Säters Fasta Paviljong, ett övergivet mentalsjukhus – Bilder och historien

 Den vita staden

Om du frågar en äldre släkting om vad denne förknippar Säter med? Så kommer du antagligen få Säters mentalhospital eller liknande till svar. Antagligen tänker även du själv på Säters sjukhus och Sture Bergwall (Tomas Quick) som dömdes för åtta mord, utan vare sig vittnen eller teknisk bevisning. Han vårdades på Säters sjukhus under 23 år fram till 2013, då han blev frikänd från samtliga mord.

I början av 1900-talet gjordes en landsomfattande utredning som visade att det saknades drygt 3.500 vårdplatser för psykiskt sjuka människor i landet. 1905 påbörjades bygget och redan 1912 invigdes det nyöppnade Säters mentalhospital i nuvarande Skönvik,

Sveriges största och modernaste mentalsjukhus! Ett självförsörjande område med 37 byggnader, varav 20 byggnader var så kallade vårdpaviljonger. Men även eget kapell och begravningsverksamhet till och med en egen järnväg som förband området med järnvägen i Säter. Vid den här tiden hade anläggningen över 830 patienter inkvarterade.

Jämför det med att staden Säter, på andra sidan sjön Ljustern som vid samma tid hade knappt 1.000 invånare. Att sjukhuset anlades just här beror på det natursköna läget som man trodde skulle ha en lugnande inverkan på patienterna. När man planerade för området hade valet stått mellan nuvarande Skönvik och Slätta, utanför Falun, knappt 5 mil från Säter. Namnet den vita staden kom sig av att samtliga byggnader på området var vitrappade.

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seSäters fasta paviljongen

Det finns fortfarande en sluten psykiatrisk vård på området för grovt psykiskt instabila och våldsamma patienter. Men större delen av det forna sjukhusområdet är idag rivet eller ombyggt, bland annat finns en en gymnasieskola inhyst i en av byggnaderna. Dock finns det fortfarande en stor, men förfallen byggnad kvar, undangömd mot ett skogsparti. Där putsen sedan länge har ramlat ned och blottar en naken tegelvägg med gallerförsedda fönster. En byggnad som som vittnar om en svunnen tid, trots att den lades ned så sent som 1989.

Den är även den mest intressanta byggnaden som finns kvar från det gamla sjukhusområdet. Trots att den ständigt hotas av rivning, så har den stått övergiven i snart 30 år. När det väl sker så kommer en bit nutida samhällshistoria försvinna för alltid. Med enbart gulnande fotografier som bevis på att den någonsin har funnits. Tyvärr är byggnaden i så pass dåligt skick att det inte är lönt att rädda den.

Under en brand på vinden 2002, förstördes större delen av taket. Det som har hållit byggnaden vid liv genom åren har varit att det inte har funnits något klart ägandeförhållande. Men i april 2017 offentliggjordes att Säters kommun hade hittat en lösning samt att en privat aktör tagit på sig att riva byggnaden för att uppföra någon form av bostadshus.

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Det som finns kvar av säkerhetskuren syns vid fönstret.

Två säkerhetsavdelningar i hela landet

Säters fasta paviljong öppnade 29 maj 1912 som en av två säkerhetsavdelningar i Sverige för psykiskt sjuka personer som begått allvarliga som vålds- och sexualbrott. Den andra säkerhetsavdelningen var belägen på Säters tvillinghospital i Västervik.

Avdelningen hade en högre personaltäthet samt ett starkare skydd mot rymning med bland annat tjocka tegelväggar, larmanordningar, centralstyrning av elektriskt ljus. Samt en portvakt som var placerad bakom en säkerhetskur varifrån man styrde låsanordningen för in- och utpassering i byggnaden. Till avdelningen hörde även en promenadgård som omgärdades av ett högt trästaket. Senare ersattes detta med en närmare 5 meter hög stenmur.

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Solpaviljonger

Inne på promenadgården fanns även en solpaviljong samt en toalett. Runt om på sjukhusområdet fanns det flera solpaviljonger där patienserna kunde söka skugga. Då vissa tidiga psykofarmaka såsom Hibernal hade en bieffekt som gjorde patienterna känsliga mot solljus. Än idag står den gamla solpaviljong kvar inne på den igenväxta promenadgården. Det finns en nybyggd solpaviljong några hundra meter bort vid Mentalvårdsmuseet. Men det kommer jag skriva mer om i ett annat blogginlägg.

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seMitt första besök

Första gången som jag besökte Säters fasta paviljong, eller stormen som den kallas i folkmun var hösten 1998. Avdelningen har fått sitt namn Stormen efter att man förvarade vad man då benämnde som stormiga patienter här. Och jag kan än idag minnas känslan av att kliva in i den övergivna byggnaden första gången, den påtagliga känslan av ångest som sitter instängd i väggarna. Samma känsla har omringat mig varje gång som jag har besökt byggnaden genom åren. Tyvärr så har mycket av inredningen vandaliserats, men de gamla långbaden finns fortfarande kvar i källaren. Färgen på väggarna i korridorerna och cellerna har sedan länge flagnat och på sina håll ersatts med klotter och graffiti.

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seKyrkogården

Till den gamla sjukhusanläggningen hör även en patientkyrkogård. Trots sin ringa storlek så ligger över 800 personer begravda här. Den första begravningen ägde rum söndagen 7 september 1913  och den sista begravningen genomfördes 7 juni 1951. En detalj som de flesta besökarna lägger märke till är de fåtal vita kors som ens bär ett namn, födelsedag och dödsdag. Idag är kyrkogården omgiven av en golfbana med 18 hål endast den täta granhäcken som omringar kyrkogården skiljer den från greener och sandbunkrar. Men när det begav sig så var området betesmark för sjukhusets hästar och kor. klubbhuset för Säters golfklubb på den tiden ett svinhus.

