Sveriges 15 världsarv — från norr till söder

4
247
Sarek

Sveriges 15 världsarv — från norr till söder

Visste du att UNESCO har listat 15 världsarv här i Sverige? Kultur- och naturmiljöer som anses vara så ovärderliga för mänskligheten att dem är värda att skydda och bevara för framtiden. I det här inlägget listar jag dessa från norr till söder. Totalt vinns det idag 1.000 platser som klassar som världsarv fördelat på fler än 160 länder.

Sarek

Laponia, Lappland

Laponia är Europas största sammanhängande naturlandskap och omfattas av nationalparkerna Sarek, Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet samt naturreservaten Sjaunja och Stubbas. Som tillsammans täcker totalt 9.400 kvadratkilometer till stor del bestående av orörd vildmark. Fjäll, glaciärer, myrar och urskogar har präglat naturlandskapet som framförallt visar hur jorden har utvecklats geologiskt, ekologiskt och biologiskt. Laponia omfattas även av nio samebyar och betesmark för renar. Laponia upptogs som världsarv 1996.

Struves meridianbåge, Lappland

Under 1800-talet bestämde sig den tyske astronomen Wilhelm von Struve sig för att utföra en gradmätning med målet att möta upp jordklotets rundning och storlek. Han använde sig av flera triangelmätningar och mätpunkter. Totalt skapade han 265 mätpunkter fördelat på 2.820 kilometer genom tio länder från Norge till Ukraina. Mätningarna har visat sig vara förvånansvärt exakta!

Varav 34 mätpunkter upptogs som världsarv 2005. Av Sveriges 7 mätpunkter blev 4 upptagna på listan vilka finns på följande platser; berget Tynnyrilaki i Kiruna kommun, Jupukka i Pajala kommun, Pullinki i Övertorneå kommun och Perävaara i Haparanda kommun. Det är markerade genom borrade hål, ristade kors, obelisker eller stenkummel.

Gammelstads kyrkstad, Luleå, Norrbotten

Förr när det var krav att besöka kyrkan började långväga sockenbor utanför kyrkstugorna och kyrkstall kring Nederluleå kyrka i Gammelstad utanför Luleå, där sockenborna kunde ha sin fasta punkt vid kyrkobesöken. Kyrkstäder återfinns på flera platser i Sverige men den utanför Luleå är den bäst bevarade med 408 stugor uppdelade i 553 kammare. Många av stugorna stod här redan 1817 och flera av dessa beräknas vara mer än hundra år äldre än så. Traditionen med kyrkstäder kan spåras tillbaka till 1500-talet och motiveringen till att den togs upp som världsarv var dess speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö.

Höga kusten & Kvarkens skärgård, Ångermanland

Ingen annan plats på jorden har haft en större landhöjning efter den senaste istiden än den som Höga kusten haft med drygt 300 meter som har format ett säreget landskap med sina höga klippor. En landhöjning sin fortfarande pågår än idag med i snitt 8 millimeter per år. Området har varit bebott i minst 7000 år och består idag av ett landskap med höga berg och djupa urskogar med markerade vandringsleder som tar dig genom några av Sveriges vackraste kulturlandskap. Höga kusten upptogs som världsarv 2000.

Hälsingegårdarna, Hälsingland

Hälsingegårdarna representerar en byggnadstradition av stora rikt utformade och dekorerade hus som växte fram på 1800-talets landsbygd. Idag finns det ungefär tusen Hälsingegårdar kvar som vittnar om böndernas storhetstid. När husen dekorerades rikt målningar i en salig blandning av av folkkonst samt barock och rokoko.

Av samtliga hälsingegårdar är följande upptagna på världsarvslistan: Kristofers i Stene, Järvsö, Gästgivars i Vallsta, Arbrå, Jon-Lars i Långhed, Alfta, Pallars i Långhed, Alfta, Fågelsjö gammelgård (Bortomåa), Los, Bommars i Letsbo, Ljusdal och Erik-Anders i Asta, Söderala. De flesta av hälsingegårdarna är privatbostäder. Det gör att de är öppna för visningar endast under vissa begränsade perioder. Hälsingegårdarna upptogs som världsarv 2000.

Falun och Kopparbergslagen, Dalarna

För över tusen år sedan bestod det som skulle bli Falun endast av skog och myrmark. Enligt sägnen var det bocken Kåre som en dag kom hem med röda horn efter att ha hittat en rik malmåder. Under 1600-talet stod Falukoppargruva för drygt 70-procent av världens totala kopparproduktion. Kopparbrytningen i berget började redan på 700-talet och upphörde först 1992. Idag är gruvan en välbesökt sevärdhet som ger en unik inblick i Sveriges historia som industrination. Gruvmuseet öppnade redan 1922 och 1970 öppnade också en besöksgruva med guidade turer. Falun och Kopparbergslagen upptogs som världsarv 2000.

Engelsbergs bruk, Fagersta, Västmanland

Järnbruket i Engelsbergs bruk anlades 1681 av häradshövdingen Per Larsson Gyllenhöök (1645–1706) och och sonen Anders Gyllenhöök (1674–1757). Engelsbergs bruk var under 1700-talet världens modernaste järnbruk bestående av tre hyttor, tre masugnar, tre hammarsmedjor, en såg och en vattenkvarn. Världsarvet omfattas av herrgården, parken, brukskontoret, flera industribyggnader och arbetarbostäder. Där du kan följa den tekniska utvecklingen av järnindustrin som inträffade före 1860-talet. Guidade visningar sker kontinuerligt. Engelsbergs bruk upptogs som världsarv 1993.

