Negroni – och historien om en Italiensk aperitif

6
298
Negroni
Negroni

Negroni – historien om en Italiensk aperitif

En bra Negroni, är definitionen av balansen mellan det sofistikerade och det enkla.. En Klassisk italiensk aperitif bestående av en del röd Vermouth, en del Campari och en del gin gratinerad med ett apelsinskal.

Där den aromatiska och söta Vermouthen balanseras upp med Camparins bitterhet och fulländas med ginen som ger drinken dess djup. Kanske är det därför den här drinken har blivit mainstream igen och återfinns på drinklistan hos varje bar med självaktning.

Historien om Negroni

Vart, när eller hur Negroni faktiskt uppstod är omtvistat, men de flesta tror att det var på Caffè Casoni i den italienska staden Florens som drinken kom till år 1919. Där sägs det att överste Camillo Negroni bad bartendern Fosco Scarselli, att spetsa till överstens favoritdrink Americano, genom att addera gin istället för sodavatten som används när man blandar en Americano.

Därför valde Fosco även att byta ut citronskalet och istället använda ett apelsinskal till garnityr för att det var en helt annan drink. Rycket spreds snabbt i Florens om den nya drinken och allt fler besökare i baren började beställa en Negroni, snipp snapp snut så även historien om denna klassiker slut, eller kanske inte.

Camillo Negroni

För överste Camillo Negroni var även han en rätt så intressant personlighet. Redan när han var i tjugoårsåldern reste han över till USA och livnärde sig som cowboy. Några år senare hamnade han i London och stiftade bekantskap med utbudet av gin, vilket kan ha varit anledningen till att han den där dagen ville ha sin drink spetsad. Omedveten om att han där och då skulle skapa en av de mest ikoniska drinkarna genom tiderna.

Blanda denna klassiker

    • Martini Rosso
    • 2 cl Campari Bitter
    • Gin 2 cl
    • Is och en apelsin

Blanda alla ingredienser i ett rörglas och rör om med ett vridet apelsinskal. Gnid även glasets kant med skalet för att få ut mer smak från de aromatiska apelsinoljorna. 

Om du vill dricka din Negroni i baren där den en gång skapades ska du besöka Caffè Roberto Cavalli i Florens. Men missa inte heller att prova drinken på andra barer runt om i Italien för den varierar mellan barerna. Eller förresten, nu vet du vilken drink du borde beställa nästa gång du besöker en bardisk eller restaurang.

***

Vilken är din favorit cocktail? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.