Hem Sverige Dalarna Säters Fasta Paviljong — berättelsen om ett mentalsjukhus

Säters Fasta Paviljong — berättelsen om ett mentalsjukhus

14
Säters fasta paviljong

Säters Fasta Paviljong — berättelsen om ett mentalsjukhus

Om du frågar en äldre släkting om vad denne förknippar Säter med? Så kommer du antagligen få Säters Mentalhospital eller liknande till svar. Antagligen så tänker även du själv på Säters sjukhus där bl.a. Sture Bergvall f.d. Tomas Quick satt inspärrad.

Han dömdes för åtta mord utan vare sig vittnen eller teknisk bevisning. Han vårdades på Säters sjukhus under 23 år fram till 2013 då han blev frikänd från samtliga mordanklagelser. 

Historien om Den vita staden 

I början av 1900-talet gjordes en landsomfattande utredning som visade att det saknades drygt 3.500 vårdplatser för psykiskt sjuka människor i Sverige. 1905 påbörjades därför bygget av en helt ny vårdinrättning. Och redan 1912 invigdes det nyöppnade Säters mentalhospital i nuvarande Skönvik utanför Säter på andra sidan sjön Ljustern.  

Sveriges största och modernaste mentalsjukhus vad invigt. Ett helt självförsörjande och avskilt område med 97 byggnader. Varav 20 av byggnaderna var så kallade vårdpaviljonger. Men även ett kapell med egen begravningsverksamhet och kyrkogård uppfördes på platsen. 

Vid den här tiden hade Den vita staden över 830 patienter inkvarterade. Därför behövde man ett säkert sätt att transportera både gods och patienter säkert från hela landet. Av den anledningen anslöts området via en egen järnväg till Södra Dalarnas Järnväg  nuvarande Dalabanan. 

Då ska man även komma ihåg att staden Säter på andra sidan sjön vid den här tiden knappt hade 1.000 invånare. Att sjukhuset anlades just här beror på det natursköna läget. Som man då trodde skulle ha en lugnande inverkan på patienterna. 

När man planerade för sjukhusanläggningen så stod valet faktiskt mellan nuvarande Sjönvik och Slätta utanför Falun, knappt 5 mil från Säter. Namnet Den vita staden kom sig av att samtliga byggnader på omårdet var vitrappade.  

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se
Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Säters fasta paviljong

Det finns som jag redan har nämnt fortfarande en sluten psykiatrisk vård i området för grovt psykiskt instabila och våldsamma patienter. Men större delen av det forna sjukhusområdet är idag rivet eller ombyggt. Bland annat är Dahlandergymnasiet inhyst i en av byggnaderna. 

Dock finns det fortfarande en stor men förfallen byggnad kvar ett stenkast från den nuvarande anläggningen lite undangömd upp mot ett skogsparti. En byggnad där putsen sedan länge har ramlat av och nu mer blottar en naken tegelkropp med gallerförsedda fönster. 

En byggnad som vittnat om en för oss svunnen tid. Trots att den faktiskt lades ned så sent som 1989.  Den är även den mest intressanta byggnaden som finns kvar av det gamla sjukhusområdet. 

Trots att den ständigt har hotats av rivning så har den stått kvar övergiven i snart 30 år som ett monument över en tid vi inte vill minnas. När den väl är borta så kommer en bit nutida samhällshistoria försvinna för alltid.  

Med enbart gulnande fotografier som vittnen om att den någonsin har funnits. Tyvärr är byggnaden i så pass dåligt skick att det inte är lönt att rädda den till eftervärlden. 

Under en brand på viden 2002 förstördes större delen av taket. Det som har hållit byggnaden vid liv genom alla dessa år är de oklara ägarförhållandena.

Men i april 2017 offentliggjordes det att Säters kommun hade hittat en lösning för att tvångsinlösa byggnaden och marken. Samt att privat aktör hade tagit på sig ansvaret att riva byggnaden för att därefter uppföra någon form av flerfamiljshus. 

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se
Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

En av två säkerhetsavdelningar i hela landet

Säters fasta paviljong öppnade den 29 maj 1912 som en av två säkerhetsavdelningar i hela Sverige för psykiskt sjuka personer. Här skulle personer som begått allvarliga vålds- och sexualbrott vårdas enligt dåtidens vetenskap. Den andra säkerhetsavdelningen i landet var belägen på Säters tvillinghospital i Västervik. 

