När jag blir gammal ska jag också åka på kryssning och leva rövare!

Birka Cruises | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seNär jag blir gammal ska jag också åka ofta på kryssning och leva rövare!

Birka Cruises tyckte tydligen att jag och deras andra medlemmar i Birka Club borde få en frikryssning. Självklart tackade jag inte nej till erbjudandet utan bjöd med en tjejkompis. När vi några veckor senare guppade runt på Östersjön med M/S Birka så om jag till en helt ny insikt! Det var knappast den mediokra buffématen, inte heller nöjesutbudet utan något helt annat..

Havet har alltid trollbundit mig, vågspelet, dofterna och de otämjda krafterna. Vi skandinaver har ju trots allt havet i våra gener. Sedan våra ärade förfäder gav sig ut på okända hav och navigerade efter Polstjärnan. Som barn var det alltid lika spännande att åka på kryssning med familjen på sommaren oavsett om det var en dagstur till Åland eller eller hela vägen till Finland. Vi barn kunde förhållandevis fritt sicksacka med andra ungar mellan de enarmade banditerna och arkadspelen. Men framförallt kunde man köpa gigantiska godispåsar som inte fanns i land!

Senare i livet som tonåring och nästan ”vuxen”. Så upptäckte vi snabbt att det inte var så noga med ålderskontrollen när man åkte på kryssningar. Man kunde utan problem köpa en flaska sprit i taxfreebutiken och hänga i barerna utan att någon brydde sig. För att inte nämna den åtråvärda Minttun som på den tiden var hårdvaluta och bara gick att få tag på ute på Östersjön. Om man förstås inte hade kontakter i Finland som kom över på besök i Sverige. Idag får jag kväljningar av blotta tanken på den där vidriga mint/aceton smaken. Men den har ändå ett nostalgiskt sken över sig.

Birka Cruises min första regelrätta kryssningar på flera år

Men trots allt så har mitt intresse för att åka på kryssningar dött med åldern. Och att kröka har mist sin charm.. Nu mer ser jag båtarna som trafikerar Östersjön mest som ett bekvämt transportmedel till Finland och Baltikum. För det är verkligen perfekt att vakna i tid och kunna kliva i land runt klockan 10 med promenadavstånd till våra kunder i Tallinn.

Men tack vare Birka Cruises, en tjejkompis och min nyfikenhet på en ny båt. Så hamnade jag på en kryssning som skulle förändra min syn på åldrande. Jag har länge varit fördomsfull mot Birka Cruises och antagit att det mesta handlar om SPA och relax. Helt enkelt att man har riktat sig mot en mognare publik än den som normalt festar hela natten. Så jag blev mäkta förvånad över att se alla härliga pensionärer som bokstavligen levde rövare ombord! För det är sällan man har upplevt människor roa sig så kungligt som den kvällen ute på Östersjön.

En halvfet gubbe iförd hawaiiskjorta, solglasögon och panamahatt 

Jag har på senare år mer och mer börjat måla upp en romantiserad bild av min ålders höst som en halvfet gubbe iförd iförd hawaiiskjorta, solglasögon och panamahatt. Sittandes vid en bardisk i någon gudsförgäten håla på en ö i Karibien medan jag berättar om mitt galna liv. För några vilsna turister som av någon underlig anledning hamnat på samma plats som jag har valt att slå ner mina bopålar. Men kanske bör jag tänka om och istället åka på kryssningar så ofta jag kan med Birka Cruises?

Lämna en kommentar

You have to agree to the comment policy.