dig som är kräsmagad! Det förekommer många scener från kulturer och ritualer som av oss i väst uppfattas som högst tabubelagda. Men samtidigt ger serien oss som vågar titta en inblick i en värld som vi normalt aldrig kommer i kontakt med när vi reser. För när åt du senast en aphjärna eller en mänsklig moderkaka senast?

Om Madventures

Riku Rantala är den som i huvudsak presenterar och producerar, medan Tuomas “Tunna” Milonoff regisserar och filmar. Det förta avsnittet inleds med att Riku syr in en diamant värd $ 10.000 i sin biceps som försäkring om de skulle bli rånade. Ett återkommande segment är “MadCook” där Riku och Tunna kör sten, sax och påse om vem som ska äta några av världens mest bisarra maträtter.

De två första säsongerna gjordes på finska, men inför den tredje såldes serien till Travel Channel och Fiver. Vilket bidrog till att språket övergick till engelska för att passa bättre för en internationell publik. Den tredje säsongen sändes i Finland i början av april 2009, varvid varje avsnitt var 10 minuter längre än den internationella versionen.

Hela serien på Youtube

Självklart har jag länkat alla avsnitten från den finska versionen av säsong tre här under. Alltså den som är 10 minuter längre än den internationella. Se och förundras över en värld du sällan får se på ett så här pass underhållande sätt. Dela gärna inlägget på Facebook!

Amazonas— The River Of Shamans
EX-CCCP — From Radiation To Revolution
West Africa — Blood, Spirits & Voodoo
Yemen — The Caravan To Empty Quarter
Nippon — Robots And Samurais
Hindustan — The Sacred And The Forbidden
China — The Quest For True Kung Fu
New Guinea — Warriors and Cannibals
Philippines — Crimes and Crucifixions
South-East Asia — The Long Road To Burma

***

Vilka serier har inspirerat dig? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

8 KOMMENTARER

  1. Tack för tipset! Låter som en intressant serie. Den verkar lite morbid. Men som du säger är det viktigt att veta att världen ser olika ut fär olika människor.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.