Säters Fasta Paviljong — berättelsen om ett mentalsjukhus

14
600
Säters fasta paviljong
Säters fasta paviljong

Säters Fasta Paviljong — berättelsen om ett mentalsjukhus

Uppdaterat i augusti 2020.

Om du frågan någon äldre släkting om vad denne främst förknippar Säter med? Får du sannolikt svaret Säters Mentalhospital eller Säters sjukhus, antagligen tänker du själv på Lars-Inge Svartenbrandt eller Sture Bergvall f.d. Thomas Quick som båda satt inspärrad här.

Thomas Quick dömdes för åtta mord främst på barn utan att vare sig vittnen eller teknisk bevisning. Han vårdas här på Säters sjukhus under 23 år fram till 2013 då han blev helt frikänd från samtliga mordanklagelser. Om du även vill läsa mer om rättsfallet Tomas Quick finns det flera intressanta biografier om honom.

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Mitt första besök i Säters Fasta Paviljong 1998

Avdelningen som i folkmun kort och gott kallas för Stormen. Byggnaden har fått sitt namn från att man ”slutförvarade” vad man på den tiden benämnde som stormiga patienter här. Första gången jag besökte byggnaden var hösten 1998 och jag kan än idag minnas den påtagliga känslan av ångest som fanns insprängd i väggarna när jag klev innanför de gröna dörrarna för första gången.

Även om jag nog aldrig någonsin har trott på det paranormala påverkades ändå min då trettonåriga hjärna av den psykologiska effekten som uppstår när ett gäng fjuniga och pubertala tonåringar bokstavligen skrämmer skiten ur varandra i ett sedan knappt tio år nedlagt mentalsjukhus.

Tyvärr finns det inte mycket kvar av inredningen som genom åren har vandaliserats och förfallit. Även om några av de gamla långbadkaren där patienterna spändes fast med huvudet över vattenytan finns kvar. Färgen på väggarna i korridorens och cellerna har sedan länge flagnat och ersatts med på sina ställen med klotter och graffiti. 

Genom åren har jag intresserat mig mer och mer för den gamla byggnadens mörka historia och även haft förmånen att träffa flera personer som på den tiden arbetade som vårdare här. Vilket har lagt grunden till det här inlägget om Säters Fasta Paviljong.

När jag tagit med vänner hit på guidade turer har jag även passat på att berätta om att jag faktiskt övernattade ensam i Säters Fasta Paviljong samma höst. Några veckor senare övernattade jag även uppe på kyrkogården helt ensam med de osaliga andarna.

Historien om Den vita staden

I början av 1900-talet gjordes en landsomfattande utredning som visade att det saknades drygt 3.500 vårdplatser för psykiskt sjuka och sinnesslöa personer i Sverige. Därför påbörjades 1905 byggandet av en helt ny vårdinrättning här i Säter. Redan 1912 invigdes det nyöppnade Säters mentalhospital i nuvarande Skönvik på andra sidan sjön Ljustern.

Sveriges största och modernaste mentalsjukhus var invigt! Ett helt självförsörjande och avskilt område med 97 byggnader. Varav 20 av dessa byggnader var så kallade vårdpaviljonger. På området uppfördes även ett kapell egen begravningsverksamhet helt avskilt från det vanliga

Sveriges största och modernaste mentalsjukhus vad invigt. Ett helt självförsörjande och avskilt område med 97 byggnader. Varav 20 av byggnaderna var så kallade vårdpaviljonger. Även ett kapell med egen begravningsverksamhet och kyrkogård uppfördes på platsen. 

Vid den här tiden hade den så kallade Vita staden över 830 patienter inkvarterade. Därför beslutades det att man behövde ett säkert sätt att transportera både gods och nya patienter från hela landet hit. Av den anledningen anslöts området via en egen järnväg till Södra Dalarnas järnväg, nuvarande Dalabanan. Då ska man samtidigt komma ihåg att Säter på den tiden knappt hade 1.000 invånare.

Att sjukhuset anlades just här beror främst på det natursköna läget. Som man då trodde skulle ha en lugnande inverkan på patienterna. Valet stod faktiskt mellan Skönvik och området Slätta utanför Falun, knappt 5 mil öster om Säter. Namnet Den vita staden kom sig av att samtliga byggnader på området var vitrappade.

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Säters fasta paviljong

Det finns fortfarande inrättningar för sluten psykiatrisk vård på området för grovt psykiskt instabila och våldsbenägna patienter. Men större delen av det forna sjukhusområdet är idag rivet eller ombyggt inrymmer nya verksamhet som bland annat Dahlandergymnasiet.

Dock finns det fortfarande en stor, men förfallen byggnad kvar ett stenkast från de nuvarande anläggningen lite undangömd upp mot ett skogsparti. En byggnad där putsen sedan länge har ramlat av och nu mer blottar en naken tegelkropp med gallerförsedda fönster och en muromgärdad innergård.

