Bonusresa: Vår i Skåne och en avstickare till vackra Helsingør

0
57
Helsingör Helsingborg | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Helsingör Helsingborg | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seVår i Skåne och en avstickare till vackra Helsingør

SAS hade en kampanj för inrikesresor och jag blev som en nervös cowboy på fultjack och kan inte hålla fingrarna i styr. Innan jag ens visste ordet avs hade jag bokat en tur och retur resa ner till Ängelholm Airport. Med utresa den 31 mars och hemresa den 23 april. Baktanken var att däremellan planera in två tågresor vardera riktning.

Jag hade iallafall den goda smaken att boka in mig på SK177 med take off klockan 10:30 ner till det skånska slättlandskapet. I fredags hamnade jag återigen i SAS ökända lounge på Terminal 4 för en snabbvisit. Där jag spenderade tiden med att dricka ett glas lingondricka ur en plastmugg samt äta en banan i brist på annan föda. Vad jag inte visste när jag sjönk ner i en av de svarta skinnfåtöljerna var att jag inom kort skulle få ett SMS om att min flight var försenad.

Många SMS från SAS blir det..

När jag i lagom tid gått till min nya gate 42 så blinkar skärmen rött med en ny avgångstid och kort efter kom ett SMS. Så det var bara att återvända till loungen i sällskap med en äldre kvinna som skulle ber till Ängelholm och hälsa på sina barnbarn. Jag frågade helt enkelt om hon reste ensam och om hon ville bli gästad till loungen? Hennes leende gjorde resten av min dag. Jag fick även prova SAS nya zonboarding i zon G… Men som den sista passageraren ombord så visade det sig att hela rad 11 var tom och jag kunde breda ut mig på 11D/D/F.

Ängelholm Airport | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seTillbaka på Ängelholms flygplats

Värmande vårväder och sol Väl på marken så möttes vi att strålande vårväder med 14 °C och värmande sol. Efter att jag plockat upp min incheckade resväska. Så gick jag till flygplats caféet där jag någon i januari åt en riktigt bra hamburgare under min idiotresa från Stockholm till Stockholm via Mora och Ängelholm. För att köpa en glass och vänta i solen på att min polare skulle anlända och plocka upp mig.

Scandlines | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se2 för 399:- spritturism? 

Efter en sightseeing genom större delen av nordvästra Skåne med grönskade åkrar, mindre samhällen och dofter av gödsel. Så släppte han av mig vid Knutpunkten i Helsingborg runt klockan 17:25. Butikerna på andra sidan sundet i Helsingör bommar igen redan klockan 18:00. Men med en tur och returbiljett i näven för 70 kronor så puttrade vi sakta ut med skutan. Att sitta i en fåtölj  och se Danmark närma sig medan huvudet håller på att sprängas av barnskrik är inte så angenämt. Men likt en graciös gasell så lyckades jag ta mig över kullerstenarna till första bästa butik som fortfarande var öppen. Med andan i halsen så väste jag fram till expediten att jag ville ha några flaskor Plantation rum samt vilka sorter. Men om du funderar över att bara åka ner för att köpa sprit så kan jag rekommendera första bästa flygplats istället.

I bakgrunden Kronborgs slott

Trots att jag åtskilliga gånger genom åren har suttit nere vid Kajen i Helsingør och blickat ut mot Kronborgs slott i nordost. Så är det inte ens en bråkdel av gångerna som jag har promenerat ut till udden där slottet ligger. Men nästa gång jag åker ner så tänker jag spendera en heldag i staden och bara vandra runt om det är fint väder. En annan kul grej är att slottet är även känt för att Shakespeares berömda tragiska teaterpjäs Hamlet utspelar sig i ”Elsinore” (Helsingör). För de som är belästa är Kronborg därför ”Hamlet’s castle”.

SJ Nattåg 1 Klass | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se SJ Nattåg 1 Klass | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se330 spänn extra för att få sova ensam?

Väl tillbaka på knutpunkten så blev det en öl med en annan vän. Efter ett telefonsamtal fick jag dock veta att jag skulle vara tvungen att vara tillbaka i Stockholm senast klockan 14:00 dagen efter. Så smått oplanerat satt jag och velade om jag skulle ta nattåget från Helsingborg C med byte på Lund C. Eller om jag skulle åka till Malmö C och ta tåget direkt från början? Fördelen med att åka till Malmö skulle vara att jag då skulle få drygt en och halv timme extra på mig ombord på tåget. Och förhoppningsvis hinna ta en dusch innan tåget började rulla mot Stockholm C.

Vår diskussion handlade i huvudsak om det verkligen var värt 330 spänn extra? För att få en egen kupé i 1 klass med dusch för 892 kr. Istället för en säng i delad 2 klass kupé för 562:- Och visst det kanske är onödiga pengar som jag hade kunnat spara till något annat. Men samtidigt så vill jag verkligen kunna vara ifred från främlingar när jag ska sova.

SJ Nattåg 1 Klass | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seSJ nattåg 1 klass sovkupé

Fördelen med 1 klass sovkupé är att man dels får en egen kupé. Men även har tillgång till egen toalett och dusch! Men oavsett vilket alternativ du väljer 1 klass 2 klass sovvagn eller liggvagn. Så är det viktigt att ta med sig både mat och dryck innan du kliver ombord på tåget. För det är mer än en gång som jag har rest med nattåg och det har saknats bistro ombord.

Tidigare resor så har jag alltid haft svårt för att sova ombord på nattåg. Dels för att det är svårt att somna i en säng som mer påminner om en maracas. När vagnen kränger fram och tillbaka över rälsen när man åker på svenska järnvägar.  Men den här gången så sov jag som en stock hela vägen.

Men klockan 05:30 vaknar jag i givakt av att någon främmande kvinna gastar om tågförsening! Det tog mig ganska många sekunder innan jag förstod. Att det kom ur högtalarna och att det inte stod någon inne i min kupén. Därefter så fortsatte uppgraderingarna om förseningen med jämna mellanrum.

Frukost på Radisson Blu Viking 

En annan melodi med att åka SJ nattåg i 1 klass är att det ingår frukost i biljettpriset.  Den serveras på utvalda hotell runt om i Sverige. Här i Stockholm är et på Radisson Blu Viking på Vasagatan i direktanslutet till Stockholm C. Där man får hugga in på  på frukostbuffén. Som syns på bilden så kan jag återigen rekommendera deras pannkakor och fruktsallad! Efter att jag skickat ett ersättningskrav så fick jag tillbaka 224 kronor för nästan två timmars försening. SJ försämrade kraftigt sina ersättningsnivåer efter att man antog den praxis som EU lagstiftat om.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.