Sri Lanka — bästa tiden att resa hit region för region

14
254
väder på Sri Lanka
Foto: Nina Butts

Väder på Sri Lanka

Sri Lanka är ett land som länge har funnits på min bucket list med sitt tropiska klimat och högplatåer med teplantager. Men ögruppens geografiska läge i den Indiska Oceanien samt närheten till den Indiska subkontinenten innebär också att Sri Lanka har flera regionala klimatzoner som påverkas av två årliga monsuner som möts mitt över ön.

Så det är inte helt enkelt att planera en rundresa i Sri Lanka. Även om medeltemperaturen i ligger på 25° C året runt. Är även risken ändå stor att den region man vill besöka befinner sig i en intensiv regnperiod. Efter att jag gjort en del research har jag fått bättre kunskap om hur väderförhållandena ter sig mellan de olika regionerna. Så jag hoppas att även du kommer få nytta av den här guiden när du planerar din resa till Sri Lanka.

Monsuner och regnperioder

De två stora regnperioderna som drabbar Sri Lanka sträcker sig från oktober till januari när den nordöstra monsunen drar in över östkusten. Medan den sydvästra främst drabbar väst- och sydkusten från maj till juli. För att göra det lite mer invecklat drabbas olika områden i samma region mer eller mindre under monsunerna. Dessutom drar en mindre monsun in från oktober till november och påverkar hela ön. Det förekommer även att vägar delvis blir bortspolade under regnperioderna.

När är det bäst väder på Sri Lanka?

Vilken tid som är bäst att besöka Sri Lanka varierar med andra ord från region till region. Men högsäsongen sträcker sig från december till mars när vädret är som bäst i de södra och norra delarna som besöks av flest turister. Det är även under högsäsongen som det är som dyrast att besöka Sri Lanka.

Dessutom råder under samma period ett helt annat klimat på andra delar av ön med flera kraftiga monsunregn. Bäst chans att uppleva bra väder över hela Sri Lanka är från april till september då det endast förekommer enstaka regnskurar. Runt april och maj är det inte ovanligt med extremt hög luftfuktighet särskilt i Colombo där betong och regnskurar gör luften ännu fuktigare.

För att du enklare ska kunna avgöra vilken period som passar ditt besök i Sri Lanka bäst. Har jag gjort en översikt av de olika regionerna.

  • Sri Lankas sydkust

Till sydkusten räknas Galle, Weligama, Mirissa och Yala National Park. Vädret här är som bäst från slutet av november till april. Temperaturen ligger mellan 27 – 32 °C året runt. Längre österut kan dock vädret påverkas av den nordöstra monsunen som drar in över landet från oktober till januari med kraftiga regn. 

  • Sri Lankas västkust

Till västkusten räknas Colombo, Negombo och Bentota. Vädret styrs helt av den sydvästra monsunen. Vädret är som bäst från slutet av november till april. Här faller sällan medeltemperaturen under under 30 °C. Och regnperioden sträcker sig från juni till september. Så om du planerar för en sol och bad semester under den perioden bör du välja en annan region. 

  • Sri Lankas östkust

Till östkusten räknas Trincomalee och Arugam Bay. Vädret är som bäst från april till september när resten av Sri Lanka drabbas av sina monsunregn. Men regionen dras istället med en regnperiod från oktober till januari. 

  • Centrala Sri Lanka

Till inlandet hör Kandy, Ella, Nuwara Eliya och Adam’s Peak. Kulturstaden Kandy är belägen lägre än det övriga höglandet där majoriteten av Sri Lankas teplantager är belägna. Därför har staden ett varmare klimat med mindre nederbörd än bergen söderut. Resan från Kandy till den kulturella triangeln norrut innebär en höjdskillnad på 700 meter. 

Vädret i inlandet påverkas av båda monsunerna och påminner därför till stor del om hösten i de skotska högländerna året runt. Områdena med Sri Lankas teplantager kallas för Tea Country och är beläget 2000 meter över havet. Som därför är betydligt kyligare än andra delar av Sri Lanka. Därför behöver du packa ner förstärkningsord som jacka och byxor om du tänker besöka regionen. 

  • Den kulturella triangeln

Till den kulturella triangeln hör Dambulla, Anuradhapura, Sigiriya och Minneriya National Park. Förutom en hög nederbörd från november till december är regionens väderförhållanden ganska torra under större delen av året. Under juni och juli är ofta temperaturen lite högre.

OBS! Sri Lanka inför nya inreseregler från den 1 augusti

***

Har du besökt Sri Lanka Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

14 COMMENTS

 1. Tack för jättebra information! Min dotter och hennes sambo reser till Sri Lanka i januari. Jag delar din artikel till henne så att hon kan läsa den. God jul!

 2. Sri Lanka är ett underbart land. Men den skiftande regnperioden ställer till det med planeringen med att besöka olika delar av landet.

 3. Jag besökte Sri Lanka på 90-talet och bodde med en inhemsk familj under en vecka. Så det skulle vara intressant att se landet igen.

 4. Tack för bra information! Vi reser till Sri Lanka om några dagar och hittade den här artikeln på Google. Jag läste nu att du inte varit där än. Men du kanske vet vilka teplantager som är värda ett besök?

  • Tack! Tyvärr har jag inte mina anteckningar med mig. Men som jag har förstått det av min research är majoriteten har majoriteten av teplantagen samma upplägg för sina turer. Men jag tror att ni kommer hitta ett bra väl på plats. Trevlig resa! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.