Östra Silvbergs gruva – en oas i södra Dalarna

17
1298
Östra Silvbergs Gruva
Östra Silvbergs Gruva

Östra Silvbergs gruva – en vacker oas utanför Säter

Det finns många vackra platser i Dalarna, Östra Silvbergs gruva är en av Sveriges äldsta gruvor och hade sin storhetstid redan under 1400-talet. Den sedan hundra år nedlagda och nu mer vattenfyllda gruvan är ett populärt besöksmål beläget en mil nordväst om Säter som bland annat är känt för sitt mentalsjukhus.

Idag ingår Östra Silvbergs gruva i kulturslingan Silverringen, där du som besökare kan följa järnet och silvrets väg från gruva till hammare genom Dalarnas tusenåriga bergslagshistoria. Om du vill följa hela slingan rekommenderar jag att du gör det med bil under en heldag för att verkligen få tid att utforska omgivningarna.

När man står där vid storgruvans turkosa vattenspegel och ser hur himmel, berg och skog avtecknar sig på vattenytan är det nästan svårt att föreställa sig att gruvan mäter ett djup på drygt 240 meter, där den första gruvgången till maskingruvan finns först på 80 meters djup.

Östra Silvbergs Gruva
Östra Silvbergs Gruva

Hammock camping

Eftersom att jag sedan barnsben väl känner till omgivningarna kring Östra Silvbergs gruva hade jag redan bestämt mig för att packa ner min Safari Delux hammock för att njuta en natt för att sedan bli väckt av morgonsolen och lugnet innan gruvan åter skulle fyllas med badgäster.

Sen när det är så enkelt att parkera direkt i anslutning till gruvan valde jag att packa all utrustning för min övernattning i en Osprey Archeon 30. För ibland behövs inte något mer än lite kvällsmat och nyplockade blåbär.

Östra Silvbergs Gruva

Dolt under ytan

Men innan du kastar dig ner i vattnet från klipporna vid Östra Silvbergs gruva bör du vara medveten om att gruvan i årtionden har fungerat som dumpningsplats för allt möjligt skräp. I april 2015 spelade ett TV-team in ett avsnitt för en realityserie där man hittade inte mindre än 16 bilar, 2 motorcyklar och till och med en båt med trailer. Dessutom ligger det även flera fat med oidentifierade kemikalier nere i djupet.

Dykledaren Derek Säll som genom åren har lett ett flertal dykexpeditioner i Östra Silvbergs gruva utesluter inte heller att det till och med kan finnas ett eller flera lik under den annars så stilla vattenytan. Med andra ord är mitt tips att du istället besöker Dammsjön eller Ljustern som båda ligger i närheten om du är badsugen.

Östra Silvbergs Gruva

Våra förfäders folktro

När jag tidigare besökte Östra Silvbergs gruva förra sommaren fångade jag den här bilden en tidig morgon. Som åtminstånde drar mina tankar till våra förfäders folktro och det är inte svårt att förstå varför dem trodde på väsen och oknytt. Vilket är en stor del av vårt kulturarv som du borde berätta om för dina barn.

En annan sak jag har lärt mig efter alla besök här är att vattnet ofta går från grönt till blått beroende på väder och solens brytning. Om du vill fånga den gröna nyansen ska du besöka gruvan en tidig morgon precis vid soluppgången. Senare under dagen bryts ljuset och vattnet blir mer turkost.

Östra Silvbergs Gruva

Mer om Bergslagen

Bergslagen är ett geografiskt område några utan tydliga gränser, men som vanligtvis brukar omfatta de norra och västra delarna av Västmanland, norra Örebro, sydvästra Värmland och södra Dalarna. Begreppet ”bergsslag” är benämningen på de områden där ”bergets lag” rådde genom privilegier som tilldelades av Kronan till bergsmän för att bedriva brytning och gruvdrift.

Oftast var bergsmännen bönder som parallellt med sitt småskaliga jordbruk även arbetade med gruvbrytning samt framställning av träkol och andra produkter från skogen. Avkastningen bidrog i sin tur till att bergsmännen inte heller behövde hålla sig med stora jordlotter utan istället kunde köpa de förnödenheter och redskap som behövdes.

Östra Silvbergs Gruva

Gruvas historia

Sverige var under flera hundra år en av världens största producenter av tackjärn och koppar. Men även silver var en viktig avkastning från gruvbrytningen och totalt har man beräknat att 91,3 kg silver togs upp ur Öster Silvbergs gruva mellan åren 1630 till 1920.

1347 — förekommer namnet Silvberg ”silbergheno” första gången i ett privilegiebrev. Dock är det oklart om namnet syftar på östra eller västra Silvberg som ligger någon mil västerut. 

1483 — finns det äldsta säkra belägget för att Kronan var delägare i gruvan. Även om man tror att det skedde långt tidigare under 1400-talet. Några år senare blev även Eskilstuna kloster delägare i gruvan trots att avkastningen redan då hade börjat minska. 

