Old Fashioned — historien en tidlös whiskeydrink

14
273
Old Fashioned
Old Fashioned

Old Fashioned

Old Fashioned är antagligen den enklaste cocktail man kan göra. Ändå är det svårt att göra den helt perfekt! När man pratar om just whiskybaserade cocktails är det även svårt att inte direkt dra tankarna direkt till en tidlös Old Fashioned.

Även om en konceptet för en Old Fashioned skapades redan i början av 1800-talet, var det inte fören på 1860-talet som den namngavs. Och nu mer är den upptagen som en officiell drink av IBA, samt listas som en av de sex grundläggande drinkarna i David A. Embury’s drinkbibel The Fine Art of Mixing Drinks från 1948.

Ingen annan cocktail har en lika lång historia och dessutom varit populär i över 200 år. I det här inlägget ska vi gå på djupet med denna tidlösa cocktail från den djupa amerikanska södern.

Historien om Old Fashioned

Den första dokumenterade definitionen av ordet ”cocktail” var som ett svar på ett läsarbrev 6 maj 1806 i tidningen The Balance and Columbian Repository i Hudson, New York. Brevskrivaren bad om en definition av ordet cocktail. I upplagan den 13 maj 1806 skrev tidningsredaktören att det var en blandning av sprit, bitter, socker och vatten.

Den skotske generalen och forskningsresanden J.E Alexander beskrev cocktail några år senare på ett liknande sätt när han stötte på den i New York City. Han beskrev att den serverades med antingen rom, gin eller konjak samt vatten, bitter och socker. Även om han inkluderade muskotnöt i sitt recept tyder det på att Old Fashioned var en känd cocktail.

Under 1860-talet var det vanligt att man använde orange curaçao, absint och andra likörer i cocktails. Under samma period blev det även trendigt att dricka ”originalet” som då fick sitt namn Old Fashioned.

Första gången Old Fashioned nämns i text är när tidningen Chicago Daily Tribune i februari 1880 citerade en bartender där han beskrev drinken som en kombination av rågwhisky, bitter, vatten och socker, med andra ord precis som det 76 år äldre receptet.

Dock hävdar herrklubben Pendennis Club, grundad 1881 i Louisville, Kentucky att Old Fashioned skapades där. Receptet ska ha skapats av en bartender för på klubben för att hedra överste James E. Pepper som drev ett framstående bourbon destilleri. Han ska sedan ha lanserat Old Fashioned på den anrika baren Waldorf-Astoria i New York City samma år.

Med sin djupa förankring i stadens historia utsåg Louisville år 2015 Old Fashioned till sin officiella cocktail. Varje år under de två veckorna i juni firar Louisville ”Old Fashioned Fortnight” som omfattar evenemang som kretsar kring cocktails, bourbon och sammanfaller med National Bourbon Day som alltid firas den 14 juni.

Regionala variationer

Det ursprungliga Old Fashioned receptet innehöll whisky, men eftersom att whisky var regionalt under 1800-talet användes det som fanns tillgängligt Irländsk, bourbon eller rågwhisky. Men i vissa regioner, särskilt Wisconsin, ersätts whiskyn med konjak (ibland kallad Old Fashioned Brandy).

Så småningom blev användningen av annan sprit vanligare. Till exempel blev recept med gin populära i slutet av 1940-talet. Idag förknippas Old Fashioned med apelsinzest och ett maraschino körsbär. Även om den garnityren tillkom runt 1930, var det ändå först på 1990-talet som det blev standard att använda apelsinzest för smaksättning.

Old Fashioned

Old Fashioned recept

Recepten för en Old Fashioned cocktail består normalt av dessa ingredienser:

Whisky

Många väljer en bourbon, men de flesta bartenders jag har pratat med i USA norr om Kentucky väljer istället att använda en ray whisky. Eftersom att den är mer traditionell, mindre söt och har något skarpare smak. Om du ska använda en bourbon kan jag rekommendera Buffalo Trace som jag själv blev rekommenderad på The Bourbon Room i Las Vegas.  

Socker

Det finns två val här, antingen använder du en sockerlag eller vanligt socker. Vilket man ska använda för att blanda en Old Fashioned diskutera flitigt. Men nästan alla är överens om att man ska använda råsocker. Fördelen med sockerlag är att sötman inte hamnar som socker kristaller i botten om det inte har löst upp sig ordentligt. 

