Denguefeber — det här du behöver veta innan du reser

2
282

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Doktor.se

Denguefeber, denguevirus, Allvarlig denguefeber

Så skyddar du dig mot denguefeber när du reser

Denguefeber är ett virus som sprider sig via myggor och orsakar hög feber, trötthet, frossa samt långvarig muskel- och ledvärk. Det är främst länder i Sydostasien och kring den indiska subkontinenten som drabbas av epidemier under sina regnperioder. Dock förekommer även denguevirus i flera Afrikanska länder, i Karibien samt i Mellan- och Sydamerika.

Filippinerna har sedan januari 2019 rapporterat om flera epidemier där över 146.000 personer har insjuknat. Även myndigheter i Bangladesh, Malaysia och Vietnam har rapporterat om flera utbrott av denguefeber.

Trots att det i dagsläget inte finns något vaccin mot denguefeber är det ovanligt att friska skandinaver insjuknar. Men man ska ändå alltid vara medveten om att sjukdomen kan bli så pass allvarligt att den kräver läkarvård och behandling på sjukhus. Därför är det viktigt att du alltid försöker skydda dig mot myggbett i tropiska områden är denguevirus förekommer. Framförallt om du befinner dig i stadsmiljö där risken att smittas är högre.

SOS Internationals riktlinjer för denguevirus

Till skillnad från malariamyggan som främst sticker i skymningen. Är myggor som sprider denguefeber även dagaktiva. Därför bör du alltid ha myggmedel på hud och kläder trots värmen. Det gäller att skydda sig hela dygnet för att undvika oönskade myggbett. Därför bör det finnas myggnät för fönster och dörrar där du bor.

  • Använd myggspray eller -kräm på oskyddad/oklädd hud
  • Använd kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen
  • Sov under myggnät och med stängda fönster och stängd dörr
  • Var uppmärksam på stillastående vatten

Symtom på denguefeber

När denguefeber bryter ut i kroppen kommer symtomen snabbt. Några vanliga symtom är:

  • Röda ögon.
  • Hög feber med frossa och svettningar.
  • Huvudvärk och värk bakom ögonen.
  • Kraftig värk i musklerna.
  • Små röda prickar på kroppen.

Från stick till insjuknande tar normalt mellan två till tio dagar från att du blivit smittad. Som tur är går sjukdomen ofta över av sig själv inom en vecka. Men den kan bli livshotande och kräva intensivvård på sjukhus. Många som drabbas av denguevirus känner sig ofta tröttare än vanligt upp till en månad tillfrisknandet.

Om du har smittats av denguefeber kommer kroppen utveckla ett motstånd mot den varianten du drabbats av. Men eftersom att denguevirus i fyra olika mutationer kan du insjukna igen av någon av de andra virustyperna. Om du får denguefeber mer än en gång ökar även risken något att du kommer insjukna i allvarlig denguefeber.

Allvarlig denguefeber

Trots att det är ovanligt förekommer det att en del som fått denguefeber blir sämre efter tecken på tillfrisknande. Det beror på att små blodkärl i kroppen har blivit skörare vilket bidrar till att blödningar uppstår i huden, slemhinnor och inre organ. Men de allra flesta tillfrisknar med hjälp av dropp och intensivvård på sjukhus.

När ska man söka vård?

Du bör söka vård direkt om du får hög feber under din resa i områden där denguevirus förekommer. Om du får du hög feber efter att varit på en resa kan du söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet eller en akutmottagning.

Om du vill ha hjälp på svenska även när du är utomlands kan du använda Doktor.se Där du får hjälp via chatt, röstsamtal eller videosamtal enkelt och snabbt. Du kan ladda ner appen kostnadsfritt i Google Play och Apple Appstore. Vården finansieras likt en vanlig vårdcentral med skattemedel. Kostnaden belastar det landsting där du är folkbokförd. Du kan även ringa Vårdguiden på +46 771-11 77 00 för att få sjukvårdsrådgivning när du är utomlands.

***

Vill du läsa fler inlägg om hur du skyddar dig på resan? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

2 COMMENTS

 1. Mycket bra artikel! Jag insjuknade i denguefeber när jag backpackade i Thailand för några år sedan. Jag blev inte allvarligt sjukt men det var verkligen jobbigt! Så jag tycker verkligen att du ska skriva mer om olika sjukdomar och hur man ska göra för att undvika dom.

 2. Jag reste runt första gången i Thailand 1998 och jag minns fortfarande hur dåligt jag mådde av den där jävla febern!! Men det har inte hindrat mig från att resa tillbaka 🙂 Som Jens skriver är det bra att du tar upp sånt här på din blogg!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.