Test: Harahorn Norwegian Gin – hantverks gin ombord hos SAS

0
117
Harahorn Gin | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Harahorn Gin | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seTest av Harahorn Gin om bord på SK907

SAS har sedan en tid tillbaka börjat satsa rejält på kvalité ombord när det gäller mat och dryck. Den gemensamma nämnaren är Skandinavien. Där man har lagt fullt fokus på att hitta lokala smaker, produkter och producenter från Sverige, Norge och Danmark. Inför min senaste resa till New York så såg jag fram emot att få prova den guldmedaljs vinnande Harahorn Gin som nu mer ingår i SAS ordinarie sortiment.

Efter att Harahorn Gin vann en guldmedalj vid världens största och främsta sprittävling San Francisco World Spirits Competition våren 2016. Så har den blå flaskan med fabeldjuret erövrat världen på rekordtid! Ginen tillverkas av Det norska Brenneri som startades 2011 som ett småskaligt hantverks bränneri beläget i författarstaden Grimstad på norska sydkusten. Namnet Harahorn är hämtat från ett berg i norska Hemsedal, men bakgrunden till fabeldjuret känner jag inte till. Om du gör det så skriv gärna en kommentar här under och berätta.

Att hitta den perfekta smakkombinationen

I över ett år så testade man olika kombinationer och kryddningar för att få fram den perfekta balansen mellan enbär och blåbär. Som sägs vara hemligheten bakom den nordiska touchen som Harahorn Gin skryter med. I formulan så ingår även ingredienser som apelsinskal, citron, paradisfrön, torkat nektarinskal och rabarber. Helt enkelt en nyskapande gin med mycket karaktär!

Bakgrunden till inslaget med rabarber bygger tydligen på att det tidigare fanns en fabrik i Grimstad som tillverkade rabarbervin. Därför tyckte man att det skulle vara en kulturgärning att att tillsätta lite rabarber till sin gin. Och det är verkligen verkligen en småskalig hantverksmässig produktion där varje batch endast tillverkas i cirka 300 liter. Vilket samtidigt är kärnan i verksamheten och grunden till den höga kvalitén. Där alla ingredienserna vägs för hand och destilleringsapparaterna sköts manuellt. Det ska även påpekas att jag inte har fått en enda krona för den här texten. Jag är bara så pass imponerad av den norska ginen. Både smakmässigt och över att det är ett riktigt hantverk bakom den.

Vad tycker jag då?

När jag testade Harahorn Gin så satt jag ombord på ett flygplan. Så mina smaklökar var inte vid sina sinnens fulla bruk. Men jag uppfattade i alla fall en frisk arom med inslag av enbär, citrus och någon pepprighet. I efterhand så har jag läst mig till:

Harahorn Gin har en sval och frisk arom med inslag av enbär, anis, koriander, blomster och citrusfrukter. Frisk och fyllig smak med inslag av enbär, anis, örter och citrus. Bra komplexitet med harmonisk balans”. 

Det kan mycket väl stämma för dumt nog tog jag aldrig med mig någon extra souvenirflaska hem.  Än så länge har jag inte sett den på någon flygplats. Men den kommer garanterat att göra det snart. Den går även att beställa via systembolaget eller så prova den ombord hos SAS.

  • Systembolaget NR 88803 och kostar 369:-
  • Hos SAS med en Fever-tree tonic 95:-

Grattis Världen ger Harahorn Gin 4 av 5 (ombord på flyg)

Har du provat Harahorn Gin? Vad tyckte du? Skriv gärna en kommentar här under. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.