9 vanliga misstag du ska undvika när du bokar lågprisflyg

8
211
Lågprisflyg Ryanair

9 vanliga misstag du ska undvika när du bokar lågprisflyg

Vad ska jag tänka på när jag bokar med lågprisflygbolag? Många kostsamma misstag som görs när folk bokar biljetter grundar sig i att man förväntar sig samma service som alla premiumflygbolag erbjuder. För att pressa priserna har lågprisflygbolagen anammat en affärsmodell som bygger på att deras kunder får betala för all extra service utöver själva flygresan.

Så i det här inlägget kommer jag gå igenom 9 vanliga misstag som du ska undvika när du bokar resor med Ryanair, Easyjet eller andra lågprisflygbolag. För resan kan i slutändan bli betydligt dyrare om du inte har koll på vad du faktiskt bör tänka på innan du bokar.

 • Flygbolaget kommer ta betalt för att skriva ut ditt boardingkort

Vi kan börja med boardingkort. Om du inte checkar in online debiterar till exempel Ryanair 550 SEK / 55 €. Om du har checkat in online men inte skrivit ut ditt eget boardingkort kommer du debiteras 200 SEK / 20 € för att Ryanair ska göra det åt dig. 

Vi kan börja med ditt boardingkort. Om du inte checkar in online debiterar till exempel Ryanair 550 SEK / 55 €. Om du inte skrivit ut ditt boardingkort kommer du debiteras 200 SEK / 20 € för att Ryanair ska göra det åt dig.

 • Bagageavgifter

Om du vill ha med dig incheckat bagage kommer du debiteras en bagageavgift. Allt fler lågprisflygbolag har även börjat debitera kostnader för normalstora kabinväskor. I regel kan du ta med dig en mindre väska ombord kostnadsfritt. Lägg till väskorna redan vid bokningen eftersom att det blir billigare än att göra det vid incheckningen på flygplatsen.

Om du är en smart budgetresenär lämnar du det mesta hemma och tar enbart med dig så mycket bagage som tillåts ombord kostnadsfritt. Men till lågprisflygbolag försvar tillåts det ofta tyngre bagage ombord än vad premiumflygbolagen tillåter. 

 • Avgifter för att betala med kort

Om du har bokat en resa via en onlineresebyrå har du säkert sett att det ibland kostar extra om du vill betala med kort. Även många lågprisflygbolag har det som policy. Tänk på att du inte kan använda din kortförsäkring om något händer om du betalar med banköverföring. Kolla därför noga vad som ingår för resor i din hemförsäkring innan du bokar. Till exempel tar vissa lågprisflygbolag en premie på 2 procent för att betala med ett kreditkort.

 • Att inte räkna med transportkostnaden från flygplatsen

Lågprisflygbolag erbjuder ofta resor från mindre flygplatser vilket kan vara praktiskt om du har långt till Sveriges större flygplatser som Arlanda eller Landvetter. Men tänk även på att det gäller för din slutdestination också. Som exempel har London fem stora kommersiella flygplatser. Många lågprisflygbolag flyger till Luton eller Stansted, som båda ligger mer än 50 km från centrala London.

Vill du flyga till Frankfurt? Många lågprisflygbolag trafikerar Frankfurt-Hahn som ligger mer än 120 km från Frankfurt. Samma sak gäller för Skavsta utanför Nyköping mer än 30 km från Stockholm.

Ta därför alltid reda på vilken flygplats du kommer landa på för att kunna räkna ut kostnaden för transport i din budget. Det gäller för lågprisflygbolag oavsett land och världsdel.  

 • Du måste köpa ny biljett om namnet är felstavat

Om du har stavat fel på ett namn eller glömt fylla i namnen precis som det står i passet kommer du sannolikt bli tvungen att köpa en ny biljett. 

 • Ingen tilldelad sittplats

Nästan alla lågprisflygbolag erbjuder prioriterad boarding eller platsbokning mot en extra avgift vid bokningstillfället. Annars kommer du inte tilldelas någon plats utan får sätta dig där det finns plats. Så om ni är ett sällskap som vill sitta tillsammans är det bara att betala avgiften för att få den möjligheten. 

 • Snacks och dryck ingår inte

Du kommer få betala för allt du vill beställa från menyn. En flaska vatten kostar runt 30 SEK / 3 € ombord. Vilket är ganska dyrt för en flaska vatten. Börja sedan räkna med att du kommer vilja äta en smörgås som kostar 50 SEK / 5 €. Kostnaden kommer snabbt springa iväg. 

 • Alla städer har inte dagliga avgångar

Var noga med att kolla vilka dagar ditt resmål trafikeras om du tänker boka resan med ett lågprisflygbolag. Vanligtvis trafikeras mindre och medelstora städer bara med några få avgångar per vecka. Vissa mindre städer trafikeras inte ens på helger vilket innebär att du kommer få resa hem på en måndag. 

 • Ineffektiv kundtjänst 

Lågprisflygbolag håller ofta sina kostnader nere genom att ha minimalt med personal. Därför kan du inte räkna med att få svar från kundtjänst inom anständig tid. Om du har ett brådskande ärende kommer du antagligen bli irriterad över att du inte får svar i tid. 


Vad har du för erfarenheter av lågprisflygbolag? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

8 COMMENTS

 1. Många bra tips som vanligt 😍 Jag har fått betala för att jag inte checkat in online.. En annan gång var väskan lite för stor när jag skulle hem från Spanien.. Det är mycket att tänka på och din guide kommer hjälpa många ovana.

 2. Jättebra tips! Vi har flugit med WOW, Easyjet, Ryanair och flera bolag i både USA och Asien. Sämst tycker jag att Spirit har varit. Deras flygplan är som trånga bussar i luften.

 3. Grymt! Bra förklarat och viktigt!! Många av mina vänner lyssnar inte när jag säger att det är dyrare att resa med lågprisbolag. Nu ska jag skicka den här artikeln till dom!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.