NASCAR Daytona 500 Speedweek 2015

0
117
NASCAR
NASCAR
Lånad bild

NASCAR Daytona 500 Speedweek 2015

För några dagar sedan fick jag ett intressant erbjudande om att hänga med ett gäng äkta speedfreaks till USA. För att närvara på premiären av NASCAR säsongen 2015 på den anrika Daytona SpeedwayDaytona Beach, Florida. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det men det är något speciellt med motorsport! Dock kanske jag redan nu ska tillägga att jag inte är så värst sportintresserad över lag. Men att höra motorvrålet från 43 bilar med supertrimmade V8-motorer som kör en bra bit över 200km/h. Och det smäller rätt ganska ofta ute på banan när förarna jagar sina positioner i klungan. 

Och jag tror att du nog håller med mig om att det låter som ett spektakel man verkligen vill uppleva på plats tillsammans med 168.000 andra dårar på lärkarna! Med en corndog i ena näven och en iskall bira i den andra. Och någon del av mig gillar tanken på att trängas med svettiga amerikaner i truckerkepsar. Sen är Florida varmt och skönt vilket man inte kan påstå att Sverige är så här års..

daytona500
lånad bild

Tre dagar i Daytona

Reseupplägget är fullspäckat med tre dagar av NASCAR och allt som hör till jippot. Att dessutom få resa med Sveriges absolut största racingprofil genom tiderna Peggen Andersson och inte minst tillsammans med Viasat Motors egna NASCAR kommentator Ted Westerfors som guider. Utöver detta så ingår även ett guidat besök på Kennedy Space Center där NASA leker med en del av sina rymdraketer. Så allt det här är en rejäl bonus för att hänga med. Och jag tror att det skulle bli ett riktigt intressant blogginlägg även om Grattis Världen är en reseblogg.

NASCAR Daytona 500 Speedweek
Lånad bild

Amerikansk sunkkultur när den är som bäst?

Att befinna sig på en läktare med patriotiska amerikaner som i masspsykos ställer sig upp för att sjunga The Star-Spangled Banner. Är nog en upplevelse i sig själv som för mina tankar till ett centraleuropeiskt land under 1930-talet. Formel 1 i all ära men NASCAR är verkligen en amerikansk folkrörelse även om den först nämnda sporten faktiskt är större publikmässigt. Men det är ingen hemlighet att subkulturen som omger NASCAR har sitt starkaste fäste hos just hillbillys i truckerkeps. Det är inte ovanligt att familjer ofta i tre generationer campar hela helgen i anslutning till banan och skapar en unik folkfest med BBQ, öl och amerikansk sunkkultur när den är som bäst!

NASCAR Daytona 500 Speedweek
Lånad bild

Och haken då?

En polare till mig skickade över en länk från resebyrån Swanson. Namnet kanske klingar bekant just för att resebyrån var huvudsponsor för Kanal 5’s duo Morgan & Ola-Conny. Under deras resa genom USA.

Paketresor

Det är nog ingen hemlighet att jag verkligen ryser av tanken på att vallas runt som en skock får på mitt resmål. Av något annat än en guide under några timmar,  Men när det kommer till just såna här resor så skulle jag nog kunna tänka mig att göra en kompromiss av tre enkla anledningar;

  1. Medresenärerna är oftast väldigt kunniga när det kommer till sporten och är engagerade i upplevelsen.
  2. Två kunniga guider som verkligen brinner för sporten och som har lång erfarenhet av den. Så förhoppningsvis får jag möjlighet att få lära mig något nytt.
  3. Möjligheterna att komma bakom kulisserna på riktigt och få en bredare upplevelse. Många specificerade paketresor inom motorsport erbjuder ju att man får en chans att se depån och träffa förarna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.