Två dagar i Narvik: Tågluff 68°Nord | Del 2 av 6

5
90
scandic-narvik | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Scandic Narvik

Två dagar i Narvik: Tågluff 68°Nord | Del 2 av 6

Som jag skrev i den föregående delen av min reseföljetong. Så rullade vårt tåg in på Narviks tågstation med en kraftig försening! Så efter att ha kuskat runt över 26 timmar med tre olika tåg. Var vi äntligen framme i Narvik och kunde checka in på Scandic Narvik. 

Alla delarna: Tågluff 68°Nord  rsta delsträckan  | Dag 1 | Dag 2 | Dag 3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 |

Trots att det finns ett flertal hotell i Narvik som representerar de olika hotellkedjorna. Så föll mitt val på ändå på Scandic? Det var främst av två enkla anledningar:

  • För att det är ett gammalt Rica Hotell. Så jag hade lite  förhoppningar om bra hotellstandard.
  • Det är Nordnorges högsta byggnad med sina 16 våningar. Vilket gagnar för en fantastik utsikt över Ofotfjorden.

Narvik lobbySom sagt ett gammalt Rica

Scandic är som sagt inte mitt förstahandsval när det kommer till hotell om jag kan välja andra kedjor. Men jag blev väldigt positivt överraskad resan när jag klev in i lobbyn. Framförallt vid incheckningen när receptionisten med ett leende berättade att vi hade blivit uppdaterade till ett Superiorrum på 9:e våningen. Tack varemin status som Eurobonus Gold hos SAS. Och det var väldigt välkommet med tanke på att vi skulle spendera två nätter på hotellet.

Scandic NarvikVelkommen til Narvik og Scandic Narvik

Det första som jag faktisk lade märke till och som dessutom förvånade mig när vi klev in i rummet var välkomstgåvan. För även om jag har vänt mig vid att få det hos Radisson Blu på senare tid. Men det var inget som jag förväntade mig att få hos Scandic. Men hungrig som en varg ville jag hellre sätta tänderna i en rejäl köttbit än en uppfriskande fruktsallad. Men jag kan knappast klaga på den eller den personliga välkomsthälsningen. Det är såna här små enkla saker som sätter guldkant på hotellivet.

Scandic NarvikNr 8, Biffen

Vid incheckningen så frågade jag om det fanns någonstans i närheten som hade hämtmat? För jag ville bara lägga mig på sängen och koppla av. Så jag fick vägbeskrivning till den norska pizzakedjan Pizzabakeren. Där mitt val fäll på en nr 8, Biffen med biff, paprika och lök. Jag började småprata med ena pizzabagaren och berättade att vi bodde på Scandic Narvik, så då fick vi tydligen 10% rabatt? Tillbaka på hotellet så blev det pizza på sängen och uppackning av bagage. Och Packing Cubs är riktigt smidigt att använda när man reser och vill vara organiserad.

Scandic NarvikSnygga badrum 

Det är faktiskt förvånansvärt snygga badrum måste jag erkänna. Men återigen så lyser det gamla Rica igenom. Och det skulle visa sig att duschen skulle få fylla sin funktion som upptiningsstation vid flera tillfällen de kommande dagarna. För Kung Bore var inte nådig med sin nordanvind och kyla som förvandlade mig till en isbit på några få timmar utomhus.

Scandic NarvikJag har sagt det förr

Men jag kan lika gärna skriva det igen. För om man ska ta kort på sitt hotellrum så ska det vara efter att man har flyttat in och gjort sig hemmastadd. För oavsett hur pampigt eller romantiskt rummet än må vara. Så kommer det att se ut som kuddavdelningen på Gekås i Ullared efter att man fått bort alla överkast. Men skönt nog så har jag aldrig upptäckt att varken Morgan eller Ola-Conny har smugit runt under sängen eller i korridoren.

2015-02-04 09.06.06Men för bövulen vart är Ofotfjorden?

Visst att vi blev uppdaterade till ett Superiorrum, men på fel sida av byggnaden! Men varför klaga? Jag fick ju utsikt över ett par byggkranar som lekte runt i vinden. Dock fick jag aldrig något vettigt svar om vad det är som byggs. Men jag tror att det kan vara ytterligare en ny galleria. För det märks att den lilla byn lever för sin svenska järnmalm och för sin turistinvasion på sommaren.

Scandic NarvikScandic + frukost = Suck..

Dock så kan jag nog ändå få klaga lite på den ointressanta frukostbuffén som Scandic envisas med att servera på sina hotell. Visst att den i stort sett är helt ekologisk och kravmärkt vilket jag uppskattar väldigt mycket. Men samtidigt så är Scandic ett mellanklasshotell, så man får vad man betalar för per natt. Apelsinjuicen var tyvärr både blaskig och tråkig vilket är lite synd när man ändå klivit upp för att äta frukost istället för att ta sovmorgon. Normalt så är jag ändå inte någon utpräglad frukostmänniska men uppskattar en god hotellfrukost.

