När jag blir gammal ska jag också åka på kryssning och leva rövare!

6
60
Birka Cruises | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Birka Cruises | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seNär jag blir gammal ska jag också åka ofta på kryssning och leva rövare!

Birka Cruises tyckte tydligen att jag och deras andra medlemmar i Birka Club borde få en frikryssning. Så självklart tackade jag inte nej till erbjudandet, utan bjöd i min tur med en tjejkompis. När vi några veckor senare guppade runt på Östersjön med M/S Birka så kom jag till en helt ny insikt! Det var knappast den mediokra buffématen, inte heller det spartanska nöjesutbudet mitt i veckan, utan något helt annat..

Havet har alltid trollbundit mig, vågspelet, dofterna och de otämjda krafterna. Vi skandinaver har ju trots allt havet i våra gener. Sedan våra ärade förfäder gav sig ut på okända hav och navigerade efter solen och polstjärnan. Som barm var det alltid lika spännande att åka på kryssning med familjen oavsett om det var en dagstur till Åland eller hela vägen till Finland. Vi barn hade förhållandevis fria tyglar och kunde sicksacka mellan med andra ungar mellan de enarmade banditerna och arkadspelen. Men framförallt kunde man köpa gigantiska godispåsar som inte fanns i land!

Senare i livet som tonåring och nästan ”vuxen” så upptäckte vi snabbt att det inte var så noga med den där ålderskontrollen när vi åkte på kryssningar. Men kunde utan problem köpa en flaska sprit i någon av taxfreebutikerna och hänga i barerna utan att någon brydde sig om att ta legg. För att inte nämna den där åtråvärda Minttun som på den tiden var hårdvaluta och bara gick att få tag på ute på Östersjön.

Om man inte förstås hade kontakter i Finland som kom på besök till Sverige. Idag får jag jag kväljningar bara jag tänker på den där vidriga acetonsmaken som någon försökt dölja med pepparmintsmak. Men ändå har den ett nostalgiskt sken över sig som i bland lurar mig att ta en klunk när flaskan skickas runt.

Birka Cruises min första regelrätta kryssningar på flera år

Men trots allt så har mitt intresse för kryssningar dött med åldern. Och att kröka har mist sin charm.. Nu mer ser jag båtarna som trafikerar Östersjön mest som ett bekvämt transportmedel till Finland och de olika baltländerna. För det är verkligen perfekt att vakna i tid, äta frukost och kunna kliva i land runt kl 10:30 med promenadavstånd till våra kunder i Tallinn.

Men tack vare Birka Cruises, en tjejkompis och min nyfikenhet på en ny båt. Så hamnade jag på en sån där kryssning som skulle förändra min syn på åldrandet. Jag har länge varit fördomsfull mot just Birka Cruises och antagit att det mesta handlar om SPA och relax. Helt enkelt för att man riktar sig mot en lite mognare publik som normalt inte festar hela natten lång.

Men så sabla fel jag haft hela tiden! Jag blev mäkta förvånad över att se alla härliga pensionärer som bokstavligen levde rövare ombord! För det är sällan som jag upplevt folk som roat sig så kungligt som den där kvällen ute på Östersjön.

En halvfet gubbe iförd hawaiiskjorta, solglasögon och panamahatt

Jag har på senare år mer och mer börjat måla upp en romantiserad självbild av min ålders höst som en halvfet gubbe iförd hawaiiskjorta, solglasögon och panamahatt. Sittandes vid en bardisk i någon liten gudsförgäten håla på en ö i Karibien. Medans jag berättar om mitt galna liv för några vilsna turister som av någon underlig anledning hamnat på samma plats som jag har valt att slå ner mina bopålar.

Men kanske ska jag börja tänka om? Och istället satsa på att åka på kryssningar så ofta jag kan ute på Östersjön istället. För den där kvällen kommer att finnas med mig länge och sannolikt bli en del i min sinnebild över hur livet ska levas om så där 40 år.


Vad är dina planer för ålderns höst? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

6 COMMENTS

  1. Så roligt :). Jag reste med båt första gången för några år sedan kan ha varit 4 år sen. Jag var livrädd men hade beslutat mig för att fixa resan. Jag är alltså fobiskt rädd för att resa, jag tänker på katastrofer och därmed går det inte. Senast jag flög var 2000 och det var till Tunisien för en veckas klassresa i nian… Året efter skedde 11/9 och då klev jag inte på ett plan igen :/.

    • Usch låter inget vidare och faktiskt som något du ska jobba med. Vad det gäller 11 september så ställdes hela världen om när det gäller flygtrafik. Jag har 600+ flygresor bakom mig och har varit med om det mesta ombord. Även varit på platser dagar och timmar innan terrordåd har skett, jag korsade Drottninggatan från Hötorget ner på Gamla Brogatan minuterna efter att lastbilen dragit fram. Så jag förstår dina känslor även om jag tror att man inte ska låta något begränsa en som människa.

  2. Jag har rest i stort sätt överallt i världen, nu är jag inne i en period med kryssningar. Den planerade nästa kryssning är från Buenos aires runt hela Sydamerika, genom Panamakanalen och sedan upp till Miami. En resa på 30 dagar. Jag fullkomligt älskar detta sätt att resa.

    • Du det låter fantastiskt! Har du möjligtvis någon länk? Jag blev väldigt nyfiken! Att kryssa Panamakanalen står högt på min lista.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.