Miami — den kompletta reseguiden med allt du behöver veta

14
476
Miami reseguide
Miami reseguide

Senast uppdaterad: 15 november 2019

Reseguide till Miami

Miami och södra Florida i allmänhet har lockat till sig turister sedan tidigt 1950-tal vilket inte är så konstigt när delstaten erbjuder ett subtropiskt klimat året runt i en pärla som Miami — en storstad med kilometerlånga sandstränder med vit fin sand, palmer och ett enormt nöjesutbud och restauranger i absoluta toppklass!

I min reseguide till Miami delar jag med mig av tips och råd för att just du också ska få ut så mycket som möjligt av din vistelse här! Miami är en spännande smältdegel med många influenser från Karibien, framförallt från Kuba. Men även från Haiti och Jamaica vilka har gett sina stadsdelar färgstarka inslag i staden som likt ett rutnät följer havet och grannen Miami Beach storslagna stränder.

Dessutom kommer du få tips om olika utflykter i södra Florida samt hur du tar dig vidare till Bahamas och övriga Karibien från Miami oavsett om du vill åka på en kryssning eller väljer att flyga.

När är det bäst att besöka Miami?

Miami är som sagt en året runt destination med temperaturer runt 25 °C men är som allra bäst under vintermånaderna. Men om du vill slippa trängas med tusentalsturister bör du undvika veckorna runt jul samt veckan i mars när det är spring break i USA och staden invaderas av tusentals amerikanska barnfamiljer och festande ungdomar.

Den officiella orkansäsongen i Florida sträcker sig från 1 juni till 30 november. Dock är risken att din semester skulle påverkas av en orkan väldigt liten. Om det hade varit ett problem hade hela delstaten fått stänga ner sin turistverksamhet under halva året, Men du bör vara medveten om att det förekommer kraftiga monsunregn som oftast drar över på några timmar.

Resa till Miami

Det är enkelt att resa till Miami oavsett om du reser från Sverige eller inrikes i USA. Miami har tre internationella flygplatser som alla ligger inom en radie av 96 km från Downtown och Miami Beach. Tänk bara på att du måste han ett godkänt ESTA för att kunna resa till Miami och USA.

Under vintersäsongen trafikerar både SAS och Norwegian Miami med direktflyg från alla de stora flygplatserna i Norden: Arlanda (ARN), Kastrup (CPH) och Gardermoen (OSL). Direktflyg tar cirka 10 timmar och 20 minuter.

  • Miami International Airport (MIA)

Miami International Airport (MIA) är Miamis huvudflygplats och trafikeras av såväl amerikanska som europeiska flygbolag. MIA är hubb för American Airlines varifrån en stor del av deras karibiska flyg utgår. Exempel på flygbolag som flyger till MIA från Europa: 

   • American Airlines
   • Air France
   • British Airways
   • Finnair
   • KLM
   • Lufthansa
   • SAS
   • Swiss
  • Fort Lauderdale-Hollywood International Airport (FLL)

Fort Lauderdale-Hollywood International Airport (FLL) är belägen fem kilometer från Downtown Fort Lauderdale och trafikeras av såväl amerikanska som europeiska flygbolag. Exempel på flygbolag som flyger till FFL från Europa: 

   • Norwegian
  • Palm Beach International Airport (PBI)

Palm Beach International Airport (PBI) flygplatsen är belägen väster om staden West Palm Beach och trafikeras främst av amerikanska inrikesflyg.

royal-palm-hotel

Vart ska man bo i Miami?

Miami är stort och har många områden och stadsdelar. Men om det är ditt första besök i Miami och du inte har hyrbil bör du välja att bo antingen områdena kring South Beach eller Downtown. Då bor du bekvämt i händelsernas centrum och kan enkelt ta dig fram till fots, med cykel eller med kollektivtrafik. Du kan med fördel välja att bo några nätter var i båda områdena.

  • South Beach

För var South Beach i Miami Beach ett slumområde med öppen droghandel och allmänt otryckt. Men nu mer är det en blomstrande stadsdel med många Art déco hus  och hotell som har återställts till sin forna prakt. Vilket även har förändrat vilka som besöker stadsdelen. Med andra ord är det en perfekt plats att bo på där du hittar alla typer av hotell från budget till lyx. Här finns även många restauranger och cocktailbarer med utsikt över både hav och strand. 