En byggnad som vittnar om för oss en svunnen tid av vår moderna nutidshistoria. Trots att Säters fasta paviljong avvecklades så sent som 1989. Är det den mest intressanta byggnaden som finns kvar på det forna sjukhusområdet.

Trots att den ständigt har hotats av rivning har den ändå stått övergiven i snart 30 år. Som ett monument över en tid vi inte vill minnas. När den väl är borta kommer även en bit av vår nutida samtidshistoria försvinna för alltid med några gulnande fotografier som bevis på att den någonsin har funnits.

Tyvärr är byggnaden i så pass dåligt skick att det inte är lönt att rätta den till eftervärlden. Under en brand på vinden 2002 förstördes större delen av taken. Det som ironiskt nog har hållit byggnaden vid liv genom alla dessa år har varit de oklara ägarförhållandena.

Men i april 2017 offentliggjordes det att Säters kommun hade hittat en lösning för att kunna tvångsinlösa byggnaden och marken den står på. Samt att man hade hittat en privat aktör som hade tagit på sig ansvaret för att riva byggnaden för att sedan uppföra någon form av flerfamiljshus. Men än idag augusti 2020 står Säters fasta paviljong kvar och lockar besökare från när till fjärran.

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

En av två säkerhetsavdelningar i hela landet

Säters fasta paviljong öppnade den 29 maj 1912 som en av två hårt bevakade säkerhetsavdelningar för psykiskt sjuka patienter i hela landet. Här skulle personer som begått allvarliga vålds- och sexualbrott vårdas enligt dåtidens vetenskap. Den andra säkerhetsavdelningen i Sverige var belägen på Säters tvillinghospital nere i Västervik. 

Byggnaden hade en högre personaltäthet samt ett starkare skydd mot rymningar med bland annat tjocka tegelväggar, larmanordningar, centralstyrning av elektriskt ljus och tjocka dörrar med pansarglas. Samt en portvakt som var placerad bakom en säkerhetskur, varifrån man sedan styrde låsanordningen för in- och utpasseringar till byggnaden

Till avdelningen hörde även en promenadgård som omgärdades av ett flera meter högt trästaket. Vilket senare ersattes med den fem meter höga stenmur om finns kvar än idag och omsluter promenadgården.

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Solpaviljonger

Inne på promenadgården fanns även en så kallad solpaviljong samt en toalett. Runt om på sjukhusområdet fanns det flera solpaviljonger utplacerade. Där mer frigående patienter kunde söka skugga eftersom att det hade visat sig att vissa tidiga mediciner och psykofarmaka såsom Hibernal hade en bieffekt som gjorde patienterna känsliga mot direkt solljus. 

Än idag står den gamla solpaviljongen kvar inne på den igenväxta promenadgården. Det finns även en nybyggd replica vid Mentalvårdsmuseet som är beläget ungefär hundra meter från Säters fasta paviljong. Museet är väl värd ett besök, men det kommer i ett annat inlägg.

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Säters Fasta paviljong ett övergivet mentalsjukhus | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Patientkyrkogården

Till den gamla sjukhusanläggningen hörde även en patientkyrkogård. Trots sin ringa storlek ligger ändå över 800 personer begravda här! Den första begravningen ägde rum 7 september 1913 och den sista genomfördes 7 juni 1951.

En detalj som nog de flesta besökarna lägger märke till är att det endast finns ett fåtal vita korts som bär ett namn, födelsetal eller dödsdag. Avledningen till det är tyvärr att många av patienterna som avled i Den vita staden saknade släktingar som ville veta av dem. Därför begravdes ofta patienterna här i namnlösa gravar, men åtminstone i vigd jord.

Idag omges kyrkogården av en 18-håls golfbana och endast den täta granhäcken som omger kyrkogården skiljer den från greener och sandbunkrar. Men på den tiden det begav sig var området betesmark för sjukhusets hästar, kor och får. Klubbhuset där Säters golfklubb är inhyst idag var på den tiden ett svinhus. Patienter som ansågs stabila nog för att inte vara inlåsta fick arbeta med djurhållningen som försåg Den vita staden med mat.

Hitta hit

Allra enklast är såklart om du har tillgång till egen bil eftersom att sjukhusområdet ligger utanför centrala Säter. Men det går även att åka tåg till Säter och sedan promenera den drygt 2,5 km långa sträckan. Under dagtid går det även att resa med stadsbuss 317 till Säters vårdcentral och därifrån gå några hundra meter till Säters fasta paviljong.

Tänk dock på att byggnaden är i mycket dåligt skick och risken finns att det kan ramla ned takpannor eller tegelstenar runt väggarna. Notera även att det inte är tillåtet att gå in i byggnaden. Då det räknas som olaga intrång enligt 4 kap. 6 § 2 stycket Brottsbalken (1962:700).

