Mexikansk Coca Cola med riktigt rörsocker

11
327
Mexikansk coca cola
Mexikansk coca cola

Mexikansk Coca Cola med riktigt rörsocker

Om du någon gång har druckit en iskall Coca Cola i USA. Så har du antagligen lagt märke till att den smakar lite annorlunda mot vad den gör hemma i Sverige. Det beror till stor del på att Coca Cola sedan 1985 helt använder majssirap som sötningsmedel. Tack vare att Mexiko startade ett handelskrig med USA för att skydda sin inhemska sockerindustri tvingades även Coca Cola i Mexiko att fortsätta använda rörsocker i sin tillverkning.

Tidigare såldes Mexikansk Coca Cola främst runt områden i städer med stora populationer av latinamerikaner samt längst gränsområdena. Men på senare år har drycken letat sig in på hipster restauranger och uppnått en kultstatus bland foodisar i USA. I mitt tycke med all rätt! För den vackra glasflaskan av klassisk snitt har sin etiketten tryckt direkt på glaset, vilket ger en viss retrokänsla.

Så var är grejen? Mexikansk Coca Cola har en fylligare smak med syrligare kola och en rundare sockersötma med inslag av vaniljtoner och bränt socker. Vilket ger den lite djupare smak än vår Svenska variant som du kommer märka om du jämför.

Mexikansk Coca Cola i USA

För att göra det hela lite mer komplicerat har Mexiko vikt ner sig och öppnat för Coca Cola i Mexiko att börja använda den mycket billigare majssirapen som sötningsmedel. Men den Coca Cola som importeras till USA tillverkar fortfarande med rörsocker som sötningsmedel. Vilket gör att den är fem gånger dyrare än vanlig Coca Cola här i USA.

När jag besöker USA brukar jag som det första jag gör svänga in på Walmart för att bunkra upp några flaskor. Tyvärr är det inte ovanligt att en flaska kostar uppemot $3 styck! Men det är den absolut värd om man jämför med dess amerikanska dito som dras med en kemisk eftersmak.

Precis som Coca Cola smakar annorlunda mellan olika länder i Europa. Så skiljer sig även smaken från delstat till delstat och ibland faktiskt från stad till stad. Helt enkelt för att det finns fler än 900 fabriker i USA jämfört med EN i Sverige.

***

Har du provat Mexikansk Coca Cola? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

11 COMMENTS

 1. Kul att höra om dina äventyr och insikter! Många av dina inlägg väcker intressanta samtal och diskussioner. På tal om ingenting undrar jag ifall du har några erfarenheter av piroger? Tack för en bra blogg!

  • Tack! Kul att du gillar mina inlägg. Mina erfarenheter av piroger är främst finska piroger med köttfärs. Även till viss del Karelska piroger med risgryn. Dock är det ett intressant ämne som helt klart är värt en fördjupning. Är det några speciella piroger du har i åtanke?

   • Ja, jag är särskilt intresserad av de Karelska pirogerna. Jag fick lite inspiration av ditt inlägg om polska öler och började tänka på polsk mat/dryckeskultur. Piroger förekommer i stor utsträckning men just det här med risgrynspiroger är för mig helt nytt! För att fortsätta på Polen-spåret är jag också mycket intresserad av konceptet ”mjölkbarer” som tydligen ska vara vanligt där. Du råkar inte ha besökt en sådan? Ser fram emot nästa inlägg på din blogg!

    • Jag såg nu att jag glömde svara dig. Men just Karelska piroger skulle absolut vara intressant att fördjupa sig i framöver. Faktum är att jag skulle ha gjort en resa i Finland nu till sommaren och besöka bland annat Karelen och andra platser från Finska vinterkriget. Jo precis, Polen men även Östeuropa och Centraleuropa har väldigt matkultur. Vad det gäller polen och pirogi påminner det mycket om dumplings. Tanken är att jag ska täcka upp så mycket som möjligt med just matkultur och historia. Mjölkbarer är väldigt vanliga i Polen men förekommer även i Riga. Jag har en del kontakter inom bryggeri och vingårdar i Baltikum och Polen som jag också skulle ha besökt nu under sommaren. Det är bara att du mailar mig om du vill ha tips så kan jag fråga runt bland mina vänner i respektive land om tips.

     • Hej, Johan! Vad kul att höra om alla dina upptåg och att du fortsätter att uppdatera din blogg nu under Covid-19.

      Jag satt och funderade på hur jag bäst tillagar avokado och kom att tänka på dig. Har du några tips eller sätt som du brukar tillaga avokado på? Vanligtvis så äter jag den som den är eller lagar guacamole. Är hemskt nyfiken på hur du gör!

      PS. Gör du din guacamole med eller utan tomat??

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.