Sombrero Key Light – Florida Keys högsta fyr

10
103
Sombrero Key Light
Foto publicerat med tillstånd av fotografen

Sombrero Key Light – Florida Keys högsta fyr

När du kör över bron vid Vaca Key i Florida Keys, så finns chansen att du kommer få syn på Sombrero Key Light ute i vattnet. Den rödmålade ensamma fyren har en rätt intressant historia och är på sätt och vis fortfarande ett viktigt landmärke för fritidsseglare.

Namnet Sombrero Key kan spåras tillbaka till Floridas spanska tid mellan åren 1513-1821. På gamla kartor finns fortfarande en liten ö markerad på platsen. Men senare under början av 1900-tal hade ön eroderat bort helt och skapat ett undervattensrev.

Den 43 meter höga fyren är uppförd som ett åttasidig pyramidformat stålskelett. Och togs i bruk 1858 för att hjälpa fartyg att navigera i de grunda vattnen som omger öarna i Florida Keys.

Fyren har två plattformar varav den nedre är placerad 4.6 meter över vattnet. På plattformen var tidigare både vatten och bränsletankar placerade. Senare även en generator när fyren elektrifierades 1960. Plattformen innehöll även en verkstad samt en båtlyft för att kunna hissa upp båten i säkerhet från vågorna.

Den övre plattformen är placerad 12 meter över vattnet och inrymde en bostad för fyrmästaren och hans personal. Där dem kunde få tillbringa veckor utan att besöka fastlandet.

Sombrero Key Light var även den sista fyren som konstruerades under överinseende av löjtnant George Meade som hade befäl över arméns topografiska ingenjörbataljoner.

Först 1960 blev fyren helt automatiserad och den sista fyrvaktaren Furman C. Williamson lämnade Sombrero Key Light. Fyren släktes slutligen ned 2015.

Andra sevärdheter i Florida Keys


Har du besökt Florida Keys eller någon annan udda sevärdhet? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

10 COMMENTS

  1. Tack! Då vet jag vad det var som vi såg ute i vattnet. Vi bilade hela vägen ner till Key West men det regnade så otroligt mycket när vi kom fram att vi faktiskt vände upp mot Miami igen.

    • Ah tråkigt, vädret brukar vända ganska fort där nere. Himmelen öppnar sig och sen någon timme senare skiner solen som att inget har hänt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.