Östra Silvbergs Gruva
Östra Silvbergs Gruva

Andra sevärdheter i närheten

Även om det högst sannolikt främst är Säters fasta paviljong som lockar dig. Finns det ändå fler intressanta platser att besöka här om du har vägarna förbi den gamla trädstaden. Här under har du fler förslag på spännande och vackra platser som till exempel Östra Silvbergs Gruva med anor från 1400-talet.

***

Har du besökt Säters fasta paviljong? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

14 COMMENTS

 1. Vilken historia! Många vackra byggnader som faller. Jag skulle dock inte våga gå in i en övergiven fastighet. Vet inte vad det är som skrämmer mig egentligen, kanske bara spindlarna.. 🙂 Roligt att se dina bilder och läsa storyn.

  • Nej det är som sagt tråkigt när en del av vår historia står och förfaller. Men samtidigt så kan man inte spara på allt gammalt heller. Spindlarna håller till i källaren hehe 🙂 Tack!

 2. Bra skrivet! Bor själv i Säterområdet och tycker att det är synd att det rivs.
  Många fasansfulla historier finns om denna byggnad. Bland annat att folk sköttes så illa såpass att en högt uppsatt person fick byta namn och flytta då folk ville ha död på honom.
  Samt så har ett antal tagit livet av sig i källaren på fasta.
  Finns även spökhistorier om det. Att man kan se folk i fönstrerna på natten och har själv varit med om en del i källaren. Såsom röster vi hörde och att stenar flugit mot mig och mina kompisar utan att någon annan varit i byggnaden. Detta hände då på källarvåningen. Även fast jag ej tror på spöken har jag svårt att tänka mig hur allt kunde hända även fast jag med egna ögon såg att ingen kunde kasta stenarna.

  Hoppas att någon slags byggnaf sätter ett minne för vad som stått där när det väl rivs. Eventuellt om där patienterna kunde söka skugga på gården renoveras och får stå kvar.

  Tack för en fin lässtund!

  • Tack! Och tack för en informativ kommentar! Jag har också hört många sjuka historier om den byggnaden som får Dr. Mengele att framstå som en hemsamarit. Oavsett sanningshalten i alla historier vi hört så kan vi nog enas om att det är en skrämmande plats. Nej jag tror inte heller på spöken, men känslan av ångest blir helt klart påtaglig när man vet vad som skett innanför väggarna.

   Om du inte har besökt Mentalvårdsmuseet i närheten så gör det. Finns även en replica av en solpaviljong utanför. Bortanför museet mot simhallen har du flera byggnader från den tiden. Nere till höger ser du även den nuvarande avdelningen ganska tydligt. Jag kommer skriva om mer om ’dark tourism’. Bland annat så står KGB huset i Riga på listan, en vacker byggnad med en fasansfull historia. Så följ mig gärna på Facebook för en uppgradering. Eller prenumerera bloggen (maila mig på johan@grattisvarlden.se så kan jag lägga till dig).

  • Har morföräldrar som har arbetat på olika avdelningar, det var många patienter som rymde och tog en simtur ut i Ljustern för att inte ha som mål att komma i land mer.
   Även många självmord bland personalen förekom, vård av missbrukare men även personal missbrukade.

   Det är bara tragik över hela det där området, tjänar ingen nytta att ha det kvar eftersom det är allt för nergånget för att renoveras. Men historian bör inte glömmas bort!
   Mentalvårdsmuseet är bra och bör lyftas fram mer i all glömska!

   • Kan bara instämma på det Mattias skriver. Sjukhusområdet bär på mycket historia, till stor del en mörk sådan. Men som sagt är Mentalvårdsmuseet väldigt intressant och lärorikt. Om en tid som vi förhoppningsvis inte ska behöva uppleva igen. Det kommer ett inlägg därifrån till våren så fort jag haft möjlighet att besöka det igen.

 3. Jag vill höra spökhistorier då jag tror helhjärtat på andar och älskar gamla saker från förr. Så du får jättegärna skriva ner dem till mig på pm Valentina Isabelle må bäst!

 4. Jo jag var där på deras Museum år 2001.
  Fanns bilder ovanför otroligt korta järnsängar i ett rum och guiden frågade om vi kunde gissa på vilken av dem på bilderna som var mest farlig.
  Vi gissade alla på en stor karl som såg väldigt skum och farlig ut.
  Men vi hade så fel.
  Det var en liten liten skröplig äldre kvinna som var ca 150 cm lång och ca 45 kg i vikt.
  Tyvärr minns jag ej vad hon hade gjort men tror att hon hade dräpt alla barnen, om jag inte missminner mig helt.

  • Ja museet är riktigt intressant! Jag kommer att skriva om det så fort jag får tillfälle att göra ett återbesök. Jag vill också dra mig till minnes att hon var änglamakerska.

 5. Ooooh haha klockan är snart elva och jag går upp tidigt imorgon men kan inte hålla mig från att längta dit! Är så otroligt fascinerad av gamla mentalsjukhus och dess horribla historier

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.