Recension: Osprey Archeon 30 en multifunktionell ryggsäck

10
171

Ryggsäcken är ett pressutskick från Osprey. Läs min policy här.

Osprey Archeon 30
Fotot är taget vid Östra Silvbergs gruva utanför Säter i Dalarna.

Osprey Archeon 30

Sedan i våras har jag haft möjlighet att testa den nya ryggsäcken Archeon 30 från Osprey. Ursprungligen var min tanke att använda den för dagsvandringar under min resa till Sri Lanka, men med rådande pandemi blev den resan inställd. Istället har jag passat på att utvärdera ryggsäcken under mina turer till Dalarna, Västmanland, Gotland och Skagerrak.

Ryggsäcksserien Archeon

Ryggsäckarna Archeon-serien finns i följande storlekar – 25, 30, 35, 45 samt 75 liter. Serien är helt framtagen i linje med den miljöpolicy som Osprey har antagit. Genom att tillverka ryggsäckarna i återvunnet material, använda metalldetaljer och miljövänligare (DWR) impregnering som är fri från (PFC). Den nya impregneringen är ett mer hållbart alternativ som dessutom ger materialet ett effektivt skydd mot både väder och vind.

Osprey Archeon 30 har ett riktigt bekvämt och tättsittande bärsystem med ställbar rygglängd och är tillverkad i ett robust nyloncanvas vilket skapar en ryggsäck för tuffa utomhusaktiviteter som garanterat kommer att hålla för frekvent användande i många år framöver.

Osprey Archeon 30

I det här inlägget kommer jag utvärdera mina erfarenheter av min Osprey Archeon 30 vilket är seriens 30-liters ryggsäcken.

PLUS +

  • Andas robust kvalité!
  • Ställbar rygglängd.
  • Regnskydd i eget fack under botten. 
  • Ryggsäckens front kan öppnas från toppen till botten.
  • Den sitter stabilt på ryggen oavsett mängd packning.
  • Metallspännen istället för plast.
  • Kan kompletteras med ett eget vätskesystem (tillbehör).
  • Tillverkad av återvunnet material.

MINUS –

  • Vikten på 1,7 kilo. 
  • Saknar magnetfäste för slangen till eventuellt vätskesystem.
  • Saknar laptopfack.
  • Nyckelklipsen i toppfacket är kass.
Osprey Archeon 30
Osprey Archeon 30

Multifunktionell ryggsäck

Osprey Archeon 30 är en multifunktionell ryggsäck som lämpar sig lika väl för resor som för dagsvandringar i skog som på fjäll. Även om ryggsäcken självklart inte har ett laptopfack har jag inte haft några större problem att packa ner min HP ProBook.

Men om du däremot är på jakt efter en praktisk ryggsäck för arbetsresor skulle jag istället rekommendera att du väljer en annan modell som är bättre anpassad för det ändamålet som till exempel en Osprey Nebula.

Osprey Archeon 30

För friluftsliv

Osprey Archeon 30 är en robust vandringsryggsäck som lämpar sig lika bra för en tur till skogen som för en dagsvandring ute på fjället. Det bekväma och tättsittande bärsystemet klarar av tung packning utan att kompromissa med komforten.

Som mest har jag burit runt 25 kilo packning genom flera kilometer kuperad skogsterräng utan större påkänning i rygg eller axlar eftersom att bärsystemet hanterade volym och vikt riktigt bra. En annan fördel är att ryggsäckens bärsystem enkelt kan anpassas efter din torsos längd.

För tågresan

På senare år har jag mer och mer övergått till att använda ryggsäck när jag reser med tåg. Helt enkelt för att det ofta är ett bekvämare alternativ än att behöva dra en kabinväska, framförallt under vintern eller över kullerstenar. Så om du planerar en tågsemester är en Osprey Archeon 30 perfekt val!