1540 — blev Östra Silvberg till kungsgård och trots att man redan då visste att tillgången av silver minskade. Detta gjordes sannolikt för att Gustav Vasa ansåg att gruvan hade stort värde för Kronan. 

1552 — förbjöds allmogen som bodde runt gruvan att själva framställa silver. 

1580 — började silvermalmen att minska allt mer och gruvbrytningen minskade. Beräkningar visar att den silverhaltiga blyglansen som bröts här även innehöll en guldhalt som uppgick till 10-15% av silvrhalten. Smältningen utfördes bland annat vid Jönshyttan dit malmen vintertid fraktades på slädar. Rester efter sammanlagt elva hyttor för silversmältning har påträffats i området. Senare undersökningar har visat att storgruvan varit över 240 meter djup.

1700 — Under början av 1700-talet köpte de två brukspatronerna Adolph Christiernin och Fredrik Rothoff. Eftersom att dem båda var övertygade om att det skulle finnas stora mängder guld kvar i berget. Dock visade det sig snart att de båda knösarna hade slösat bort hela sina förmögenheter utan att någon större mängd guld påträffades. Så från 1700-talets slut och drygt 100 år framåt bröts huvudsakligen svavelkis i Öster Silvberg, något som de svaveldoftande varphögarna i området vittnar om än idag.

1800 — Vid 1800-talets slut avslutades all gruvverksamhet eftersom att man ansåg att gruvan var tömd och den vattenfylldes sakta av regn och grundvatten.

1915 – Återupptogs dock gruvverksamheten för brytning av zinkmalm och svavelkis. Dock tog uppumpningen av gruvvattnet nästan två år att genomföra innan man på nytt kunde uppta gruvbrytningen.

1920 — Lades slutligen brytningen ned för gott i Öster Silvbergs gruva och linbanan som tidigare fraktade malmen revs 1931. Idag är gruvan ett populärt besöksmål för overheaddykning på stora djup. 

Östra Silvbergs Gruva

Ödekyrkogården och S:t Nicolai kapell

I anslutning till gruvan på andra sidan vägen ligger den gamla ödekyrkogården som var i bruk fram till 1830-talet. På platsen stod tidigare det medeltida S:t Nicolai kapell som troligen uppfördes av rika bergsmän under 1400-talet och som senare under 1500-talet byggdes om.

1834 togs dock den nya kyrkan i Silvberg i bruk vid sjön Gängens strand. Den originella kyrkan uppfördes i en åttakantig form och är en sevärdhet i sig som du inte bör missa om du är i närheten.

S:t Nicolai kapellet revs dock 1854 eftersom att det höll på att falla samman. Timret från kapellet användes sedan som byggnadsvirke i gruvan och grundstenarna användes för att mura upp en rödfärgsugn.

Men 1942 restaurerades det gamla kapellets grund och ödekyrkogården ställdes åter i ordning till minne av alla de bergsmän som fått sin sista vila på kyrkogården. Av alla de gravhällar och gravstenar som tidigare funnits på platsen återstår idag endast två, dels en gravhäll i gjutjärn från 1663 och en gravsten efter brukspatronen Jonas Arnberg (1722-1795).

Hitta till Östra Silvbergs gruva

Östra Silvbergs gruva ligger en mil nordväst om Säter och det tar ungefär 10 miner att köra hit. Platsen finns utmärkt i Google Maps och avfarten är även skyltad från den större vägen. Väl framme kan du enkelt parkera i anslutning direkt till gruvan vars omgivningar främst består av klippor och jord.

Säters fasta vaviljong, stormen, säter, säters mentalsjukhus

Andra sevärdheter i närheten

Säter är en stad som för många är förknippad med Säters mental hospital. Där Säters Fasta Paviljong har blivit ett ökänt besöksmål. Men det finns fler intressanta platser att besöka om du har vägarna förbi den gamla trästaden. Här under har du fler förslag på spännande och vackra platser.

***

Har du besökt Östra Silvbergs gruva? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

17 COMMENTS

  1. Vi var där och badade med barnen för några veckor sedan. Hade inte en blekaste om att det ligger så mycket skit där 👎

  2. God morgon! 🙂 Vilken vacker plats och intressant historia! Jag hittade din blogg på Facebook och nu prenumererar jag på den.

  3. Vi har varit där många gånger med barnen och grillat. Känner såklart till bilarna och allt annat som dumpats där. Håller med om att Dammsjön är ett mycket bättre alternstiv för bad och lek 😎

  4. Ååh vilken vacker plats! <3 Måste man ha bil för att komma dit? Vi tänkte besöka mentalsjukhuset och nu skrev jag precis upp den här gruvan på vår bucket list.

  5. Grymma bilder! Väldigt intressant att läsa också. Farsan bodde uppe i Borlänge på 90-talet men jag tror aldrig att vi till Silvberg trots att han snackade om det.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.