Men matsalen lär ju ändå anses som mer tilltalande än frukosten som serveras i den. Men riktig apelsinjuice och en större frukostbuffé är nog ytterligare en anledning till varför jag föredrar Radisson Blu framför Scandic och liknande hotellkedjor. För även om Radisson Blu brukar ligga några hundralappar högre i pris så får man mycket mer för pengarna.

narvikOm du funderar över hur långt det är till Narvik 

En återkommande sak på liknande platser som Narvik är att man gärna skyltar om hur pass avsides man ligger mot resten av världen. Och det är ju en viss turistcharm med det? Så självklart måste även jag ta en bild och posta online.

NarvikNarvik Storsenter och Amfi Senter 

Även om Ola Skinnarmo påstår att han är den första svensken som har nått Sydpolen helt solo redan 1998. Så kan jag åtminstånde stoltsera med att nästan ha förlorat fem fingrar i iskylan i Narvik. Kvällen innan när vi gick från tågstationen till hotellet var mina fingrar nästan blåa när vi kom fram. Så jag kan bara tänka mig vilket helvete och iskyla som gick Armfeldts Karoliner tillmötes på Tydalsfjällen nyårsnatten anno 1719. Vila i frid tappra gossar blå!

Och det visade sig att det skulle bli minst lika kallt även den här dagen i Narvik. Så jag insåg att det skulle behöva investeras i ett par nya vinterhandskar. Så det var kanske dumt att glömma mina gamla redan på tåget till Stockholm? Men jag visste att vi hade gått förbi en galleria kvällen innan på vägen till hotellet. Så det skulle inte vara några problem att ersätta dem.

Valet föll på Amfi Senter där fanns de vanliga kedjorna inhysta bland annat Intersport. Där jag investerade i ett par handskar från det norska outdoormärket Norheim som även var på rea. Så utrustad för den arktiska kylan var det dags för oss att utforska byn och dess omgivningar på allvar.

NarvikfjelletTvå timmar och en suddig bild senare

Utrustad med sneakers och nyinköpta handskar var jag beredd för den ”alpina bergsbestigningen” upp till toppen av Narvikfjellet. Dock så skulle det visa sig att skidanläggningen inte ens var öppen klockan 10 en vanlig tisdag. Så det fick bli en promenad upp till en rastplats med utsikt över Narvik. Men naturligtvis så var det dåligt väder med dimma och lätt snöstorm. Så förutsättningarna för att ta en bra bild på utsikten ökade inte av att mitt mobilbatteri nästan var slut. Men jag hann åtminstånde med att ta EN bild utan blixt innan mobilen dog helt..

Coop NarvikVart är alla färdiga sandwicher

Efter ytterligare några timmars ”gå på tur” så var jag tillbaks i centrum och hotellet. Så jag tänkte att det skulle kanske vara en bra idé att gå ner till COOP som är beläget någon kilometer bort. Jag hade sett butiken från hotellrummet. Så jag visste åt vilket håll jag skulle bege mig åt. Efter en sisådär 20 minuters promenad kommer jag in i butiken och börjar febrilt leta efter färdiga mackor. Till slut så fick jag fråga en tjej i fruktavdelningen och får till svar..

– Vi har ingen ferdiglagde sandwicher her. Alle kjøp brød og kjøttpålegg og lage sine egne sandwicher.

Vi befinner oss i det landet där ALLA äter mackor till lunch. Och så finns det inte ens en enda liten inplastad trekant. Dock så hittade jag en restaurang på övervåningen som skulle kunna jämföras med en IKEA restaurang. Efter det så gick jag tillbaks till hotellet för att vila upp mig lite.

Narvik krigsmuseumNordland Røde Kors Krigsminnemuseum

Sista dagen i byn så passade vi på att besöka det berömda krigsmuseet under några timmar. Innan det var dags för oss att beställa en taxi till flygplatsen. Besöket var faktiskt så pass intressant att jag kommer att skriva ett fristående blogginlägg om det i Grattis Världen.  För även om vi knappt han skrapa på ytan i Narvik så är det helt klart en plats som jag kommer att återvända till igen.

Läs gärna del 3 -> Dash 8 100 till Bodø : Tågluff 68°Nord

Del 3 handlar om – Att vara ensam på en flygplats – Widerøe – Bilder från vackra fjordar. Har du besökt Narvik? Vad tyckte du? Skriv gärna en kommentar här under och berätta. Grattis Världen är en svensk Reseblogg 

g

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.