Orkaner i Florida – Det här bör du veta innan resan

21
785
Orkaner i Florida

Orkaner i Florida – Det här bör du veta innan resan

Planerar du en resa men är orolig för orkaner i Florida? Den officiella orkansäsongen i Florida sträcker sig från 1 juni till 30 november. Vanligtvis drabbas västra Atlantregionen i genomsnitt av tolv tropiska stormar per år. Varav sex till nio av dessa utvecklas till orkaner. Samtidigt är det endast en till två av dessa som drabbar den amerikanska östkusten utan större skadeverkningar till följd.

En summering av de senaste 20 åren

Florida har faktiskt varit väldigt förskonat från kraftigare orkaner och har bara drabbats av 37 stycken sedan 1851. Så statistiskt sett är det en extremt låg risk att en orkan kommer påverka din semester. Men det finns några exempel på orkaner i Florida som kan vara bra att känna till.

 • 2005 – Orkanen Katrina ödelade större delen av New Orleans i Louisiana och delvis även drabbades Florida. Samma år drog även orkanen Rita in över Florida. Men framförallt var det orkanen Wilma som förrädisk tog en väldigt annorlunda väg via västra Everglades och drabbade Miami med full kraft från landsidan.
 • 2016 – Orkanen Matthew tvingade Walt Disney World Resort att stänga parken för fjärde gången på 45 år.
 • 2017 – Orkanen Michael drabbade främst flygbasen Tyndall Air Force Base samt de omkringliggande skogsområdena öster om Panama City, FL.
 • 2018 – Orkanen Irma tvingade samtliga nöjesparker i Orlando att stänga under fyra dagar.

Så oroa dig inte, för om nu orkaner i Florida hade varit en anledning att inte åka dit under orkansäsongen. Hade hela delstaten fått stänga ned halva året som turistdestination. Men man ska så klart ha stor respekt för vädrets krafter oavsett vart man än befinner sig.

Florida har även en hög beredskap för orkanhot och tar det på största allvar! Som turist kan du vara helt säker på att du kommer bli evakuerad i god tid. Om du förstås inte är dumdristig nog att trotsa myndigheternas varningar.

orkansäsongen i Florida
Satellitbild över över orkanen Katrina 2005

Hur uppstår en orkan?

En tropisk cyklon är ett intensivt lågtryck som bildas över tropiska hav med hög vattentemperatur samt luftfuktighet vilket bildar åskmoln som suger in omkringliggande luft. Tropiska cykloner spelar även en viktig roll för jordens klimat. Genom att föra den magasinerade havsvärmen från tropiska breddgrader in över kallare områden på båda sidor om ekvatorn bidrar det till att jämna ut jordens klimatskillnader.

Orkaner i västra Atlantregionen delas upp enligt Saffir–Simpsons orkanskala (SSHS). För orkaner i andra delar av världen används andra skalor.

 • Tropiskt lågtryck
  • Under 17 m/ s
 • Tropisk storm
  • Mellan 17 och 32 m/s
 • Orkanstyrka
  • Kategori 1 : mellan 32 och 42 m/s
  • Kategori 2 : mellan 42 och 49 m/s
  • Kategori 3 : mellan 49 och 58 m/s
  • Kategori 4 : mellan 58 och 69 m/s
  • Kategori 5 : över 69 m/s

Tips för semester under orkansäsongen i Florida

Tänk dock på att även tropiska stormar som inte når orkanstyrka fortfarande kan påverka din semester med oavbrutet regnande under flera dagar. Senast jag var i Florida Keys i november 2018 drog en tropisk storm in över öarna i Florida Keys och förde med sig ett kraftigt vind och regn under några timmar innan solen bröt fram genom molnen igen.

Om du planerar att semestra i Florida mellan 1 juni och 30 november så kan det vara en god idé att se över din hemförsäkring samt kortförsäkring om det finns något avbokningsskydd för tropiska oväder.