I området runt South Beach är det enkelt att promenera eller hyra cykel. Om du inte orkar gå kan du alltid hoppa ombord på någon av alla de bekväma Beach local som erbjuder luftkonditionerade minibussar som stannar runt om i South Beach och avgår ungefär var tionde minut. Du betalar enkelt när du ombord men glöm inte att ta med växel!  

  • Downtown Miami

Downtown Miami har gått från att vara en genomfart till att bli ett livligt och välbesökt shoppingområde med inslag av kultur och evenemang. Dagtid kan du promenera runt bland alla shoppinggallerior, konstgallerier och smyckesbutiker. På kvällarna fylls ofta American Airlines Arena av stora artister. Så passa på att besöka arenan och för att gå på en konsert eller uppleva sport i äkta amerikansk supporterstil. 

Säkerhet

I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var det inte ovanligt att turister blev utsatta för rån och våldsbrott. Men synliga poliser och andra åtgärder har minskar kriminaliteten och idag anses Miami vara en säker stad. Men det finns fortfarande områden som är direkt olämpliga att vistas i nattetid. Undvik Little Haiti kvälls- och nattetid, och var försiktig även dagtid om du besöker området. Skulle något hända bör du ringa SOS tel 911.

Miami reseguide

Hur tar man sig runt i Miami?

Miami är stort och vidsträckt med en yta över 142 kvadratkilometer. Precis som så många andra städer i USA är även Miami byggd och anpassad för biltrafik. Men om du inte har en hyrbil kan du relativt enkelt resa med kollektivtrafik.

Om du däremot planerar att göra utflykter från centrala Miami är dock en hyrbil ett måste! Framförallt om du tänker åka söderut mot Florida Keys, Key West och Everglades National Park eller norrut mot Orlando, Fort Lauderdale och West Palm Beach.

I områdena runt Downtown Miami och South Beach är det dock enkelt att promenera eller hyra cykel. Annars kan du välja mellan följande färdsätt:

  • Hyrbil

Att hyra bil i Florida är enkelt och priserna tenderar att vara rimliga på grund av affärsvolymen. Mitt generella råd är att alltid hyra bil direkt hos de stora aktörerna som Avis, Hertz och Sixt redan hemifrån för då ingår alla nödvändiga försäkringar. För att hyra bil behöver du vara över 21 år, haft körkort mist ett år och ett debit-/kreditkort.  

  • Uber och Lyft

Det absolut bekvämaste sättet att ta sig runt i Miami utan hyrbil är med taxitjänster som Uber och Lyft. Det är enkelt att beställa en bil via bolagens mobilappar och du reser alltid för ett fast pris som du ser direkt innan du beställer resan. Glöm inte att ge dricks! 

  • Taxi

Du kan även vinka in en vanlig gul taxibil på gatan. Men vara medveten om att det är du passagerare som ska betala alla biltullar utöver själva taxiresan. Dessutom räknar föraren med dricks på 15-20 procent av totalbeloppet minus vägtullar. Om du väljer en vanlig taxi ska du vara noga med att välja en från ett etablerat taxibolag samt att bilen är utrustad med taxameter. 

  • Metrorail

Metrorail är ett pendeltåg med gratis WiFi som sammanbinder nästan hela Miami med två linjer: orange och grön. En resa kostar $2.25 och du måste köpa en biljett i en av biljettautomaterna innan du kliver ombord. Tågen går varje dag mellan klockan 05:00 och 00:00.

  • Metromover

Metromover är ett monorail system som går en cirka 7 kilometer lång loop genom Downtown Miami. Det är gratis att åka med och smidigt för att ta sig runt i stadens centrala delar och för att byta till Metroriail eller buss. 

  • Metrobus

Bussarna i Miamis kollektivtrafik tar dig till de platser som inte trafikeras av Metrorail eller Metromover. Som till exempel Miami Beach eller Key Biscayne. Biljetten kostar $2.25 och du köper biljetten innan du kliver ombord. Ett tips är att du åker med linje 120 som är populär bland turister då den går längst hela Miami Beach och passerar nästan alla stränder, hotell, shoppingstråk och sevärdheter som finns i området. 

  • Trolleys

Trolleys är mindre bussar som påminner om gamla stårvagnar och finns inom de flesta stadsdelarna i Miami. Men kör endast inom sitt eget närområde men är i regel gratis att åka med. City of Miami Trolley en av de mest användbara för turister. Den kör rutter i Downtown Miami, Brickell, Wynwood och Design District. En annan populär trolley är Miami Beach Trolley som kör olika rutter i South Beach, Mid-Beach och North Beach.

