Mexikansk Coca Cola med riktigt rörsocker

10
Mexikansk coca cola

Mexikansk Coca Cola med riktigt rörsocker

Om du någon gång har druckit en iskall Coca Cola i USA. Har du nog märkt att den smakar lite annorlunda mot vad den gör hemma i Sverige. Det beror till stor del på att man helt sedan 1985 använder majssirap som sötningsmedel. Medan man i Mexiko tack vare sitt handelskrig mot USA för att skydda sin inhemska sockerindustri har tvingat Mexikansk Coca Cola att använda riktigt rörsocker.

Tidigare hittade man främst Mexikansk Coca Cola i bostadsområden med stora populationer av latinamerikaner och längst gränsområdena. Medan på senare år har drycken har letat sig in på hipster restauranger och uppnått en kultstatus bland foodisar. I mitt tycke med all rätt! För den vackra glasflaskan av klassiskt snitt med trycket applicerat direkt på glaset ger den en viss nostalgikänsla.

Dessutom har Mexikansk Coca Cola en fyllig och frisk doft av syrlig kola och socker. Medan sötman har en fyllig och rund sockersötman som bär på inslag av vaniljtoner och bränt socker. Vilket gör att den har lite fylligare smak än vår svenska Coca Cola som tillverkas med socker från sockerbetor.

Mexikansk Coca Cola i USA

För att göra det hela lite mer komplicerat har även Mexikansk Coca Cola vikt ned sig och börjat använda den mycket billigare majssirapen som sötningsmedel. Medan den den Coca Cola som importeras till USA fortfarande använder rörsocker som sötningsmedel. Vilket gör att den är fem gånger dyrare än en vanlig Coca Cola i USA.

När jag besöker USA brukar jag som det första jag gör svänga in på Walmart för att bunkra upp med några flaskor. Tyvärr är det inte ovanligt att en flaska kan kosta uppemot $3 styck! Men det är den absolut värd om man jämför med sin amerikanska dito som dras med en kemiska eftersmak.

***

Har du provat Mexikansk Coca Cola? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

10 KOMMENTARER

  1. Kul att höra om dina äventyr och insikter! Många av dina inlägg väcker intressanta samtal och diskussioner. På tal om ingenting undrar jag ifall du har några erfarenheter av piroger? Tack för en bra blogg!

    • Tack! Kul att du gillar mina inlägg. Mina erfarenheter av piroger är främst finska piroger med köttfärs. Även till viss del Karelska piroger med risgryn. Dock är det ett intressant ämne som helt klart är värt en fördjupning. Är det några speciella piroger du har i åtanke?

      • Ja, jag är särskilt intresserad av de Karelska pirogerna. Jag fick lite inspiration av ditt inlägg om polska öler och började tänka på polsk mat/dryckeskultur. Piroger förekommer i stor utsträckning men just det här med risgrynspiroger är för mig helt nytt! För att fortsätta på Polen-spåret är jag också mycket intresserad av konceptet “mjölkbarer” som tydligen ska vara vanligt där. Du råkar inte ha besökt en sådan? Ser fram emot nästa inlägg på din blogg!

        • Jag såg nu att jag glömde svara dig. Men just Karelska piroger skulle absolut vara intressant att fördjupa sig i framöver. Faktum är att jag skulle ha gjort en resa i Finland nu till sommaren och besöka bland annat Karelen och andra platser från Finska vinterkriget. Jo precis, Polen men även Östeuropa och Centraleuropa har väldigt matkultur. Vad det gäller polen och pirogi påminner det mycket om dumplings. Tanken är att jag ska täcka upp så mycket som möjligt med just matkultur och historia. Mjölkbarer är väldigt vanliga i Polen men förekommer även i Riga. Jag har en del kontakter inom bryggeri och vingårdar i Baltikum och Polen som jag också skulle ha besökt nu under sommaren. Det är bara att du mailar mig om du vill ha tips så kan jag fråga runt bland mina vänner i respektive land om tips.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.