Ett tips om du bokar din resa långt i förväg är att boka hotell som erbjuder avbokning med full återbetalning. Det samma gäller så klart för flyg och andra transporter. Skulle det då visa sig att det kommer bli dåligt väder när du ska resa så kan du alltid avboka resan eller ändra dina resplaner om du befarar att drabbas.

Även många attraktioner och upplevelser erbjuder återbetalningsbara biljetter. Vilket kan vara ett strategiskt val under orkansäsongen i Florida om du inte vill spendera en heldag på t.ex. Walt Disney Resort i spöregn.

På National hurricane centers hemsida kan du läsa mer om aktuella orkanprognoser. Där hittar du också fakta och historik om orkaner i Florida: www.nhc.noaa.gov

Fördelar med semester under orkansäsongen i Florida

 • Mindre trafik på grund av fler säsongsbesökare.
 • Bättre priser för boende, restauranger, golf, attraktioner och aktiviteter.
 • Mer plats på stränderna.
 • Sommarstormarna är kända för att vara snabba, rasande, kraftfulla och fascinerande. Det bästa är att de går över lika fort och kommer med solsken.
 • Dessutom får du se pulserande solnedgångar som du annars hade missat. Dessutom är dagar och kvällar längre så här års.

Har du upplevt ett riktigt oväder på semestern? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

21 COMMENTS

 1. Väldigt bra konfirmation! Jag besökte New Orleans året efter Katrina och det var overkligt att se alla raserade hus runt om. Vi besökte även träsken och Bayoun som klarat sig väldigt bra. Skrämmande vad naturen kan ställa till med! Men som du skriver ska man inte vara rädd men ha respekt för vädret.

  • Jag kan verkligen tänka mig att man får en tankeställare efter att ha sett vad en orkan kan orsaka. Man kan fortfarande se spår efter Katrina som bokstavligen ödelade allt i sin väg. Nej precis, man ska som sagt inte låta orkansäsongen skrämma en från att besöka Florida. Men om det kommer en orkanvarning ska man vara väldigt noga med att följa anvisningarna.

 2. Jätte bra inlägg Johan! 😀 Vi tänkte åka till Miami i höstas men alla sa att det var farligt. men nu vet jag att vi kanske ska åka nästa år istället.

  • Tack! Ja det har jag också fått höra många gånger. Men förhoppningsvis kan det här inlägget demontera fördomen en aning. Då önskar jag er en trevlig resa i förskott 🙂

 3. Vi var i Key West för några år sedan när det kom en sånt där tropisk storm. Det regnande i två dygn oavbrutet och vi kunde bara sitta inne på hotellet. Men när det blåst förbi var vädret perfekt och inte lika fuktigt som det var innan stormen.

  • Jo den risken finns ju tyvärr som sagt. Av just den anledningen förespråkar jag att man ska boka avbokningsbart just för att kunna ändra resmål några dagar. Men som man säger, efter regn kommer solsken 🙂

 4. När jag var i Thailand blev det ett hemskt åskväder och regnet vräkte ner. Jag gömde mig under sängen för att jag blev rädd 😂😂

  • Haha du som är en äkta Norrlandsrambo blir rädd för lite åska? 😉 Nej för att vara seriös så förstår jag det faktiskt och man är nog inte stöddig när tropiska oväder drar in på allvar.

  • Det mesta media skriver är tyvärr överdriven klickjournalistik. Dock ska man som jag skriver i inlägget ha respekt för det och lyssna uppmärksamt på varningarna.

 5. Precis som du säger! Kom hem idag fr Miami..så jag väljer att inte åka i orkanrisk månaderna. Hann även med en kryssning i östra Caribian

 6. Verkligen intressant att läsa din blogg då man inte blir överöst med reklamannonser till casinon o.dyl. Vi planerar en resa till Florida i sommar (2 vuxna å 2 tonåringar) å har mycket att läsa om på din sida. Tack för att du delar med dig.

  • Tack! Nej jag har som policy att inte ha någon form av bannerannonsering. Kul att höra, det kommer en del inlägg om just Florida lite då och då fram. Så håll utkik 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.