För att se när nästa tåg eller buss kommer och för att hålla koll på tidtabeller och hållplatser, ladda ned den officiella appen för Miamis kollektivtrafik. Här kan du ladda ned appen i App Store och här i Google Play.

vizcaya miami
Villa Vizcaya

Vad ska man inte missa i Miami?

Miami är en fascinerande stad som har något att erbjuda för alla. Oavsett om du vill hänga på stranden eller utforska kultur och mat kommer du hitta mer än du hinner med. Miami har även den största kubanska populationen utanför Kuba.

  • Little Havana

Området Little Havana bebos som namnet antyder främst av exilkubaner. Här får du uppleva ett annat Miami med kultur, atmosvär och restauranger som drar tankarna till Kuba. Byggnaderna är slitna men låt dig inte skrämmas för här hittar du historia, rom och cigattbarer, salsatoner och latinamerikanska rytmer. 

  • Ocen drive

Ocean Drive är en viktig genomfart i South Beach- området och känt för sina Art déco hotell och restauranger. Som har figurerat i många filmer och serier, bland de mest kända är 1939 Colony Hotel, Att promenera längst den breda boulevarden i South Beach är en upplevelse du inte ska missa.  

  • Gå på en match

Om du är sportintresserad ska du inte missa möjligheten att se en match och uppleva stämningen. Även om du inte är det minsta sportintresserad över huvud taget kan jag ändå rekommendera att du går på en match för det handlar lika mycket om stämning som om maten. Miami har några elitlag som Florida Panthers (ishockey), Miami Heat (basket) och Dolphins (amerikansk fotboll)

  • Zoo Miami

Zoo Miami är den enda tropiska djurparken i USA och har över 300 djur fördelat på en yta av 750 hektar. Och anses vara en av världens bästa djurparker. Merparten av djuren kommer från Asien, Afrika och Australien och de rör sig fritt i stora inhägnader.

  • Magic City Casino

Magic Casino är ett av Miamis äldsta kasinon och skryter med att ha varit först med att erbjuda spel i Las Vegas stil. Här kan du förutom att spela på poker och spela på slottmaskiner även se liveshower och äta mat i någon av restaurangerna. På söndagar erbjuder även kasinot gratisaktiviteter för barnfamiljer.  

  • Villa Vizcaya

Villa Vizcaya är en italiensk villa i Coconut Grove byggd i norditaliensk 1500-talsstil av industrialisten James Deerings mellan åren 1914 och 1916 och trädgårdarna på 1920-talet. I september 1987 välkomnade president Ronald Reagan påven Johannes Paulus II i villan under påvens besök i Miami. 

Reseguide Miami

Stränder i Miami

Miami är för många fortfarande synonymt med de breda stränderna, den finkorniga sanden och de turkosblå vattnet. Atlanten är dock ganska kall och det förekommer höga vågor framförallt på utanför Fort Lauderdale. Medan stränderna längst Miami Beach är betydligt mer barnvänliga och långgrunda. På många stränder finns det även badvakter och ett bra flaggsystem som varnar om det är riskabelt att bada.

  • Miami Beach

Miami Beach är den utan tvekan populäraste stranden i Miami. Den sträcker sig 96 kvarter och blev dubbelt så bred som det var tänkt när den renoverades. Stranden har även flera populära utegym och erbjuder även flera olika typer av vattensporter. 

  • Crandon Park Beach

Crandon Park Beach är sinnebilden av en strand i Miami med fin vit sant och rader av hundratals palmer. På stranden finns både duschar och picknickbord. Gillar du också beachvolleyboll? Det väldigt populärt här. Besök även Crandon Park Nature Center där kan du se flera arter av exotiska växter, vilda djur samt sällsynta fiskar.

  • Bal Harbour Beach

Nära South Beach ligger den mer exklusiva milslånga stranden Bal Harbour Beach som kantas av dyra lägenheter och lyxhotell. Stranden är konstgjord och skapad av landsskapsartitekter med sanddyner, frodiga grönområden och vägar. Det finns inga livräddare eller offentliga anläggningar på stranden men det finns möjlighet att hyra strandsol och parasoller.

  • North Shore Park Beach

Om du vill ha en strand i Miami som inte överskuggas av en mur med höghus ska du välja North Shore Park Beach. Här hittar du en mindre park med stora sanddynor. 

