Nu blir det mer och mer tåg i Grattis Världen

7
53
Resa med tåg | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Resa med tåg | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seNu blir det mer och mer tåg i Grattis Världen

En helt ny kategori i Grattis Världen 2.0 är TÅG. Vilket helt enkelt innebär att jag kommer att börja skriva mer renodlat om just tåg, tågresor, tågsemester och tågluffande både i Sverige och utomlands. Trots att jag har rest med tåg på tre kontinenter, varav i ett tiotal länder runt om i Europa (utan ett enda interrailkort). Så har jag varit sparsam med att skriva om tågresor. För att inte nämna alla tusentals mil som jag kuskar fram med SJ varje år, vilket nog mitt svarta SJ Prio skvallrar om?

Det handlar inte om något ”miljömedvetet uppvaknande” för att kunna rättfärdiga mitt övriga resande. Utan att helt enkelt om att jag älskar att resa bekvämt med tåg och gärna ser Europa passera utanför ett tågfönster när jag reser. Dessutom har intresset för tågresande och tågluffande fått en nyrenässans vilket Facebookgruppen Tågsemester är ett tydligt exempel på med över 10.000 medlemmar.  Det märks även i antalet nya besökare som läser min gamla bloggföljetong Tågluff 68°Nord. Där jag och en annan tågnörd bestämde oss för att åka nattåg upp till Kiruna och sedan vidare till Narvik, för att sedan ta oss med tåg genom Norge ner till Oslo.

Allt detta har motiverat mig

Som resebloggare vill jag inspirera dig som läsare med intressanta resmål samt tips om resvägar. Nu kommer jag att fördjupa mig ännu mer i ämnet kring längre tågresor. För att sen dela med mig av tips och tricks till dig som vill resa mer och längre med tåg. Något som jag tror i längden kommer att motivera mig och inspirera andra att se tåget som ett alternativ ner till Europa. Det innebär dock inte att jag kommer att sluta flyga längre distanser. Men antagligen att jag kommer att ta tag i mitt avstannade projekt att skriva en modern handbok för tågluffare och personer som vill åka på tågsemester.

Jag behöver din hjälp 

Hittills har jag listat 7 punkter som jag primärt kommer att utgå ifrån i mitt kommande bloggande om tågresor. Men jag kommer att behöva din hjälp! För att dels utveckla den här kategorin, men även för att inhämta inspiration till vad jag ska skriva om. Så läs gärna igenom min punktlista och kommentera dina åsikter här under ris som ros.

 • Utforska Sverige med tåg

  Sverige är ett fantastiskt land  med över 1.200 mil järnväg från från Vassijaure station i norr ner till Trelleborg i söder. Min tanke är att lyfta fram platser runt om i Sverige genom att skriva besöksguider för tågresande. Kriterierna är att det ska vara inom gångavstånd från stationen eller tillgängligt med kollektivtrafik. (samma upplägg gäller även för Europa).

 • Smultronställen längst rälsen

  Som förlängning av föregående punkt vill jag få dina tips om platser som du tycker är värda ett stopp. Det kan vara allt från ett pittoreskt café till historiska sevärdheter och mysiga hotell både i Sverige och utomlands. Ingen kan din stad/ort bättre än du. Så skriv gärna en kommentar och tipsa mig om vad du tycker borde lyftas fram på din ort.

 • Recensioner och tester

  Recensioner och tester Hur är det att resa med olika tågbolag och deras reseklasser? Det ska jag gå till botten med, både vad det gäller svenska som utländska tågbolag. Finns det något tågbolag du redan nu tycker att jag ska planera in att prova?

 • Stationer och lounger

  Hur hittar man på de större tågstationerna i Sverige och Europa? Vad finns det på stationerna och vad bör man tänka på vid tågbyten? Dessutom tester av lounger som du får tillträde till med en 1 klass biljett eller liknande.

 • Ruttförslag

  Hur tar man sig t.ex. från Stockholm till Rom med tåg? Det är såna frågor som jag vill skriva reseguider om. Samt väva samman tidigare punkter med för att ge tips om stopp på väven till slutdestinationen.

