Pacific Surfliner — från Los Angeles till San Diego

15
238
amtrak-pacific-surfliner
amtrak-pacific-surfliner
Foto tillhörande Amtrak

Pacific Surfliner — från Los Angeles till San Diego

Det enda jag egentligen hade bestämt inför min senaste resa till Los Angeles i februari var att resa med Pacific Surfliner ner till gränsstaden San Diego i södra Kalifornien. Tågresan tar knappt tre timmar och följer bokstavligen den amerikanska Stillahavskusten, under vissa sträckor så nära att vågorna rullar in mot banvallen.

Trots att jag har kört småvägarna längst kusten några gånger, hade jag aldrig kunnat föreställa mig vilka vackra vyer jag skulle mötas av från övervåningen ombord på Amtrak 768. Det påstås att den här tågsträckan ska vara en av de vackraste i USA och jag tvivlar inte! Vågorna och stränderna ramas in av ståtliga palmer samt alla lummiga villaträdgårdar likt små oaser sprider ut sig längst rälsen.

Pacific Surfliner

Eftersom att Pacific Surfliner varken har platsreservationer i Coach Class eller ens i Business Class. Hade jag i förväg bestämt mig för att boka ett hotell i Chatsworth, en stadsdel ungefär en timme norr om centrala Los Angeles upp mot San Luis Obispo. Helt enkelt för att kunna ta morgontåget dagen efter ner mot San Diego via Los Angeles Union Station och därmed vara garanterad en riktigt bra plats ombord.

Om du planerar en resa till Los Angels för att besöka Disneyland, är dessutom Pacific Surfliner ett perfekt val! Från Los Angeles Union Station (LAX) tar resan 38 minuter ner till Anaheim Station (ANA). Varifrån det sedan går shuttle bussar direkt till parkerna. Om du istället har tänkt hyra bil bör du vara medveten om att bilresan kan ta upp till två timmar i den täta trafiken.

Pacific Surfliner

Tåget

Pacific Surfliner trafikerar sträckan mellan San Diego och San Luis Obispo, en stad som ligger ungefär mittemellan Los Angeles och San Francisco. Linjen trafikeras med diesellok som drar de karriäristiska tvåvåningsvagnarna av Surfliner typ. Vagnmodellen används även på tåglinjerna Capitol Corridor och San Joaquin här i Kalifornien.

När jag frågade konduktören om vilken plats som var bäst för att se havet, fick jag svaret att hon rekommenderade höger sida i tågets färdriktning från Los Angeles. Vilket först kändes skumt eftersom att jag då åkte baklänges från Chatsworth. Dessutom berättade hon att Business Class vagnarna alltid har blå överdel till skillnad från de övriga vagnarna som alltid är silverfärgade.

En nördig, men kul detalj är att nästa alla tåg på den amerikanska östkusten istället trafikeras med vanliga enplansvagnar eftersom att alla tunnlar inte tillåter högre vagnprofil.

Pacific Surfliner

Bokning

Det är lika enkelt att boka biljetter online på Amtrak.com innan du reser till USA. Du har även möjligt att köpa biljetter via automater och bemannade servicediskar på Los Angeles Union Station. Att resan med Pacific Surfliner från Los Angeles till San Diego kostar $55 i Business Class och $38 i Coach Class. Själv betalade jag $58 i Business Claes för min resa från Chatsworth.

Pacific Surfliner

Coach Class och Business Class

I likhet med andra tågbolag erbjuder även Pacific Surfliner två olika reseklasser ombord. Nämligen Coach Class och Business Class. Om du bokar en resa i Business Class är du alltid garanterad en plats på den avgång du bokat. Dock är det fri free seating.

Om du däremot bokar en Coach Class biljett är det principen först till kvarn som gäller. Men fördelen är att du alltid har möjlighet att kostnadsfritt boka om din avgång oavsett biljettklass.

Coach Class

Coach Class erbjuder breda säten med gott om benutrymme. Vid varje sittplats finns ett nedfällbart bort, individuell läslampa och ett 120 V eluttag. Platserna är större än vad många 1 klass tåg i Europa erbjuder. 

Business Class

Business Class erbjuder bredare säten och mer benutrymme än Coach Class. Vid varje sittplats finns ett nedfällbart bort, individuell läslampa och ett 120 V eluttag. I Business Class får du även tillgång till ett pentry med flaskvatten, kaffe, té, apelsinjuice samt sockerkakor. Dessutom serveras en snackbox och valfritt dryckesalternativ vid sittplatsen.