Avdelningen hade en högre personaltäthet samt ett starkare skydd mot rymning med bl.a. tjocka tegelväggar, larmanordningar, centralstyrning av elektriskt ljus. Samt en portvakt som var placerad bakom en säkerhetskur. Varifrån man styrde låsanordning för in- och ut paseringar till byggnaden.

Till avdelningen hörde även en promenadgård som omgärdades av ett högt trästaket. Senare ersattes detta med en närmare 5 meter hög stenmur.  Som än idag omsluter innergården. 

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Solpaviljonger

Inne på promenadgården fanns även så kallade solpaviljonger samt en toalett. Runt om på sjukhusområdet fanns det flera solpaviljonger utplacerade.

Där patienterna kunde söka skugga eftersom att det hade visat sig att vissa tidiga psykofarmaka så som Hibernal hade en bieffekt som gjorde patienterna känsliga mot solljus. 

Än idag står den gamla solpaviljongen kvar inne på den igenväxta promenadgården. Det finns även en nybyggd replica några hundra meter bort uppe vid Mentalvårdsmuseet. Men det kommer jag att skriva mer om i ett annat inlägg. 

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se
Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Mitt första besök i Stormen 1998

Avdelningen som i folkmun kallas för Stormen har fått sitt namn eftersom att man förvarade vad man på den tiden benämnde som stormiga patienter här. Första gången jag besökte byggnaden var hösten 1998.

Än idag minnas den påtagliga känslan av ångest som satt insprängd i väggarna när jag klev in där första gången. Även om jag inte ens då trodde på det paranormala. Så påverkades min då trettonåriga hjärna av den psykologiska effekten som uppstår när ett gäng pubertala tonåringar skrämmer upp varandra. Innan det är dags att gå in i en övergiven mörk byggnad. 

Tyvärr så har mycket inredningen vandaliserats genom åren även om de gamla långbadkaren fortfarande finns kvar någorlunda intakta i källaren. Färgen på väggarna i korridorerna och i cellerna har sedan länge flagnat och på sina håll ersatts med klotter och graffiti. 

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se
Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Patientkyrkogården

Till den gamla sjukhusanläggningen hörde även som jag nämnt en patientkyrkogård. Trots sin ringa storlek så ligger ändå över 800 personer begravda här. Den första begravningen ände rum 7 september 1913 och den sista genomfördes 7 juni 1951. 

En detalj som de flesta besökarna här lägger märke till är att endast ett fåtal av alla de vita korsen bär ett namn, födelsetal eller dödsdag.  Anledningen är tyvärr den att många av patienterna som dog i Den vita staden saknade släktingar som ville veta av dem. Därför begravdes patienterna ofta i namnlösa gravar men dock i vigd jord. 

Idag omges kyrkogården av en 18-håls golfbana och endast den täta granhäcken som omringar kyrkogården skiljer den från greener och sandbunkrar. 

Men när det begav sig så var området betesmark för sjukhusets hästar, kor och får. Klubbhuset där Säters golfklubb är inhyst idag var på den tiden ett svinhus. Patienter som ansågs tillräckligt stabila fick arbeta med djurskötseln. 

Hitta hit

Enklast är så klart om du har tillgång till egen bil eftersom att området ligger utanför centrala Säter. Men det går även att åka tåg till Säter och sedan promenera den drygt 2,5 km långa sträckan eller under dagtid ta buss 371 till Säters vårdcentral. 

Tänk dock på att byggnaden är i mycket dåligt skick och risken finns att det kan ramla ned takpannor runt väggarna. Notera även att det inte är tillåtet att gå in i byggnaden. Då det räknas som olaga intrång enligt 4 kap. 6 § 2 stycket Brottsbalken (1962:700).


Har du besökt Säters fasta paviljong? Eller har du tips om någon annan plats som vittnar om vår nutidshistoria? Skriv gärna en kommentar och glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa Grattis Världen på Instagram. Dela gärna det här blogginlägget med dina vänner.

14 KOMMENTARER

 1. Vilken historia! Många vackra byggnader som faller. Jag skulle dock inte våga gå in i en övergiven fastighet. Vet inte vad det är som skrämmer mig egentligen, kanske bara spindlarna.. 🙂 Roligt att se dina bilder och läsa storyn.