Hitta hit

Enklast är naturligtvis om du har tillgång till bil. Men det går även att åka tåg till Säter och sedan promenera 2,5 km eller ta buss 371 till Säters vårdcentral. Busshållplatsen är belägen på andra sidan riksvägen. 

Tänk på att byggnaden är i mycket dåligt skick och risken finns att det kan ramla ner takpannor från taket. Notera också att det inte är tillåtet att gå in i byggnaden. Då det räknas som olagaintrång enligt 4 kap. 6 § 2 stycket Brottsbalken (1962:700). Jag som författare av detta blogginlägg uppmanar inte till brott!

Har du besökt Säters fasta paviljong? Eller har du tips om någon annan plats som vittnar om vår nutidshistoria? Skriv gärna en kommentar och glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa Grattis Världen på Instagram. Dela gärna det här blogginlägget med dina vänner.

14 kommentarer

 1. Vilken historia! Många vackra byggnader som faller. Jag skulle dock inte våga gå in i en övergiven fastighet. Vet inte vad det är som skrämmer mig egentligen, kanske bara spindlarna.. 🙂 Roligt att se dina bilder och läsa storyn.

  1. Nej det är som sagt tråkigt när en del av vår historia står och förfaller. Men samtidigt så kan man inte spara på allt gammalt heller. Spindlarna håller till i källaren hehe 🙂 Tack!

 2. Bra skrivet! Bor själv i Säterområdet och tycker att det är synd att det rivs.
  Många fasansfulla historier finns om denna byggnad. Bland annat att folk sköttes så illa såpass att en högt uppsatt person fick byta namn och flytta då folk ville ha död på honom.
  Samt så har ett antal tagit livet av sig i källaren på fasta.
  Finns även spökhistorier om det. Att man kan se folk i fönstrerna på natten och har själv varit med om en del i källaren. Såsom röster vi hörde och att stenar flugit mot mig och mina kompisar utan att någon annan varit i byggnaden. Detta hände då på källarvåningen. Även fast jag ej tror på spöken har jag svårt att tänka mig hur allt kunde hända även fast jag med egna ögon såg att ingen kunde kasta stenarna.

  Hoppas att någon slags byggnaf sätter ett minne för vad som stått där när det väl rivs. Eventuellt om där patienterna kunde söka skugga på gården renoveras och får stå kvar.

  Tack för en fin lässtund!

  1. Tack! Och tack för en informativ kommentar! Jag har också hört många sjuka historier om den byggnaden som får Dr. Mengele att framstå som en hemsamarit. Oavsett sanningshalten i alla historier vi hört så kan vi nog enas om att det är en skrämmande plats. Nej jag tror inte heller på spöken, men känslan av ångest blir helt klart påtaglig när man vet vad som skett innanför väggarna.

   Om du inte har besökt Mentalvårdsmuseet i närheten så gör det. Finns även en replica av en solpaviljong utanför. Bortanför museet mot simhallen har du flera byggnader från den tiden. Nere till höger ser du även den nuvarande avdelningen ganska tydligt. Jag kommer skriva om mer om ‘dark tourism’. Bland annat så står KGB huset i Riga på listan, en vacker byggnad med en fasansfull historia. Så följ mig gärna på Facebook för en uppgradering. Eller prenumerera bloggen (maila mig på johan@grattisvarlden.se så kan jag lägga till dig).

  2. Har morföräldrar som har arbetat på olika avdelningar, det var många patienter som rymde och tog en simtur ut i Ljustern för att inte ha som mål att komma i land mer.
   Även många självmord bland personalen förekom, vård av missbrukare men även personal missbrukade.

   Det är bara tragik över hela det där området, tjänar ingen nytta att ha det kvar eftersom det är allt för nergånget för att renoveras. Men historian bör inte glömmas bort!
   Mentalvårdsmuseet är bra och bör lyftas fram mer i all glömska!

   1. Kan bara instämma på det Mattias skriver. Sjukhusområdet bär på mycket historia, till stor del en mörk sådan. Men som sagt är Mentalvårdsmuseet väldigt intressant och lärorikt. Om en tid som vi förhoppningsvis inte ska behöva uppleva igen. Det kommer ett inlägg därifrån till våren så fort jag haft möjlighet att besöka det igen.

 3. Jag vill höra spökhistorier då jag tror helhjärtat på andar och älskar gamla saker från förr. Så du får jättegärna skriva ner dem till mig på pm Valentina Isabelle må bäst!

 4. Jo jag var där på deras Museum år 2001.
  Fanns bilder ovanför otroligt korta järnsängar i ett rum och guiden frågade om vi kunde gissa på vilken av dem på bilderna som var mest farlig.
  Vi gissade alla på en stor karl som såg väldigt skum och farlig ut.
  Men vi hade så fel.
  Det var en liten liten skröplig äldre kvinna som var ca 150 cm lång och ca 45 kg i vikt.
  Tyvärr minns jag ej vad hon hade gjort men tror att hon hade dräpt alla barnen, om jag inte missminner mig helt.

  1. Ja museet är riktigt intressant! Jag kommer att skriva om det så fort jag får tillfälle att göra ett återbesök. Jag vill också dra mig till minnes att hon var änglamakerska.

 5. Ooooh haha klockan är snart elva och jag går upp tidigt imorgon men kan inte hålla mig från att längta dit! Är så otroligt fascinerad av gamla mentalsjukhus och dess horribla historier

Lämna en kommentar

You have to agree to the comment policy.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.