Tre natursköna tågresor i Sri Lanka att drömma om

11
252
Tågresor i Sri Lanka
Tågresor i Sri Lanka
Foto: Yves Alarie

Tre tågresor i Sri Lanka

För att vara ett förhållandevis litet land är tågresor i Sri Lanka något alla kommer nämna om du frågar om vad du inte får missa. Just för att Sri Lanka anses ha några av världens absolut mest natursköna tågresor som förbinder öns olika städer och sevärdheter. Tåget ringlar sig sakta fram över de gamla stenbroarna, förbi höga vattenfall och gröna plantager uppe på kullarna som omges av dis. Idag fungerar järnvägsnätet för lokala transporter runt om på huvudön. Tågresorna ger dig en unik chans att på nära håll få uppleva landets rika mångfald av natur och kontraster som du inte skulle ha fått uppleva på något annat vis.

Som barn var det alltid lika spännande att få bläddra i min mormor och morfars fotoalbum från alla deras resor. Albumet med resaan till Sri Lanka vintern 1973 påminde mig alltid om Rudyard Kipling novellsamling Djungelboken. Om några dagar skulle jag egentligen ha suttit ombord på en flight med Qatar Airways till landets huvudstad Colombo. Där jag skulle ha deltagit i en pressresa innan jag på egen hand hade tänkt resa runt. Istället har jag skrivit det här inlägget om tre tågresor i Sri Lanka som jag hoppas kommer inspirera även dig att drömma om exotiska tågresor.

Tågresor i Sri Lanka
Foto: Yves Alarie

Historia

Ursprungligen började den lankesiska järnvägen att byggas av den Brittiska Imperiet år 1864. När den 54 kilometer långa järnvägssträckan från plantagen uppe i Hill Country ner till huvudstaden Colombo för att underlätta böndernas transport av både te och kaffe ner till hamnen varifrån det berömda Ceylon te skeppades ut till större delen av världen. Allt efterhand expanderade landets järnvägsnät i omgångar fram till år 1924 för att knyta samman fler städer och regioner runt om på huvudön.

Trots att det snart har passerat hundra år sedan dess. Består fortfarande Sri Lankas järnvägsnät av de ursprungliga 1508 kilometerna räls som britterna mödosamt drog fram. Det självständiga Sri Lanka har varken anlagt ny järnväg sedan självständigheten 1948 eller för den delen investerat i nya tåg sedan 1972, Vilket i sin tur bidrar till upplevelsen du får av tågresor i Sri Lanka som påminner oss om en annan tid.

Tågresor i Sri Lanka
Foto: Gabor Redling

Tre tågresor i Sri Lanka

Det finns i huvudsak tre olika tågresor i Sri Lanka som är berömda för sina natursköna vyer och sevärdheter.

Colombo till Galle

Under resan mellan huvudstaden och den gamla portugisiska kolonistaden Galle slingrar sig tåget genom Colombos livliga centrum. Och fortsätter sedan längst kusten och stannar bland annat vid Hikkaduwa innan sin vidare färd mot Galle. Till skillnad från andra tågresor i Sri Lanka är landskapet ganska annorlunda längst den här sträckan med sin närhet till havet. Du får även en inblick i kulturen och möjlighet att träffa lokalbefolkningen som ofta reser med det här tåget till arbetet eller för att besöka templen.  

Colombo till Kandy

Resan till kulturstaden Kandy i inlandet ligger cirka 500 meter över havet och är dessutom öns gamla huvudstad. Här kommer du uppleva en annan stämningen än vid kusten. Kandy har en rad historiska och religiösa minnesmärken som templet Sri Dalada Maligawa där det finns en relik av en av Buddhas tänder. Dessutom bör du passa på att besöka Peradeniya botaniska trädgård där du kan få uppleva flygande hundar med ett vingspann på upp till en meter samt sällsynta orkidéer. Observera dock att tågresan tar nästan 7 timmar. 

Kandy till Ella

Rutten mellan Kandy och Ella anses vara den absolut mest natursköna av alla tågresor i Sri Lanka. Här kommer du längre upp i bergen där landskapet består av bergig terräng med neongröna teplantager. Innan du nåt den vackra lilla staden Ella som är ett måste för sig som älskar att vandra. Här kan du bestiga Adam’s Peak eller besöka något av regionens alla teplantagen där du kan besöka gamla fabriker som är i drift än idag och exporterar exklusivt Ceylon te. Observera dock att tågresan tar nästan 8 timmar.

Om du tänker resa med tågen skulle jag rekommendera en vandringsryggsäck artillerist för en otymplig resväska. Packa även med en fleecetröja och vindjacka. Tänk också på att det kan Sri Lanka har flera regionala klimatzoner som påverkas av två årliga monsuner som möts mitt över ön. Så läs gärna mer om Sri Lanka — bästa tiden att resa hit region för region.

OBS! Sri Lanka inför nya inreseregler från den 1 augusti

***

Har du rest med tåg i Sri Lanka? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

11 COMMENTS

  1. Du får mig verkligen att drömma mig bort och önska att jag fick resa i Sri Lanka. Det ser verkligen underbart ut 😍

  2. Du kommer verkligen Sri Lanka när du väl kommer dit. Tåget från Kandy till Ella är obeskrivligt vacker med alla teplantager och kullar. Missa inte heller att prova deras arrak eftersom att du gillar drinkar 😀

    • Det tvivlar jag inte en sekund på faktiskt. Absolut, jag har redan Ceylon-arrak på min lista över saker jag ska dricka när jag väl kommer dit. Tack för tipset! 🙂

  3. Jag har drömt om att se Sri Lanka med tåg enda sedan du började prata om det för några år sedan. Tråkigt att du inte kommer iväg.. Jag vill resa dit för att surfa och se alla fina stränder också 😍

    • Hehe jaså? Vem vet vi kanske drar dit samtidigt. Ja det ska vara riktigt fina stränder där 🙂 Sen att få se vilda elefanter skulle också vara en intressant upplevelse.

  4. Vi reste med tåget till den heliga staden Kandy och besökte bland annat templet Sri Dalada Maligawa. Det är intressant och alla munkarna gör att platsen känns helig på flera plan.

  5. Det ser onekligen vackert ut. Kanske blir en resa till Sri Lanka sen när corona har dragit över. Tack för en bra blogg!

  6. Sri Lanka är ett underbart land som har massor att erbjuda! Däremot tycker jag själva tåg-resan i de centrala delarna av landet var lite av en besvikelse. Efter vad man läst innan var nog mina förväntningar på tok för höga. Nästan bara pga att det var alldeles för mycket turister, som oss, på tåget. Dessutom var det så oerhört vackert att resa i de centrala delarna med bil. Vill du läsa om vår resa som var i februari 2019 finns det en hel del på https://www.edinfoto.com/post/sri-lanka-edinfoto

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.