En resa till Tallinn och Helsingfors, där allt som inte ska hända, händer..

0
314

En resa där allt som inte ska hända, händer..

Hur mycket kan egentligen gå snett på drygt 48 timmar? Jo, tydligen så kan en incheckad resväska försvinna två hotell bokas fel och ett flyg ställas in.. Det är såna här resor som gör att jag verkligen fått lära mig att bli stresstålig. För vis såna här tillfällen gäller det att tänka utanför boxen och lösa dem. Men vi tar allt från början och förflyttar oss till Arlanda, där jag som vanligt är ute i sista minuten när jag står och stampar i kön till säkerhetskontrollen. Så gör jag FINAL CALL! Och förstår att det är min flight AY644 mot Helsingfors samt mitt namn som ropas ut! Där står jag som ett fån bakom en imbecill människa som vägrar lämna ifrån sig sin schampoflaska. Så jag påpekade irriterat att jag snabbt måste till gaten. En förstående säkerhetsvakt vinkade fram mig så att jag kunde gå igenom och springa till min gate. Väl ombord på A319 maskinen kunde jag konstatera hur fräsch den kändes jämfört med SAS dito. Och skönt nog satt jag ensam på nödutgångsradens 10F med extra benutrymme.

FinnairVäl på Helsingfors-Vanda Airport

Så hade jag över en timme på mig innan bordningen av AY109 mot Tallinn skulle börja. Men Vanda är en trevlig flygplats så det är lätt att få tiden att gå. Som vanligt när det är en ATR72-500 flight så verkar de flesta missa att man boardar dessa bakifrån och därför är oftast dessa fullproppade i främre kabinen. Efter mitt livs hitintills kortaste flight, det är bara 10 mil mellan de två huvudstäderna så resan är knappt 20 minuter från start till landning på Tallinn Airport.

Väl i ankomsthallen så roar jag mig med att titta ut över på plattan genom de stora fönstren. Ljudsignalen för bagaget börjar ljuda och bagagebältet börjar spotta ut resväskor.  Men min väska kommer inte? Så jag går till bagagedisken och blir informerad om att den kommer att skickad direkt med nästa flight och levereras till hotellet.

Normalt när jag landar på Tallinn Airport så tar jag alltid en taxi till centrum eller mitt väntande hotell. Men den här gången när jag endast bara hade en ryggsäck att släpa på så bestämde jag mig istället för att ta buss 2 som passerar flygplatsen och köpcentret Ülemiste keskus som förövrigt är Baltikums största. Efter att ha handlat lite proviant på RIMI och kollat igenom några minuter så letade jag efter rätt busshållplats. Men det är mer eller mindre ett busstorg. Så det slutade ändå med att jag tog en taxi direkt till hotellet.

Park inn tallinnAlltid trevligt med välkomtgåvan som Club Carlson Gold

När jag någon vecka tidigare skulle boka hotell i Tallinn så föll mitt val som vanligt på ett ur Club Carlson koncernen. I det här fallet Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel. Just för att jag verkligen tänkte vila upp mig och passa på att plaska lite i hotellpoolen.  Men det hela slutade med att jag la mig på sängen och somnade av några timmar..

Naturligtvis så vaknar jag upp hungrig som en luffare på en Nobelmiddag! Men trots att hotellet  har både Restaurang Grill 250° samt Cuban bar i samma lokaler så hamnar jag ändå på Café Mademoiselle som ligger bakom receptionen. För att njut av deras goda Croissanter som jag ibland äter när jag är i Tallinn.

TallinnCroissant från Café Mademoiselle och en köttbit från Talleke ja Pullike

Naturligtvis så försov jag mig ytterligare en gång så det blev ingen frukost. Men eftersom att jag efter 24 timmar fortfarande inte hade fått tillbaka min försvunna resväska. Så bestämde jag mig för att göra en shoppingrunda och lite nya kläder i Tallinns olika gallerior. Men några timmar senare utan några direkta fynd tog jag en taxi ut till Ülemiste keskus där jag förhoppningsvis skulle ha bättre tur.

Om det är något som jag uppskattar så är det en stor köttbit med tillbehör! Tyvärr så visade det sig att min 250g köttbit på restaurangen Talleke ja Pullike (Lammet och oxen?) inte vara den bästa jag ätit. Mitt i middagen så ringer min telefon och det visar sig att min resväska har lokaliserats och skickats till Tallinns först nu. Så jag säger att jag kommer och hämtar upp den personligen om någon timme, då jag ändå ska med en flight till Helsingfors.

tallinnTillbaka på Tallinn Airport 

När jag hämtat upp min resväskan så var det bara att gå till incheckningen och checka in den tillbaka till Helsingfors. 55 minuter senare var det dags för bordning av min flight AY116 med avgång klockan 21:35. Kvällen innan så hade jag bokat ett hotell i närheten av Helsingfors-Vanda Airport. SAS har slagit på stora trumman och ingått ett samarbete med Hotels.com där man tjänar 600 Eurobonuspoäng per övernattning. Och nu var det dessutom en kampanj med dubbla poäng! Med tanke på att jag bara skulle sova några timmar så var standarden inte så noga.

