Soplica, Polens äldsta vodkamärke anno 1891

5
180
Soplica | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

SoplicaSoplica, Polens äldsta vodkamärke anno 1891

Sprit, resor och alkoholkultur? Välkommen till Grattis Världen! Polen anses av många vara det land där vodkan har sitt ursprung och dryckens rötter sträcker sig enda tillbaka till 800-talet! Alltså i samma veva som våra anfäder plundrade kloster samt grundade städer i både England och Frankrike.

Jag har en nästan löjlig fascination för inhemsk matkultur och dryck när jag reser. Det har så klart även bidragit till att jag köper en del flaskor av olika destillat. Nu i november så gjorde jag två resor till Polen, dels till Warszawa men även Krakow. Så jag passade på att inhandla några flaskor Soplica likör på flygplatsen. Och nu i efterhand så insåg jag att det kanske kunde vara intressant att skriva ett blogginlägg om Polens äldsta vodkatillverkare

Polsk vodka anno 1891

Boleslaw Kasprowicz grundade 1888 företaget Fabryka Wódek i Likierów w Gnieźnie (Vodka och likörsfabrik i Gniezno). Tre år senare, 1891 introducerades vodkavarumärket Kasprowicz Soplica på den polska marknaden och den första flaskan återfinns faktiskt på staden  Gniezno’s stadsmuseum i västra Polen. Boleslaw var en pionjär av sin tids alkoholhandel och produktionsanläggningen i Gniezno växte på några år till att producera vodka som fyllde tre godsvagnar i veckan! Från att destilleriet öppnade fram till 1913 hade fabriken tilldelats 73 olika utmärkelser (inklusive 4 guldmedaljer) såväl polska som internationella.

Men under första världskriget avbröts produktionen och Bolesław blev själv involverad i  rikstäckande kampanjer för att åter återföra Polens oberoende som en suverän stat efter 123 år uppdelning mellan  Preussen, Österrike och Ryssland. Det bidrog till att han blev borgmästare i Gniezno 1919. Det var först 1920 som han återvände till sin roll som chef för sin fabrik. Under andra världskriget deporterades han till Warszawa där han senare avled 1943.

Soplica polsk vodkaLikörer och polsk vodka 

Man använder fortfarande originalrecepten för Soplica vodka och likörer som utvecklades av Bolesław själv. Han skrev och dokumenterade alla sina recept i en handskriven bok som heter recepturarzOch det finns många varianter av likörer som stolt presenteras av tillverkaren. Den här gången så köpte jag bara med mig några enstaka smaker hem nämligen:

  • Plommon
  • Persika
  • Blåbär
  • Körsbär
  • Päron
  • Valnöt

Alla dryckerna som skapades av Bolesław var märkta med initialerna BK med bilden av en karp. Namnen på flaskorna refererade till polsk tradition och litteratur. Den traditionen har överlevt och på de moderna versionerna av Soplica vodka finns en en Doworek (herrgårdar ägda av den polska-litauiska adeln). En hänvisning till den nationalromantiska dikten Pan Tadeusz av Adam Mickiewicz (1798-1855.

För närvarande så ägs varumärket Soplica av det polska koncernen CEDC. Som i sin tur köptes upp av det ryska multinationella företaget Russian Standard Corporation 2013. Men trots det så tillverkas fortfarande Soplicas drycker i Polen med traditionella metoder. De flesta tillverkas på bränneriet Polmos Łańcut i staden Łańcut , i sydöstra Polen. Om du vill läsa mer om polska drycker rekommenderar jag mitt inlägg om 10 av Polens bästa ölmärken som du inte ska missa.

 

Har du druckit Soplica? Vilka andra drycker vill du läsa om? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram. För fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

5 COMMENTS

  1. Tja Johan! Tack för tipset om spriten! Ska till Polen med några polare så blir att köpa några flaskor och prova!

    • Tack själv! Jag har verkligen börjat nörda ner mig i sånt här. Även om jag sällan dricker nu mer så lyckas jag samla på mig mer alkohol än de flesta konsumerar under en livstid haha 🙂

  2. När det gäller Soplica är ”Orzech laskowy”(hasselnöt) väldigt god, men den är söt. Likaså är ”Jablkowa” (äpple). Sedan finns en annan smaksatt vodka som är god, den heter Gorzka Zoladkowa, finns i flera smaker. Orginalet hänvisar till ”bitter galla” men jag tycker inte alls att den är bitter. Bäst gillar jag orginalet som är gul i färgen, samt smaken ”figa” (fikon). Orignalet kan drickas som den är, fikonsmaken är tycker jag smakar bäst välkyld.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.