Bitter

Många rekommenderar att man använder Angostura bitter, det är en mångsidig bitter som kan användas i många olika cocktails och fungerar fantastiskt bra i en Old Fashioned.

Is

En Old Fashioned serveras ’on the rocks’ därför är is en viktig del av denna cocktail. Bartenders rekommenderar att man använder en stor isbit istället för många små eftersom att den smälter långsammare och inte späder dit din cocktail för fort. 

Apelsinskal

Skapa av den yttersta zesten på en apelsin, vrid till skalet så att det släpper sina aromatiska oljor i drinken.

 

City Old Fashioned Orrefors

Old Fashioned-glas

I likhet med många andra cocktails och drinkar har även Old Fashioned sitt egna av tumblermodell. Glasen rymmer vanligtvis 20–30 centiliter och används främst till short drinks med en större andel spritdrycker jämfört med long drinks, som istället serveras i highballglas. Eftersom att glasen är populära för att servera ”on the rocks” kallas glasen ibland för rockgalas.

Om du vill införskaffa ett par rekommenderar jag jag de eleganta City Old Fashioned från Orrefors.

Hur man gör en Old Fashioned

Det finns många variationer på hur man gör en Old Fashioned, men de innehåller i huvudsak whisky / bourbon, socker, vatten, bitter. och is.

Det klassiska receptet 

   • 50 ml Whisky eller Bourbon
   • 1 sockerbit eller en tesked socker (sockerlag fungerar bäst)
   • 2-3 stänk av angostura bitter
   • 1 twist av apelsinskal för att garnera

Metod

   1. Placera sockret och några stänk vatten i ett kylt rocksglas och blanda ihop tills sockret har löst sig.
   2. Efter blandning tillsätt lite av whisky och några isbitar och rör om i 15-20 sekunder för att kyla ned alkoholen till. Fortsätt med att tillsätta lite mer whisky, sedan lite mer is, och fortsätt att röra om. Provsmaka och sluta rör drinken när du känner att isen har smält ut tillräckligt mycket för din smak. 
   3. Garnera med en twist av apelsinzest (vrid skalet över glaset så att skalet utsöndrar sina sina oljor i drinken)
   4. Njut av din Old Fashioned!

Om du vill experimentera det kan du prova att använda olika whiskys eller bourbon eftersom att varje märke kommer göra att den smakar annorlunda. Håll dig dock till alla proportioner i recepten. Om du föredrar en starkare whiskysmak kan du använda en sort med högre alkoholhalt. Om du föredrar något sötare smaker kan du välja en bourbon.

Bourbon Old Fashioned

   • 50 ml
   • Bourbon
   • 1 kub eller tesked socker (sockerlag fungerar bäst)
   • 3-4 stänk av angostura bitter
   • 1 apelsinskiva
   • 1 Maraschino körsbär
   • 1 skvätt club soda

Metod 

   1. Blanda socker, bitter, apelsinskivan och club soda i 20-30 sekunder i ett kylt rocksglas.
   2. Ta ur apelsinskivan och fyll glaset med stora isbitar och din favorit bourbon
   3. Garnera med en ny apelsinskiva eller zest och ett Maraschino körsbär. Tillsätt eventuellt en spritz sodavatten till om du vill ha din cocktail mer utspädd.
   4. Njut av din Old Fashioned!

***

Vilken är din favorit cocktail? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

14 COMMENTS

 1. Äntligen ett nytt inlägg om drinkar 😀 Det är kul att du tar upp ämnen som drinkar och fördjupar dina inlägg med historia och sånt.

  • Precis som med all annan whisky är det ganska individuellt när det kommer till smaker. Fördelen med Old Fashioned är att du kan prova dig fram. Men personligen gillar jag Seven Oaks Canadian Nr 562 på Bolaget.

  • Haha nej faktiskt inte. Även om jag känner ett gäng runt om i världen. Däremot tycker jag att det är ett intressant ämne. Framförallt när man vet vad man dricker och kan historien bakom 🙂 Lite av vad jag försöker förmedla till er som läser mina inlägg.

 2. Finns Buffalo Trace att köpa på bolaget? Det blir kanske ett gäng Old Fashioned till helgen med grabbarna när vi ska grilla.

 3. Jag säger som du gjorde för hundra år sedan ”riktiga män dricker rosa drinkar” 😁 Jag gillar dina inlägg om drinkar och lite bakgrundshistoria om dem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.