För flygresan

Om du föredrar att använda en ryggsäck som kabinväska är Osprey Archeon 30 ett bra alternativ. Frontsidan har har en dragkedja med två dragskor vilka kan öppnas från toppen till botten och gör det enkelt att komma åt packningen utan att behöva öppna topplocket. Något som är väldigt praktiskt när du är på flygplatsen och ska passera säkerhetskontrollen eller bara snabbt vill komma åt något i ryggsäcken.

Osprey Archeon 30

Enkel att packa

Som kabinväska fungerar Osprey Archeon 30 förvånansvärt bra ombord på flyg och tåg. Ryggsäcken är både toppmatad och går också att öppna från toppen till botten via en dragkedja som löper över ryggsäckens frontsida. Med dubbla dragskor kan du enkelt komma åt det som är packat längst ned i väskan utan att behöva öppna topplocket.

I topplocket finns två fack, ett i mesh på insidan där det finns en nyckelklips och utrymme för mindre pinaler. Det andra facket öppnas utifrån och har gott om plats för vantar, mössa eller matsäck. På ryggsäckens sidor finns ytterligare två stretchfickor för till exempel vattenflaskor.

Inne i ryggsäcken finns det möjlighet att utrusta den med ett vätskesystem (tillbehör) där du enkelt drar slangen genom västans baksida. Dock saknar väskan ett magnetfäste på framsidan. Vilket går att lösa men kräver lite funderingar för att göra det optimalt.

Osprey Archeon 30 levereras med ett regnskydd som återfinns i en ficka under botten på ryggsäcken. Även om ryggsäcken är impregnerad med miljövänlig DWR bör du alltid använda regnskyddet vid regn och snöoväder.

Övrigt

  • Herr och en damversion.
  • Volym: 30 liter. 
  • Pris: 2.400
  • Färg: flera färgalternativ

Slutsats

Osprey Archeon 30 är en robust ryggsäck som andas kvalité och användarvänlighet. Även om vikten är lite i högsta laget för en ryggsäck i den här storleken är det en liten bagatell i sammanhanget.

***

Har du erfarenhet av Osprey Archeon 30? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

10 COMMENTS

 1. God morgon! 🙂 Skulle du rekommendera den här ryggan för enklare skogspromenader? Den känns lite dyr för att bära termos och mackor. Samtidigt vill jag ha en rygga som verkligen funkar ute i skogen om jag vill bära med mig utrustning för att laga mat.

  • Nja, jag skulle nog inte rekommendera den för enklare skogspromenader. Men om du däremot vill ha en robust ryggsäck som klarar av att bära tungt och är stryktålig skulle jag absolut rekommendera den. Så med tanke på att du vill ha den för att bära pinaler för matlagning antar jag att det kan bli lite vikt. Säg till om du har några frågor så ska jag försöka besvara dem.

 2. Det verkar vara en robust och bra ryggsäck! Jag är på jakt efter en slitvarg som kan följa med ut på jakten nu i höst.

  • Då min ädle herre är det här en ryggsäck för dig! Jag skulle nog nästan föreslå att du köper 45-liters varianten. För jag vet ju hur mycket du släpar runt på så fort du ska plocka svamp 😉

 3. Perfekt jag vill köpa en riktigt bra ryggsäck 😀 Vet du om det går att fästa ett liggunderlag under ryggsäcken?

  • Tyvärr finns det ingen uppläsning för liggunderlag på just den här modellen. Men på 45-liters och 75-liters modellerna gör det. Sen är 30-liter lite i minsta laget om du ska övernatta i något annat än ett vindskydd eller stuga.

 4. En ryggsäck som verkligen är värd sina pengar! Jag köpte en i våras efter att jag fått låna din. Den är så robust att mina barnbarn kommer kunna ärva den.

 5. Jag köpte en Archeon på 45 liter i somras och är grymt nöjd med kvalitén! Den tål verkligen styvmoderlig behandling. Rekommenderas!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.