Mauro & Pluras tågluff skapar en lockelse att se Frankrike

9
297
mauro-och-pluras-tagluff
mauro-och-pluras-tagluff
Foto: TV3 Martin von Krogh

Mauro & Pluras tågluff skapar en lockelse att se Frankrike

Jag är antagligen så långt från frankofil man kan komma, ändå är det något som lockar mig med att tågluffa i Frankrike. För några dagar sedan dammade jag av reseprogrammet Mauro & Pluras tågluff, där den omaka duon på sitt vanliga manér tar sig an kultur, mat och musik.

Seriens grundidé var att följa de båda musikerna på en tågluff längst den franska Atlantkusten, via Pyrenéerna till Camargue vid Medelhavet. Under 8 avsnitt följer kamerateamet deras egna upplevelser, svamliga samtal och restaurangbesök.

Egentligen är kanske det mest intressanta med serien de otroligt vackra miljöerna som skildras genom tågfönstret. Annars är det ganska lättsmält underhållning att följa de två ständigt halvt salongsberusade gubbarna när de skrattar åt sina egna internskämt. Men faktum är att det fanatiskt finns ett djup och en värnad för maten och miljöerna de möter längst vägen. Och tro mig, miljöerna gör åtminstånde mig stum av förundran.

Obegripligt språk och randiga tröjor

Men som jag skriver i inledningen av det här inlägget är jag ingen entusiast av det obegripliga språket som talas av högfärdiga pajasar i randiga tröjor och baskrar. Samtidigt uppskattar jag det franska köket och landets matkultur. Ironiskt nog beställer jag ofta grodlår när jag får chansen, men jag har aldrig ätit buffalo wings under någon av mina resor till USA.

Tyvärr är serien svår att hitta online, men om du hittar den har du några timmas underhållning att se fram emot.

  1. Paris – Deauville/Trouville – Honfleur – Cabourg – Omaha Beach
  2. Cancale – Dinard – Mont Saint-Michel – Île-de-Bréhat
  3. Brest – Huelgoat – Pont-Aven – Port du Bélon – Bodil Malmstens Finistère
  4. La Rochelle – Île de Ré
  5. Bordeaux
  6. Saint-Jean-de-Luz – Saint-Jean-Pied-de-Port – San Sebastián
  7. Carcassonne – Canal du Midi (med kanalbåt)
  8. Canal du Midi (med kanalbåt) – La Grande-Motte – Camargu

***

Har du sett Mauro & Pluras tågluff? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

9 COMMENTS

 1. Jag älskade den serien när den sändes 🤩 Typysk gubbhumor och underbara vyer. Nu vill jag också tågluffa i Frankrike. När åker vi?

 2. Jag hänger på! Jag kan inte tänka mig ett bättre resesällskap än dig Johan 😎 Jag vet att saker bokstavligen kommer spåra ur.

 3. Vart hittar du allt?! 🤯 Jag har helt missat den här serien och först nu berättar du om den. Vet du om den finns online?

  • Internet? 😉 Nej jag såg den faktiskt när den gick på TV och lånade någon skabbig VHS av en polare. Tyvärr tror jag att det är svårt att hitta den. Men kolla på Piratbukten så kanske den finns där.

 4. Jag och familjen älskade den här serien! Och som jag har letat efter att få se den igen… men jag får väl leta lite till för det är den värd!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.