Air Berlin – Ett lågprisflygbolag att rekommendera

1
220

Air Berlin

Air Berlin – Ett lågprisflygbolag att rekommendera

Air Berlin är ett av de bättre lågprisbolagen som jag har rest med i ekonomiklass. Och produkten kan utan tvekan mäta sig med SAS Go. Jag flög med Air Berlin från Köpenhamn till Berlin den 11 september i år (2014). 

Air Berlin har sitt huvudsäte i *trumvirvel* Berlin och räknas som Tysklands näst största flygbolag efter konkurrenten Lufthansa. Att flygbolaget dessutom har en intressant historia bakom sig är inget som Grattis Världen tänker förbise. Det är ju trots allt trivial fakta och sarkasm som gör den här resebloggen så unik. Efter andra världskriget så blev Berlin en zon där endast flygbolag från de allierade länderna tilläts landa. Därför grundades Air Berlin 1978 i den amerikanska delstaten Oregon. Av den före detta PanAm-kaptenen Kim Lundgren. Dock hade flygbolaget sitt huvudsäte i Miami, Florida. Den första flygningen skedde den 28 april 1979 med en inhyrd Boeing 707. Som flög från Västberlin till semesterorten Palma de Mallorca. Därefter följde flera flyglinjer till bland annat USA,

Efter Berlinmurens fall den 9 november 1989 så lättades begränsningen för luftrummet över Berlin upp. Och nya flygbolag fick tillgång till den nya tyska huvudstaden. Men trots hård konkurrens så har flygbolaget behållit en stark position för passagerarflyg på den tyska flygmarknaden. 2004 grundade flygbolagen Air Berlin och det österrikiska flygbolaget Niki den första lågprisflygs alliansen. Och i juli 2010 offentliggjordes att det att Air Berlin skulle ansluta sig till den världsomspännande flygalliansen Oneworld.

Air Berlin | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seBoka biljetter med Air Berlin 

Det är väldigt smidigt och enkelt att boka flygbiljetter online via Air Berlins svenska hemsida. Och det är precis som hos de flesta andra flygbolagen finns möjligheten att boka Open-jaw biljett vilket innebär att man kan boka en resa A-B och sen hem från C-A. Dock så saknar tyvärr Air Berlin funktionen att göra en multi-stop-bokning. Men det kan man inte göra hos SAS heller utan att ringa och boka biljetter via kundtjänst.

Stolen

Jag måste faktisk ge Air Berlin en guldstjärna för att flygbolaget faktiskt har mer komfortabla stolar än SAS. Som exempel så flög jag sist med ett Airbus A319 ifrån Air Berlin till Berlin och med ett Airbus A320 ifrån SAS tillbaks till Kastrup. Air Berlin har skinnklädda säten vilket SAS saknar i majoriteten av sina kärror. Men även om skinnsäten kan vara hemska när det är varmt i kabinen. Så är det ändå lite lyxigare. Dessutom så känns det som att Air Berlins stolar är mer bekvämt stoppade än SAS dito. Men ombord på SAS CRJ 900 plan så är det bekväma skinnklädda stolar.

Air Berlin | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seOmbordservice hos Air Berlin

Till skillnad från de flesta lågprisflygbolagen som trafikeras Sverige så har Air Berlin anmanat den amerikanska linjen med att servera gratis tilltugg och förfriskningar på sina korta flighter. I regel så rör det sig om en påse salta sesamkex och ett glas läsk eller vatten. Något som jag absolut tycker att SAS borde apa-efter. För som det är nu serverar en ynka kopp kaffe/té eller ett glas vatten när man flyger med dem i SAS Go.

Air Berlin | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seLojalitetsprogram

Air Berlin har även precis som de fiesta flygbolagen sitt eget frequent flyer program (FFP) kallat TopBonus. Air Berlin ingår dessutom sedan juli 2010 i den världsomspännande flygalliansen Oneworld.

Silver, Guld och Platinum

Precis som med andra FFP:s så kan man levla sin status till olika nivåer. Personligen så kommer jag nog att satsa på att omvandla mitt Classickort till Goldkort inom Oneworld.

  • Silver – För att nå Silver behöver man flyga ihop 25.000 miles eller 24 enkelresor på 12 månader.
  • Guld – För att För att nå Guld behöver man flyga ihop 50.000 miles eller 60 enkelresor 12 månader.
  • Platinum – För att För att nå Platinum behöver man flyga ihop 100.000 miles eller 100 enkelresor 12 månader.

Som exempel ger en tur och retur i ekonomistol från Berlin ner till Stockholm mellan 1000 – 1500 mils beroende på bokningsklass. Utöver högre status hos flygbolaget i fråga och Oneworld. Så kan även mils bytas in mor bonusresot, högre klass från (ekonomi till bussnings) fria hotellnätter, bilhyra etc.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.