Sri Lanka inför nya inreseregler från den 1 augusti

5
521
Sri Lanka
Sri Lanka

Sri Lanka inför nya inreseregler från den 1 augusti

I början av maj skulle jag egentligen ha rest till Sri Lanka för att delta vid en pressresa. För att därefter ha rest runt i landet på egen hand. Men till följd av COVID-19 blev min resa av naturliga förklaringar inställd. Därför har vi avvaktat för att se hur utvecklingen ter sig. Nu har Sri Lanka officiellt meddelat att man planerar att öppna sina gränser för turism den 1 augusti. Samtidigt införs nya strikta inreseregler:

Tidigare var visumansökan till Sri Lanka kostnadsfri för svenska medborgare. Men från den 1 augusti kommer visumansökan kosta $100 per person för ett 30-dagars visum som kan förlängas upp till 6 månader. För att kunna ansöka om ett visum till Sri Lanka krävs numer följande dokument:

  • Bokningsinformation från ett certifierat hotell som är listat på landets turistwebbplats.
  • En resplan för hela din vistelse i Sri Lanka.
  • En tur och retur flygbiljett.
  • Bevis på reseförsäkring som gäller i Sri Lanka.

Du kan resa in i Sri Lanka från följande flygplatser från och med den 1 augusti:

  • Bandaranaike International Airport (BIA)
  • Colombo Ratmalana Airport (RMA)
  • Mattala Rajapaksa Hambantota Airport (HRI

Dessutom måste du kunna uppvisa ett negativt PCR-test som är högst 72-timmar gammalt innan du får borda flygplanet.

Sri Lankas karantänregler:

  • Vid ankomst till Sri Lanka kommer du få göra ett nytt kostnadsfritt PCR-test. Resultatet kan ta upp till 24 timmar. Om testresultatet tar 24 timmar kan du välja att vistas på ett certifierat hotell i Colombo eller Negombo tills testresultaten har mottagits.
  • Vid ett positivt PCR-resultat kommer du sättas i karantän i 14 till 21 dagar på ett utvalt hotell.

Under din vistelse i Sri Lanka

Det kan hända att Sri Lanka inte kommer ha fungerande kollektivtrafik. Därför måste du ordna transport via hotellet för att kunna resa. Dock finns det inga restriktioner för hur eller vart turister får resa. Även attraktioner och sevärdheter kommer öppna den 1 augusti med med säkerhetskontroller och andra åtgärder på plats som fortfarande inte har offentliggjorts. Så det är osäkert om man kommer kunna resa med tåg i Sri Lanka som anses vara några av världens vackraste tågresor.

  • Efter 4-5 dagar kommer en mobil enhet genomföra ett nytt PCR-test på sitt hotell. 
  • Efter ytterligare 10 dagar kommer att behöva göra ett tredje test.
  • Vid ett positivt PCR-resultat kommer du sättas i karantän i 14 till 21 dagar på ett utvalt hotell.

Slutsats

Sri Lanka har officiellt varit väldigt förskonade från COVID-19. Så jag har full förståelse för att dessa inreserestriktioner införs för att skydda den lankesiska befolkningen såväl som turister. Men det får mig ändå att avvakta fram tills att restriktionerna lättas och världen återgår till normalläge.

***

Har du besökt Sri Lanka? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

5 COMMENTS

 1. Tråkigt att det ska bli så hårda och krångliga restriktioner för att kunna resa till Sri Lanka. Vi såg fram emot att kunna resa till Sri Lanka på semester efter att ha läst tågresorna där. Men kanske lättas allt upp till nästa år. Den som lever får se 🙂

  • Visst är det tråkigt, men samtidigt fullt försåtligt med tanke på hur förskonat Sri Lanka officiellt har varit från COVID-19. Men du har helt klart rätt inställning! 🙂 För det kommer nog återgå till det normala när pandemin har avtagit.

 2. Tråkigt att det ska bli så krångligt att resa dit nu. Sri Lanka är ett land som verkligen behöver sin turism och har fått lida så mycket av terrordåd och inbördeskrig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.