Metanolförgiftade drinkar i Indonesien och Sydostasien

4
974
metanolförgiftad drink Indonesien
metanolförgiftad drink Indonesien

Metanolförgiftade drinkar i Indonesien och Sydostasien

Årligen rapporterad det om hur turister har drabbats av metanolförgiftningar i Sydostasien och i synnerhet på Giliöarna, Lombok och Bali i Indonesien. Dödsfall är väldigt vanligt bland lokalbefolkningen och det förekommer även att turister avlider av sina skador. Så i det här inlägget kommer jag gå igenom allt du behöver veta om symptom, behandling och hur du bäst undviker att bli metanolförgiftad av drinkar.

Det finns inte någon officiell statistik över hur många som har dött av metanolförgiftning i Indonesien men man räknar med att det är ett stort mörkertal. De senaste åren har minst 15 turister drabbats av metanolförgiftning. Och bara under de senaste året har ett 40-tal dödsfall bland lokalbefolkningen rapporterats.

Vad är metanol, och varför är det så farligt?

Metanol kallas även för träsprit och är den enklaste av alla alkoholer och är akut giftig vid förtäring. Normalt används metanol som lösningsmedel i industrier och laboratorer men det förekommer även att den säljs iligalt som drickbar etanol, med andra ord vanlig sprit.

Det som gör förtäring av metanol så farligt är att den bildar flera giftiga restprodukter när levern försöker bryta ned den. Därför kan det dröja mellan 6-24 timmar innan symptomen visar sig och då är det ofta försent. Den som överlever en metanolförgiftning drabbas i de allra flesta fallen av permanenta hjärnskador. Även skador på syncentrum är vanligt och kan orsaka blindhet. I genomsnitt räknar man med att högst var tredje person inte drabbas utan bestående men.

Hur råkar man få i sig metanol?

Metanolförgiftning beror nästan uteslutande på att någon medvetet har blandat ut drickbar etanol med giftig metanol. Importerad etanol beskattas hårt med en straffskatt på 400% i Indonesien. Därför är det vanligt med hembränning och illegala spritbutiker. Det som gör metanol så svår att upptäcka är att smak och doft är så pass snarlik drickbar etanol att majoriteten inte märker någon skillnad.

De fall som har rapporterats har främst inkluderat det lokala palmvinet Arrak. Men det har även förekommit att piratkopierade och tillsynes oöppnade flaskorna har sålts i butiker. I maj 2013 dog en 23-årig brittisk turist efter att ha inhandlat och druckit från en flaska gin med etikett från ett känd varumärke.

Två andra brittiska turister metanolförgiftades efter att ha besökt en bar där de kunde välja mellan två olika typer av drinkar. Den ena drinken kostade tre gånger så mycket som den andra. De valde därför det billigare alternativet med metanolförgiftning som följd. De hade dock tur och klarade sig utan skador även om de var väldigt sjuka under ett par dagar.

Hur vet man om man fått i sig metanol och hur ska man i så fall agera?

Tyvärr märker man inte om man har blivit metanolförgiftad fören det är försent. Om man enbart har druckit metanol kommer symptomen oftast inom 6-24 timmar. Men om man samtidigt har druckit etanol kommer symptomen dröja ytterligare eftersom att kroppen först försöker bryta ned metanolen innan den påbörjar nedbrytningen av metanolen.

Som jag tidigare nämnt är det svårt att skilja etanol från metanol. Men det finns några symtom som man ska vara extra vaksam på:

  • Suddig syn eller blindhet
  • Extrem trötthet, och personen vill sova hela tiden
  • Förvirring eller yrhet
  • Dålig balans
  • Kräkningar eller diarré
  • Svåra smärtor i buken eller andra kroppsdelar
  • Huvudvärk
  • Onormal andfåddhet eller hyperventilering
  • Koma

Om du misstänker att du har blivit metanolförgiftad ska du ALLTID ringa det nödnummer som finns i landet där du befinner dig. För att bota en metanolförgiftning krävs det en kombination av motgift som hämma metanolnedbrytningen. Det krävs även dialys som avlägsnar de giftiga avfallsämnena myrsyra och formaldehyd.

Det finns en myt om att man kan självmedicinera genom att dricka vanlig etanol. Men man ska alltid omedelbart uppsöka sjukvård om man misstänker metanolförgiftning. Dela gärna inlägget så att så många som möjligt vet om riskerna med dålig alkohol i Indonesien.

Glöm inte reseförsäkringen

Att bli inlagd på sjukhus är dyrt om du saknar en bra reseförsäkring som täcker upp för sjukvårdskostnader så blir du tyvärr tvungen att betala sjukvårdskostnaden själv. Därför rekommenderar jag alltid att du skaffar en reseförsäkring som täcker sjukvårdskostnader.

***

Har du något tips för att inte bli drogad eller förgiftad när du reser utomlands? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler schysta restips från hela världen!

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.