  • Nej det är som sagt tråkigt när en del av vår historia står och förfaller. Men samtidigt så kan man inte spara på allt gammalt heller. Spindlarna håller till i källaren hehe 🙂 Tack!

 2. Bra skrivet! Bor själv i Säterområdet och tycker att det är synd att det rivs.
  Många fasansfulla historier finns om denna byggnad. Bland annat att folk sköttes så illa såpass att en högt uppsatt person fick byta namn och flytta då folk ville ha död på honom.
  Samt så har ett antal tagit livet av sig i källaren på fasta.
  Finns även spökhistorier om det. Att man kan se folk i fönstrerna på natten och har själv varit med om en del i källaren. Såsom röster vi hörde och att stenar flugit mot mig och mina kompisar utan att någon annan varit i byggnaden. Detta hände då på källarvåningen. Även fast jag ej tror på spöken har jag svårt att tänka mig hur allt kunde hända även fast jag med egna ögon såg att ingen kunde kasta stenarna.

  Hoppas att någon slags byggnaf sätter ett minne för vad som stått där när det väl rivs. Eventuellt om där patienterna kunde söka skugga på gården renoveras och får stå kvar.

  Tack för en fin lässtund!

  • Tack! Och tack för en informativ kommentar! Jag har också hört många sjuka historier om den byggnaden som får Dr. Mengele att framstå som en hemsamarit. Oavsett sanningshalten i alla historier vi hört så kan vi nog enas om att det är en skrämmande plats. Nej jag tror inte heller på spöken, men känslan av ångest blir helt klart påtaglig när man vet vad som skett innanför väggarna.

   Om du inte har besökt Mentalvårdsmuseet i närheten så gör det. Finns även en replica av en solpaviljong utanför. Bortanför museet mot simhallen har du flera byggnader från den tiden. Nere till höger ser du även den nuvarande avdelningen ganska tydligt. Jag kommer skriva om mer om ‘dark tourism’. Bland annat så står KGB huset i Riga på listan, en vacker byggnad med en fasansfull historia. Så följ mig gärna på Facebook för en uppgradering. Eller prenumerera bloggen (maila mig på johan@grattisvarlden.se så kan jag lägga till dig).

  • Har morföräldrar som har arbetat på olika avdelningar, det var många patienter som rymde och tog en simtur ut i Ljustern för att inte ha som mål att komma i land mer.
   Även många självmord bland personalen förekom, vård av missbrukare men även personal missbrukade.

   Det är bara tragik över hela det där området, tjänar ingen nytta att ha det kvar eftersom det är allt för nergånget för att renoveras. Men historian bör inte glömmas bort!
   Mentalvårdsmuseet är bra och bör lyftas fram mer i all glömska!

   • Kan bara instämma på det Mattias skriver. Sjukhusområdet bär på mycket historia, till stor del en mörk sådan. Men som sagt är Mentalvårdsmuseet väldigt intressant och lärorikt. Om en tid som vi förhoppningsvis inte ska behöva uppleva igen. Det kommer ett inlägg därifrån till våren så fort jag haft möjlighet att besöka det igen.

 3. Jag vill höra spökhistorier då jag tror helhjärtat på andar och älskar gamla saker från förr. Så du får jättegärna skriva ner dem till mig på pm Valentina Isabelle må bäst!

 4. Jo jag var där på deras Museum år 2001.
  Fanns bilder ovanför otroligt korta järnsängar i ett rum och guiden frågade om vi kunde gissa på vilken av dem på bilderna som var mest farlig.
  Vi gissade alla på en stor karl som såg väldigt skum och farlig ut.
  Men vi hade så fel.
  Det var en liten liten skröplig äldre kvinna som var ca 150 cm lång och ca 45 kg i vikt.
  Tyvärr minns jag ej vad hon hade gjort men tror att hon hade dräpt alla barnen, om jag inte missminner mig helt.

  • Ja museet är riktigt intressant! Jag kommer att skriva om det så fort jag får tillfälle att göra ett återbesök. Jag vill också dra mig till minnes att hon var änglamakerska.

 5. Ooooh haha klockan är snart elva och jag går upp tidigt imorgon men kan inte hålla mig från att längta dit! Är så otroligt fascinerad av gamla mentalsjukhus och dess horribla historier

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.