Surfa säkert på resan: Allt du behöver veta om VPN

6
165

Inlägger innehåller reklam i form av annonslänkar för OVPNVPN | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Allt du behöver veta om VPN

Idag finns det gratis WiFi nästan överallt när vi reser. Vilket så klart är toppen! Men är du medveten om riskerna som finns med att använda publik WiFi på flygplatser, tågstationer och restauranger etc?

Alla som är anslutna till samma publika WiFi kan med enkla medel se varandras datatrafik. Eftersom att vi har hela våra liv i våra mobiltelefoner, surfplattor och laptops är vi extra sårbara för ID-kapningar, hackade lösenord och andra intrång. Vilket innebär att du utsätter dig för onödiga risker om du inte enbart surfar via https-adresser som krypterar trafiken.

I den här guiden kommer jag gå igenom hur du enkelt kan surfa tryggt och säkert med hjälp av VPN så väl hemma som på resan. Men jag kommer även gå igenom andra fördelar som du kan glädjas av.

Fyra snabba fördelar med VPN

En VPN-anslutning öppnar även upp för andra möjligheter än att bara säker surf på öppna nätverk. Här under har du några andra fördelar som du får med VPN.

 • Surfa säkert

  Med VPN krypteras all din datatrafik så att ingen utomstående kan se vad du gör online. Vilket innebär att du kan surfa tryggt på när du använder publik WiFi. För den som försöker avlyssna din datatrafik kommer det enbart se ut som att du besöker en bland hemsida utan innehåll. Medan du i själva verket surfar runt precis som vanligt. Men det är viktigt att du använder en säker VPN-leverantör!

 • Undvika geoblockering

  Många streamingtjänster och TV-kanaler använder så kallad geoblockning. Vilket innebär att du inte kan se deras program om inte har en IP-adress som befinner sig i samma land som sändningen. Det kan du enkelt kringgå genom att surfa via en VPN. När jag bodde på Malta 2013-2014 använde jag VPN för att kunna se på SVT Play. Vilket jag fortfarande gör när jag reser. Notera dock att vissa Video on Demand tjänster som Netflix har börjat spärra VPN-servrar.

 • Undvik att företag som spionerar

  Många butiker och varuhus erbjuder nu mer publik WiFi. Men se upp det är inte alls så ovanligt att dessa även spionerar på sina kunder för att kunna skicka riktad reklam. Samma sak gäller för andra företag som hela tiden jobbar med riktad reklam. Om du har Googlat på en produkt så har du säkert noterat att den dykt upp som reklam på Facebook.

 • Använda Google och Facebook i Kina

  Kinas (exklusive Hongkong och Macao) internetcensur har blockat över 2.600 webbplatser. När jag besökte Shanghai i november 2015. Använde jag OVPN för första gången. Då främst för att kunna använda Google Maps samt för att kunna använda Facebook. Tänk dock på att du måste ha installerat VPN-klienten innan du reser in i Kina.

Vad är VPN?

VPN är en förkortning av Virtual Private Network, I korthet är det en tjänst som gör att du kan surfa säkert utan att obehöriga kan se din datatrafik. Tidigare användes VPN främst av affärsresenärer som ville ha säkra anslutningar.

Tänkt dig att du besöker ett varuhus. Utanför på parkeringen har du en spion efter dig som vill veta allt om dig. När du har passerat entrén försöker spionen följa efter för att se vad du gör. Men istället hindras spionen från att komma in i varuhuset av en brysk vakt. Istället för att följa efter dig får spionen nu stirra på en entréingång medan du kan handla i lugn och ro.

På samma sätt fungerar en VPN-tjänst. Den som försöker spionera på din trafik kommer enbart att se att du besöker en och samma sida. Medan du i själva verket surfar runt helt obehindrat och tryggt utan att någon har möjlighet att se vad du gör.

Därför ska du inte välja en gratis VPN

Om du googlar så kommer du hitta många VPN-tjänster av varierande kvalité. Eftersom att all din datatrafik kommer att gå via din VPN-leverantör. Så därför är det extremt viktigt att du väljer en VPN-tjänst som du verkligen litar på!

Därför ska du aldrig använda VPN-tjänster som påstår sig vara kostnadsfria. Inget är gratis och du får betala på annat sätt. Problemet med dessa gratistjänster är att dessa samlar in information om sina användare som sedan säljs vidare.

Sen finns det en aktörer som är riktigt obehaglig! Den som stjäl dina inloggningsuppgifter och i praktiken kan använda din mobil eller dator för olagligheter. Att välja en gratis VPN är för att spara pengar är ett mycket riskabelt sätt att tjäna in en chipspåse till helgen.

Jag rekommenderar OVPN

Genom åren har jag provat många VPN-leverantörer under mina jobbresor. Sannolikt har jag högre krav än vad du har. Eftersom att du nog främst vill kunna surfa säkert och se på dina TV-serier även när du är utomlands.

Men det innebär bara att du kommer få en VPN-tjänst som verkligen levererar i toppklass till ett lågt pris!

OVPN har 56 servrar i 7 länder med 0 hårddiskar och 2.894 anonyma IP-adresser

För mig är det A och O att min VPN-leverantör verkligen tar säkerheten på största allvar! Genom att inga loggar sparas. Därför kan inte ens OVPN se vad vi gör online bakom deras VPN! Lika viktigt är det att min kundinformation aldrig lämnas ut till tredje part. Samt att det är obegränsad bandbredd med hög driftsäkerhet både i dator och mobil.

Fördelarna med OVPN är enligt mig

 • Den höga säkerheten!
 • Svensk support som svarar snabbt!
 • Att man kan ansluta upp till fyra enheter samtidigt.
 • Användarvänligheten både för datorer och mobiler.
 • Väldigt enkla användarguider som hjälper dig steg för steg.
 • E-post samt live support på hemsidan.
OVPN1 månad3 månader12 månader
Totalt pris89 kr177 kr588 kr
per månad89 kr59 kr49 kr

Om du fortfarande är osäker på om det här är något för dig  så erbjuder OVPN en 10-dagars pengarna-tillbaka-garanti. Tänk även på att priserna gäller för upp till fyra ansluta enheter samtidigt. Är ni en familj så kan 4 personer surfa samtidigt på samma abonnemang med varsin enhet.

Läs mer om tjänsterna och abonnemangen hos OVPN på www.ovpn.com

Du kan använda OVPN både i mobilen och datorn. Oavsett om du använder Android, Apple eller Windows. Dessutom stöds flera andra operativsystem.

Jag hoppas att du har haft nytta av den här guiden och att du har fått ny insikt i hur du skyddar dig online när du surfar i publika WiFi-nätverk.

Länken är en affiliatelänk och jag får provision för köp som görs via den. Det påverkar inte ditt pris. Men det hjälper mig att fortsätta att driva Grattis Världen.

Jag väljer alltid själv ut vilka produkter och tjänster som jag marknadsför på det här sättet. Tack för att du stödjer bloggen! Läs gärna min min policy för marknadsföring.


Använder du någon VPN-tjänst eller har du frågor? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

6 COMMENTS

 1. Wow, det HÄR var ju superbra. Har bara tänkt på att andra nog kan kolla vad jag gör när jag loggar in på öppna nätverk, men inte kommit längre än just tänkt … Tack för supertips!

  • Jo det gäller egentligen även när du är hemma. Din internetleverantör loggar ju allt du gör på nätet. Jag har alltid varit för en hög integritet. Men jag valde att fokusera på det här med resande eftersom att det är min niche för bloggen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.