 • Restips för tågresor

  Både för dig som reser inom Sverige och för dig som planerar en längre tågsemester genom Europa. Helt enkelt allmänna tips som gör din resa bekvämare med allt från reseprylar till rabatter etc.

 • Järnvägshistoria 

  Jag är en nörd när det kommer till historia och järnvägshistoria. Vilket är roligare än det kanske låter? Allt från museijärnvägar till rallarnas liv. För tänk dig att du ska resa mellan Kiruna och Narvik, att känna till historien om hur rallarna drog fram järnvägen genom väglöst land ger resan en extra dimension.

Tack för att du läste om mina planer!

Vad tyckter du om mina tankar kring att börja skriva mer om tåg? Lämna gärna en kommentar och berätta. Sen får du hemskt gärna tipsa mig om allt som är tågrelaterat via en kommentar här under eller skicka ett e-mail till mig direkt på johan@grattisvarlden.se

Innan jag glömmer det så ska jag även tipsa dig om den nystartade podden Tågsemesterpodden. Där du kanske får höra mig som gäst i framtiden. Men innan dess se till att följa podden.


Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följ mig gärna på Instagram så att du inte missat något tågrelaterat blogginlägg

7 COMMENTS

 1. Hej!
  Hittade den här webbplatsen tack vare tävlingen där man kan vinna en kryssning till Tallinn. Den vill jag hemskt gärna vinna då jag ännu inte besökt någon av baltstaterna. Givetvis vore det ett ypperligt tillfälle att göra det i år, då Estland fyller 100 år. All in Tall-inn!
  Men nog om det nu – det var roligt att jag hittade hit, det här är en mycket intressant sajt som jag definitivt kan få nytta av vad gäller tips, råd och sevärdheter när jag ska ut och resa.
  Roligt också att du tycker om att åka tåg. Jag jobbar som lokförare sedan 2,5 år tillbaka. Efter att ha jobbat som journalist i 13 år tröttnade jag och ville göra något annat. Det slutade med att jag blev lokförare och jag har inte ångrat mitt val en endaste gång.
  Kul att du gillar järnvägshistoria! Känner du till ”Granen Fredrik”? Jag passerar den några gånger i veckan när jag kör tåg till Vänersborg. Om du inte hört talas om Fredrik – googla 🙂 En trevlig liten historia som sträcker sig nästan 150 år tillbaka i tiden.

  • Oavsett så tycker jag absolut att du ska passa på att besöka Tallinn, Riga och Vilnius. Tre städer med väldigt skilda karaktärer, men med mycket gemensamt. Ja det kommer ske en del firanden runt om i Estland för att fira frihetsdagen. Gäller förvisso ett flertal länder som blev fria efter Ryska revolutionen (innan Sovjetunionen återockuperade dem).

   Nej jag har faktiskt haft tanken många gånger på att söka till någon av lokförarutbildningarna och då helst köra godståg. Nej den kände jag faktiskt inte till. Så det var riktigt intressant! Tack för tipset 🙂

 2. Hej,
  Upptäckte att man skulle lämna mejladressen som är kopplad till ens Facebookkonto för att ha möjlighet att vinna kryssningen. Det var jag som skrev den förra kommentaren men la in min jobbmejl. Det är denna jag har på min Facebook.

 3. Då tycker jag du bör söka 🙂 När jag träffar folk som kanske inte riktigt trivs på sina jobb men inte vet vad de annars ska göra, eller människor som bara är nyfikna på lokföraryrket, så rekommenderar jag dem att kolla upp utbildningarna. Det är ett fantastiskt bra och trevligt yrke. Har faktiskt aldrig hört talas om någon lokförare som vantrivts med sitt jobb. Dessutom är det stor brist på förare i landet så man har ju garanterat jobb efter skolan.

  • Nej jag förstår precis vad du menar. Jag är också inne på det med ett rejält miljöombyte. Så jag ska absolut lyssna på ditt råd 😊 Jo jag har också förstått det som att det råder brist på lokförare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.