Väl tillbaka på Helsingfors-Vanda Airport

Väl tillbaka i Finland så var min mobil död och vägrade ta emot laddning så jag hade inget annat val än att ta en taxi till Hostel Forenom. En resa på 1 km men då jag inte hade en aning om vilket håll eller hur jag skulle gå så fick det helt enkelt bli en taxiresa för €16.. Men äntligen så skulle jag få lägga mig och sova, något jag hade sett fram emot halva dagen. När jag ska checka in och få nyckelkortet till mitt rum så upptäcker jag att jag inte har någon inchekningskod! Så jag ringde journumret som fanns på anslagstavlan, läste upp mitt bokningsnummer och får veta att jag bokar mitt rum nästa helg. Men den trevliga tjejen försöker boka om mig, men det är fullbokat. Så 570 spänn åt skogen! Dyra pengar för 1.200 Eurobonuspoäng som jag antagligen aldrig kommer få se ändå.

HelsingforsPlan B nytt hotell

Så vad gör man när man står utan hotell klockan 23:30? Det slutade med att jag loggade in på min SAS profil och bokade en poängnatt på Scandic Grand Marina ute på Skatudden. Vilket kostade mig 10.000 Eurobonuspoäng, men jag slapp i alla fall betala drygt €150 för den natten. Det ironiska var att jag hade kollat på just det hotellet redan när jag bokade min resa. Men jag tyckte då att €80 kändes lite mycket när jag skulle anlända sent och bara sova några timmar.

Men nu var det bara att börja gå tillbaka mot flygplatsen för att ta flygtåget in till Helsingfors. När jag kommit en tredjedel av vägen så stannade en buss till och chauffören frågade om jag ville ha skjuts? Och naturligtvis så tackar man inte nej till det. Så jag hoppade in och berättade om mitt lilla äventyr och han ringde sin kollega som körde flygbussen och bad honom vänta in oss. Så att jag skulle slippa stå och frysa i väntan i 20 minuter på nästa buss.

När jag klev ombord på den väntande bussen så frågade jag chauffören (på engelska) om han visste vilken hållplats som jag skulle kliva av på. Han var osäker när jag sa Skandic för det finns så klart flera. Och att nämna Skatudden gjorde honom bara mer osäker på det svenska namnet. Men så kom jag på att jag hade skrivit upp det finska adressen på en lapp. Katajanokanlaituri 7. Och då visste han exakt vad jag menade, han lovade att säga till vart jag skulle kliva av. 

Scandic Grand Marina ute på Skatudden

Efter ca 30 minuters färd så nådde vi Järnvägstorget (fi. Rautatientori). Han gav mig en enklare vägbeskrivning till hotellet och säger något om att en av spårvagnarna som passerar vid hotellet. Men att det inte är så långt att gå ändå. Så jag börjar gå mot Skatudden och frågar ett par grabbar om vägen och fick återigen känna på den finska värmen och gästfriheten. Får jag frågan om jag är från Sverige? Och efter det byter samtliga till den mysiga finlandssvenskan.

Vid incheckningen runt klockan 00:30 får jag frågan om jag är Scandic Friends medlem? Vilket jag naturligtvis är och dessutom som 3’rd floor, medlemsprogrammets näst högsta status. Tack vare en status matchning genom SJ tidigare i år. Så jag får en voucher på €17 att använda i butiken eller restaurangen. Väl inne på mitt rum 470 så kan jag direkt konstatera en sak som stör mig med just Scandic. Enkelsängar, varför är det alltid enkelsängar? För en jag vill ha en riktig dubbelsäng utan skarv som jag kan breda ut mig i när jag sover.

Scandic

Scandic Classic Burger  och Finnair ställer till det igen

Normalt så undviker jag allt som oftast att beställa hamburgare om det finns något annat på menyn som ser godare ut. Men just hos Scandic är det annorlunda, just för att det Scandic har sina Classic Burgers på menyerna på samtliga hotell. Burgaren följer en viss standard men skiljer sig ganska mycket från hotell till hotell. Dock missade jag den lilla detaljen som Scandic tar extra betalt för som ost och bacon!

Mitt i en tugga så får jag ett SMS från Finnair om att min AY631 klockan 23:30 är inställd och att jag ska kontakta kundtjänst snarast möjligt. Så jag ler för mig själv och tänker cash-in för vid inställt flyg så är man berättigad €250. Därför bestämde jag mig för att efter min spartanska middag bege mig till tågstationen för att ta tåget ut till Helsingfors-Vanda Airport. Istället för som min tanke hela tiden hade varit att gå till Salutorget för att resa ut till den gamla kustfästningen Sveaborg. Men det får bli nästa gång..

HelsingforsFlygtåget mot Helsingfors-Vanda Airport

Väl på Helsingfors centralstation(finska: Helsingin päärautatieasema) så köper jag en biljett i automaten för €5.50 som gäller i under 90 minuter inom Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla. Så till skillnad från Arlanda Express och andra resealternativ i Stockholm. Så har Helsingfors en billig kollektivtrafik till och från flygplatsen! Framförallt nu när spärravgiften på Arlanda har höjts ytterligare till 120 kr!

Vid Finnair informationsdisken så får jag veta att det kommer att gå en flight till Bromma om 35 minuter som jag hinner med om jag vill. Vilket egentligen är precis vad jag hade haft tankarna på redan från början. Just för att få ytterligare ett sträck till min samling och i det här fallet HEL – BMA. Totalt så ersatte Finnair mig med €175 (halva summan om man kommer fram tidigare) för den inställda flighten, och €65 för inköp av en skjorta och underkläder som jag köpte i Tallinn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.