Pacific Surfliner
Pacific Surfliner

Faciliteter

WiFi — Pacific Surfliner erbjuder sina passagerare fritt WiFi som drivs med telefonmaster längst spåret. Visst, det fungerade helt okej men jag använde ändå min egen mobilsurf för att kunna streama musik under resan.

Toaletter — I varje vagn finns även två toaletter på nedervåningen. Toaletterna är förhållandevis rymliga och fräscha. Men precis som alla offentliga toaletter undviker jag dem så gott det går.

Incheckat bagage — Amtrak erbjuder pollettering mellan större tågstationer. Det fungerar precis som på en flygplats, där du checkar in dina resväskor. Varje passagerare kan checka in två resväskor utan kostnad med maxvikt 50 lbs ≈ 23 kg.

Pacific Surfliner
Pacific Surfliner

Mat och dryck

I bistron Market Cafe erbjuds främst enligt amerikanskt manér pizzaslicar, hot dogs etc sedan som värms ombord med ett karaktäristiskt pling. Jag betalade $8.75 för en Angus Cheeseburger Combo där även en Coca Cola och en kaka ingick. Med andra ord finns det inget ombord att se fram emot, så kliv inte ombord hungrig om du inte blir upphetsad av mikrovärmd mat.

Pacific Surfliner

Måltiderna kostar från $6 medan barnmåltiderna kostar runt $5. Däremot är alkohol relativt billigt med priser från $7 – $15. Som du ser på bilden ovan finns det en drinkmeny, som passar in på vilken pizzeria som helst. Drinkarna serveras i engångsglas och får tas med till sittplatsen. Själv beställde jag en uppfriskande Rum Punch (50 ml Bacardi) för $7.

Amtrak Guest Reward

Något jag faktiskt inte hade tänkt på innan min resa till San Diego var hur enkelt det är att samla poäng till lojalitetsprogrammet Amtrak Guest Reward. Även om du inte bor i USA får du 500 poäng i välkomstbonus. Om du värvar andra medlemmar till programmet tjänar du ytterligare 500 poäng per vävning.

Du kan dessutom tjäna tusentals Amtrak poäng när du bokar och bor på hotell via bokningstjänsten Rocketmiles. Om du använder min länk får du 1000 poäng i välkomstbonus. Du kan även välja att tjäna poäng direkt till ett flygbolag istället.

Som exempel kostar en resa från Los Angeles till San Diego $55. Medan samma resa kostar endast 1.885 poäng. Med andra ord kan du göra samma resa för runt $10 om du utnyttjar poängsystemet. Läs mer i min guide till Amtrak Guest Reward. Under den senaste månaden har jag dragit in över 10.000 poäng.

Pacific Surfliner

Slutord

Pacific Surfliner är en tågresa som jag starkt rekommenderar om du besöker Los Angeles. Dessutom är San Diego en väldigt intressant stad i sig med möjlighet att korsa gränsen till den mexikanska staden Tijuana. Framförallt är tåget ett smidigt alternativ till att sitta fast i bilköerna längst Interstate-5. Läs gärna mer om andra tågresor i USA.

Facebookgruppen

Om du är intresserad av Amtrak rekommenderar jag att du blir medlem i den Svenska Facebookgruppen Vi som vill resa med Amtrak. Där medlemmarna diskuterar resor och annat tågrelaterat i USA.

***

Har du rest med tåg i USA? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

15 COMMENTS

  1. Vi åkte med det här tåget för några år sedan till Santa Barbara. En mycket vacker tågresa 🌴🌞 Nästa gång kanske vi åker hela vägen ner till San Diego.

  2. Som jag har längtat efter det här blogginlägget! 😍❤ Jag måste åka med det tåget. Det ser helt underbart ut med stränderna 🍍🌴🍹

  3. Men.. Synd att vi missade det här tåget förra vintern. Det var ett rent helvetet att sitta i bilköerna som du skriver om till Disneyland. Bra tips för alla som vill dit!

    • Det förstår jag 😀 Haha den tanken har slagit mig många gånger. Haken är bara att det krävs en hel del utrustning som jag inte äger för tillfället. Men i framtiden kommer det absolut bli av 🙂

  4. Det här känns som en lagom lång tågresa att ta med min dotter på. Hon pratar dagligen om olika tågresor hon vill göra. Sen är det alltid trevligt att besöka LA där hon skulle älska ett besök på Disneyland! Nu får den här jävla coronan dra över så att vi kan resa dit! 😀

    • Jag tycker absolut att du ska ta med henne på en resa med Pacific Surfliner. Vem vet hon kanske uppskattar tåget mer än Disneyland 😀 Ja verkligen.. Jag längtar också efter att kunna åka över till USA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.