Orkaner i Karibien – Det här bör du veta innan resan

7
1202
Orkaner i Karibien
Foto publicerat med tillstånd av fotografen

Orkaner i Karibien – Det här bör du veta innan du reser

Är du orolig för att din Karibien resa ska påverkas av orkaner? Den officiella orkansäsongen sträcker sig från från 1 juni till 30 november. Men hundra års orkandata samlat i Dow Jones Island Index visar att det faktiskt är högre risk att du skulle drabbas av en orkan i Florida än på någon av de karibiska öarna. Samtidigt ska du vara medveten om att den amerikanska Gulfkusten normalt bara drabbas av en till två orkaner per säsong, vilka sällan orsakar några större materiella skador.

Så oroa dig inte, för om orkaner hade varit en anledning till att inte resa till Karibien under orkansäsongen. Hade öarna fått stänga ned sin turistverksamhet under halva året. Samtidigt ska du alltid ha stor respekt för vädrets krafter vart du än befinner dig.

Läs även: Så reser du enklast från Miami till Bahamas med flyg eller båt

Öarna drabbas olika under orkansäsongen i Karibien

Enligt Dow Jones Island Index är faktiskt risken bara 2-3% att din semester skulle påverkas under orkansäsongen. Enligt samma index löper ön Bermuda ungefär 25% risk att drabbas. Vilket är ett lika högt index som Miami har. Medan ön Nassau i Bahamas har något bättre odds att klara sig med ungefär 20%

Minst risk att påverkas har öarna Aruba, Barbados, Curaçao, Bonaire, Grenada samt Trinidad och Tobago i södra Karibien som nästan aldrig påverkas. Som exempel är det bara 2,2% risk att ön Bonarie skulle drabbas under orkansäsongen i Karibien.

orkansäsongen i Karibien
Foto publicerat med tillstånd av fotografen

Vissa år drabbas öarna mer under orkansäsongen

Vissa år drabbas dock öarna hårdare under den karibiska orkansäsongen. Vanligtvis drabbas västra Atlantregionen av tolv tropiska stormar per år. Varav sex till nio av dessa utvecklas till orkaner. Under 2017 drabbades Karibien av sjutton namngivna stormar och tio orkaner. Varav sex orkaner klassades som kategori 3 eller högre.

Två av dessa uppnådde kategori 5, vilket är den högsta nivån på SSHS-skalan. Orkanen Maria orsakade förödande skador på Puerto Rico och Dominica, samt betydande skador på Kuba, Dominikanska republiken, Haiti, Amerikanska Jungfruöarna och Guadeloupe.

Men när orkanen Katrina 2005 ödelade New Orleans och orsakade enorma skador längst den amerikanska Gulfkusten. Drabbades knappt någon av de karibiska öarna av Katrina eller eller någon av de andra orkanerna som drog in över USA det året.

Hur uppstår en orkan?

En tropisk storm är ett intensivt lågtryck som bildas över hav med höga vattentemperaturer och hög luftfuktighet. Vilket bildar åskmoln som suger in omkringliggande luft. När tropiska stormar uppnår 32 m/s vindhastighet kallas den för en kategori 1 orkan.

Tropiska stormar och orkaner spelar även en viktig roll för jordens klimat. Genom att föra in den magasinerade havsvärmen från tropiska breddgrader och drar in den över kallare områden på båda sidor om ekvatorn. Vilket bidrar till att jämna ut jordens klimatskillnader.

Orkaner i västra Atlantregionen delas upp enligt Saffir-Simpsons orkanskala (SSHS). För orkaner i andra delas av världen används andra skalor.

 • Tropiskt lågtryck
  • Under 17 m/ s
 • Tropisk storm
  • Mellan 17 och 32 m/s
 • Orkanstyrka
  • Kategori 1 : mellan 32 och 42 m/s
  • Kategori 2 : mellan 42 och 49 m/s
  • Kategori 3 : mellan 49 och 58 m/s
  • Kategori 4 : mellan 58 och 69 m/s
  • Kategori 5 : över 69 m/s
orkansäsongen i Karibien
Satellitbild över över orkanen Katrina 2005

Storm- och orkanvarningar i Karibien

Meteorologer övervakar ständigt stormar som kan påverka öarna i Karibien och utfärdar en officiell stormvarning när en tropisk storm hotar att drabba ett geografiskt område inom 36 timmar. På samma sätt utfärdas en officiell orkanvarning när en orkan förväntas dra in över land inom 48 timmar.

Dessa varningar åtföljs oftast av evakuering av kustområden som förväntas bli påverkade av stormen vilket inkluderar hårda vindar och översvämningar. Så du som turist kan vara trygg eftersom att du skulle evakueras i god tid om du skulle befinna dig i farozonen.

Fördelar med semester under orkansäsongen i Karibien

 • Mindre trafik på grund av färre säsongsbesökare.
 • Bättre priser för boende, restauranger, golf, attraktioner och aktiviteter.
 • Mer plats på stränderna.
 • De karibiska öarna drabbas sällan av tropiska stormar eller orkaner.
 • Dessutom får du se pulserande solnedgångar som du annars hade missat.

På National hurricane centers hemsida kan du läsa mer om aktuella orkanprognoser. Där hittar du också fakta och historik om tidigare orkaner: www.nhc.noaa.gov


Har du upplevt ett riktigt oväder på semestern? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

7 COMMENTS

 1. Hej jag och gubben tittar på en karibienkryssning i höst. Resebyrån säger att vädret kan vara ostabilt men att det inte ska vara någon fara. Kan vi lita på det?

  • Om man utgår från Dow Jones Island Index så ska det inte vara någon fara. Sen finns ju alltid risken att det är dåligt väder. Men det är det som känt någon dag vart man än är på semester. Vilken kryssning planerar ni att åka på?

 2. Vi var på Paradis Island/Nassau i 2 v , november 2011 och klarade oss från orkaner då.
  Vintern 2016-2017 bodde vi i Playa del Carmen, Mexico 5 månader och hade toppenväder.
  Nu om 3 v bär det av till Fort Lauderdale i 6 v och visst är vi lite oroliga för vädret men håller alla tummar vi har att det blir lugnt ✊

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.