Anskarkorset | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Birka och Hovgården, Ekerö, Stockholm

Den vikingatida handelsstaden Birka anlades i slutet av 700-talet och beboddes fram till slutet av 900-talet. Birka är den mest kompletta och välbevarade handelsplatsen i norra Europas från den tiden och vitnar om ett fungerande samhälle och planerade anlagda hus och gator som spelat en stor roll i det handelsnätverk som vikingarna grundandes under två århundraden av deras fenomenala ekonomiska och politiska expansion. Tillsammans med den närbelägna Hovgården på Adelsö med sin kungsgård blev Birka upptogs som världsarv 1993.

Lär mer: Birka Vikingastaden – Sveriges första riktiga stad

Drottningholms slottsområde, Ekerö, Stockholm

Drottningholms slott började byggas 1662 på initiativ av drottning Hedvig Eleonora och räknas till stormaktstidens förnämsta slottsbyggnader och Sveriges bäst bevarade kungliga slott och är sedan 1981 kungafamiljens officiella bostad. Världsarvet omfattar även slottsteatern, Kina slott, slottsparken, området Kanton och en del av förstaden Malmen. Drottningholms slott upptogs som världsarv 1991.

Skogskyrkogården, Stockholm

Sveriges största begravningsplats Skogskyrkogården med 100.000 gravplatser förenas med det omgivande landskapet. 1915 anordnades internationell arkitekttävling för för att planlägga en ny kyrkogård i stadsdelen Gamla Enskede. Vinnare blev det unga arkitekterna Erik Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Skogskyrkogården invigdes 1920 men stod inte färdig fören 1940. Under sommarmånaderna finns ett besökscenter som dagligen har som har fri entré. Skogskyrkogården upptogs som världsarv 1994.

Tanums hällristningsområde, Bohuslän

Hällristningsområdet i Tanum har Europas största koncentration av hällristningar från bronsåldern. Tanums hällristningsområde i norra Bohuslän består av omkring 1.500 hällristningar på släta berghällar. Vid en största hällristningen Vitlyckehällen kan du besöka museet där du kan beskåda närmare 300 inhuggna figurer och ca 170 skålgropar. Det är oklart om de 3.000 år gamla hällristningarna är enskilda inristningar eller om dem i själva verket berättar en historia om en svunnen tid som beskriver hur våra förfäder jagade och fiskade. Några särskilt sevärda hällristningar i världsarvet är Vitlycke, Aspeberget Tegneby, Fossum, Litsleby, Gerum och Kalleby. Hällristningsområdet i Tanum upptogs som världsarv 1994.

Visby | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Hansestaden Visby, Gotland

Ursprungligen bestod den medeltida Hansan av sammanslutningar med beväpnade handelsskepp. Från mitten av 1100-talet började flera Hansestäder växa fram runt om i Östersjön och blomstrade fram till mitten av 1600-talet. Idag kan du beskåda stadsmuren och flera medeltida byggnader med ett stort antal kyrkoruiner Missa inte att besöka Gotland och Visby under Medeltidsveckan vecka 32 då staden fylls medeltidsklädda besökare. Hansestaden Visby upptogs som världsarv 1995.

Varbergs radiostation i Grimeton, Halland

Radiostationen i Grimeton ligger 15 km öster om Varberg invigdes av Gustav V den 2 juli 1925. Anläggningen har ett flertal radiosändare och antenner av olika slag. Den första sändaren installerades på platsen i början av 1920-talet tillsammans med 6 stycken 127 meter höga radiomaster som fortfarande står på rad och är väl synliga från motorvägen E6/E20. Radiostationen representerar utvecklingsprocessen för kommunikationsteknologin under perioden efter första världskriget. Varbergs radiostation i Grimeton upptogs som världsarv 2004.

Södra Ölands odlingslandskap, Öland

Södra Ölands odlingslandskap har brukats sedan stenåldern (3000 f.Kr.-1800 f.Kr.) och omfattar idag 56.000 hektar. Från mitten av 1200-talet till början av 1300-talet ändrades kulturlandskapet på Öland till så kallade radbyar. Istället för att ha utspridda mindre gårdar började man bygga gårdar på rad längst en huvudväg. Alla åkrar och ängar slogs samman och samtliga bönder blev delägare i marken. Än idag kan man se stenmurar som byggdes för att hålla djuren ute från den odlade marken. Södra Ölands odlingslandskap upptogs som världsarv 2000.

Örlogsstaden Karlskrona, Blekinge

Till skillnad från Stockholm var vattnen runt öarna i Blekinge skärgård isfria större delen av året. Därför grundades staden Karlskrona och Karlskrona örlogsbas 1679 på uppmaning av Karl IX som även namngav staden. Stora delar av örlogsbasen är fortfarande i bruk än idag och varvsverksamhet finns kvar med fortsatt produktion av både civila och militära fartyg. Med en certifierad guide har du möjlighet att besöka delar av världsarvet som ligger inom det militära området. Örlogsstaden Karlskrona upptogs som världsarv 1998.

***

Har du besökt något av Sveriges världsarv? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.