Everglades national park

Resmål utanför Miami

Även om Miami är huvudresmålet så finns det många intressanta utflyktsmål runt om i södra Florida. Allt från Everglades träskmarker till Florida Keys paradisöar och Orlandos många nöjesparker.

  • Everglades national park

Everglades National Park , en verkligt unik nationalskatt som är väl värt ett besök. Ett tillstånd på $ 25 tillåter ditt privata fordon i alla ingångar i parken under sju dagar i rad. Everglades är ett träskområde i Florida, USA. I områdets södra del ligger Everglades nationalpark, som ingår bland Unescos naturvärldsarv. I Everglades anordnas turer med air boats. De drivs av en stor fläkt i aktern på båten för att kunna köras på grunda vatten, där en undervattenspropeller ej går att använda Läs mer om Everglades National Park

  • Florida Keys

Florida Keys är en ögrupp, en sträng med ungefär 1700 öar, i sydöstra USA. De börjar vid Floridahalvöns södra udde, ungefär 24 kilometer söder om Miami, och går i ett valv sydsydväst och sedan västerut mot Key West, som är den västligaste av de befolkade öarna, och vidare till den obebodda Dry Tortugas. Läs mer om Florida Keys

  • Key West

Key West är den västligaste ön i Florida Keys cirka 240 km från söder om Miami och 145 km norr om Kuba. Key West är en populär stad och kryssningshamn. Här kan du besöka Ernest Hemingways villa och se både färglada höns och leguaner springa över vägarna. Läs mer om Key West

  • Palm Beach

Worth Avenue i Palm Beach ligger cirka 96 km norr om Miami. Här ligger lyxbutikerna tätt. Om du tycker att det är för lång kan du alltid besöka Las Olas Boulevard i Fort Lauderdale där du har ett liknande utbud. 

  • Fairchild Tropical Botanic Garden

Fairchild Tropic Botanical Garden i Coral Gables är en av världens högst rankade trädgårdar. Du kommer att se en tropisk regnskog och guider erbjuder spårvagnsturer utan extra kostnad. Glöm inte att ge guiden dricks! 

  • Vizcaya

Museum and Gardens är en italiensk villa byggd av James Deering. Här kommer du att uppleva arkitektonisk skönhet, föremål d’art och fantastiska grunder.

Porten till Karibien

Miami har världen största kryssningshamn och är även porten till otaliga kryssningar till Karibien. Hamnen är indelad i sju terminaler och parkeringsplatser där du kan beskåda fartygen vid vid kaj. Miami International Airport (MIA) tar det cika 20 minuter med taxi till hamnen och kostar ungefär $24. Från Fort Lauderdale International Airport tar resan cirka 45 minuter.

Härifrån kan du även göra dagsutflykter till Bimini öarna och Freeport i Bahamas. Det finns även längre kryssningar till New Providence och huvudstaden Nassau. Bahamas är en stor önation på 18.800 kvadratkilometer som består av en kedja med 700 öar som sträcker sig från Floridas östkust ner till Haiti och Dominikanska republiken. Om du ska välja båt eller flyg beror lite på vilken eller vilka öar du vill besöka. Läs mer om hur du reser från Miami till Bahamas.

Saknar du något eller har du tips?

Den här guiden uppdateras ständigt. Men om du saknar något eller har frågor får du gärna lämna en kommentar här under. Så kommer jag inom kort att uppdatera guiden med svar på dina frågor eller med dina tips.

***

Har du besökt Miami? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

14 COMMENTS

 1. Tack för all information! Vi reser till Miami nu i december och tänkte besöka både Everglades och Key West. Vi kommer alltså behöva en hyrbil för att ta oss till om platserna? Har du varit där och vet ungefär hur lång tid det tar att köra?

  • Tack! Du får ursäkta för sent svar. Det finns organiserade turer som utgår från Miami till båda platserna. Men jag skulle absolut råda er att ha en hyrbil. Jag har varit både i Key West och Everglades. Så ni får räkna med ca 4 timmar oavsett vilken av platserna ni väljer. Ett alternativ är att övernatta i Florida City, då har ni några timmar till Key West och något kortare restid till Everglades. Avstånden är ganska korta men hastighetsgränserna är väldigt låga på båda vägarna.

 2. Vi äskar Miami! Stränderna, maten och värmen! Min sambos föräldrar bor vid South beach. Så vår besöker dom två gånger varje år.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.