9 saker du behöver veta innan du bokar din resa till Kina

6
267
Resa till KIna
Resa till KIna

9 saker du behöver veta innan du bokar din resa till Kina

Planerar du en resa till Kina? Trots landets storlek och kulturella skillnader är det förvånansvärt enkelt att resa till Kina på egen hand. Mycket tack vare det välfungerande kollektivtrafiksystemet och höghastighetstågen som binder samman städerna. Det är dessutom relativt billigt att vara turist i Kina med låga hotell- och taxipriser.

Kina är ett stort land med 22 provinser, fem autonoma regioner och två särskilda administrativa regioner Hong Kong och Macau. Så om du vill besöka mer än en stad är det antingen höghastighetståg eller inrikesflyg som gäller.

Det är enkelt att besöka Kinas olika turistattraktioner

När du besöker Kina så kommer du sannolikt vilja se många av landets olika turistattraktioner. Några av dem i den här listan kanske är ditt mål med din resa till Kina?

 • Peking – den Kinesiska muren, Den förbjudna staden, Sommarpalatset och Himmelska fridens torg.
 • Chengdu – jättepandorna, bergen och Dujiangyans bevattningssystem
 • Guilin – naturen och flodkryssningar på Lifloden.
 • Shanghai – ett av Kinas ekonomiska centrum och startpunkt för många kryssningar till Sydostasien.
 • Xian – Terrakottaarmén och många andra monument.
 • Yangtzefloden – natursköna flodkryssning på Asiens längsta flod.
 • Hong Kong – ett av Kinas ekonomiska centrum och landets mest västerländska stad.
VPN | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Kinas censurerade internet och VPN

Great firewall of China är ett är ett allmänt begrepp med ironiska förtecken som verkligen stämmer. Kinas kommunistiska parti censurerar och övervakar ALLT internet inom landets gränser med undantag för Hong Kong och Macau.

Så glöm alla dina sociala medier och att kunna använda Google om du inte skaffar en säker VPN-anslutning innan din resa till Kina. Jag har använt OVPN under flera år och även använt det i Kina för att komma runt den kinetiska brandväggen.

Kinas flygplatser är enorma men lätta att hitta på

Jag har besökt ett antal kinesiska flygplatser och slås varje gång över dess enorma storlekar. Men eftersom att skyltarna är både kinesiska och engelska så är det enkelt att orientera sig. Dessutom har flygplatserna i Peking, Hong Kong, Guangzou, Shanghai och Shenzhen tunnelbanestationer i anslutning direkt till terminalerna. På flygplatserna finns även flera hotell som är perfekta för dig som vill sova en natt efter en långresa eller spendera sista natten i närheten av flygplatsen.

Det är billigt att åka taxi i Kina

En 40-minuters taxiresa från flygplatsen eller tågstationen kostar ungefär 100 kr. Taxiköerna utanför flygplatser och tågstationer är ofta väldigt långa men det går trots det relativt snabbt att få tag i en taxi.

Dock är det viktigt att du har adresserna på kinesiska eftersom att väldigt få taxichaufförer pratar eller förstår engelska. Var även på din vakt så att du inte reser med en friåkare som erbjuder skjuts för dubbla priset.

Det är lätt att åka tunnelbana i Kina

Jag har använt tunnelbanan i Hong Kong, Peking och Shanghai. Avgångstavlor, biljettautomater, stationsnamn och inspelade utrop är på både kinesiska och engelska. Tågen har luftkonditionering och biljettpriserna är väldigt låga. Det största problemet är bara att det blir väldigt trångt vid rusningstrafik.

Resa till Kina

Höghastighetstågsystemet fungerar verkligen

Kina har mer höghastighetsjärnväg än resten av världen har tillsammans och tåget är snabba, bekväma och enkla att resa med. Du kan köpa biljetter och platsreservation på de stora stationerna där minst en kassa är avsedd för turister och agenten pratar engelska. Men tänk på att större stationer kan ha upp till tio olika biljettcentraler.

Ett annat sätt att boka tågbiljetter i Kina är att be ditt hotell ordna det. Eller att anlita en resebyrå som är specialiserad på tågresor som China DIY Travel. Biljettpriserna är låga så jag föreslår att du bokat första klass som erbjuder mer benutrymme och färre platser per vagn vilket ger mer lugn och ro.

Städernas höghastighetstågs stationer är enorma

Järnvägsstationerna är enorma och många av dem ligger precis som flygplatserna långt från städernas centrum. Men det är enkelt att komma till och från dem med antingen kollektivtrafik eller taxi. Men det är rätt enkelt att hitta med hjälp av siffrorna på biljetten som visar vilken plattform ditt tåg går ifrån, vart din vagn står samt vilken plats du har ombord.

Stora informationstavlor anger listor med tider och spår efter nummer på både kinesiska och engelska. Tänk på att du måste gå igenom en enklare säkerhetskontroll för att komma till terminalerna med höghastighetstågen så ha lite extra tid på dig innan avgång.

Alla turistattraktioner går inte nå med kollektivtrafik

Några stora sevärdheter som Kinesiska muren kan nås med tunnelbana eller regionala tåg. Medan andra som Guilinomtådet och flodkryssningarna inte gör det. Därför kan det vara bra att planera ganska noga innan din resa till Kina.

Hotellpriserna är väldigt låga jämfört med Europa och USA

Det är billigt att bo på hotell i Kina ett femstjärnigt hotell kostar inte mycket mer än ett vandrarhem i Sverige. När jag bodde på Radisson Blu Hotel Shanghai Hong Quan i Shanghai så betalade jag drygt 400 kr natten för en svit som jag blev uppgraderad till tack vare min status i bonusprogrammet Radisson Reward. Ett rum med fantastisk utsikt som skulle ha kostat minst $500 i New York eller San Francisco.


Har du besökt Kina eller har du några frågor? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

6 COMMENTS

 1. Var på en kortare rundresa 2009. Vi var runt omkring Pekig. Såg på de mest kända sevärdheterna. På den tiden skickade man vykort. Jag frankerade alla 18 och lämnade i receptionen, inget kom fram till mina vänner. Det glömmer jag aldrig

  • Ah, tråkigt att inte ett enda av dem kom fram.. Just det med vykort är annars en ganska kul grej att få trots att jag nästan aldrig skickar några själv. Vilket jag kanske borde börja göra.

 2. Bra tips om att använda säker VPN. Jag hade läst om det innan och laddat ned någon gratis version till mobilen. Väl i Kina så funderade den inte alls!! Så Ovpn fungerar alltså i Kina? Då ska jag skaffa den innan nästa resa. / Per

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.