Hur mycket tid bör man egentligen ha vid en mellanlandning?

6
9477
Minimum Connection Time mellanlandning
mellanlandning Minimum Connection Time

Hur mycket tid bör man ha vid en mellanlandning?

En ofta återkommande fråga i olika resegrupper är om X är för kort tid för en mellanlandning på flygplats Y. Och det är en med all rätt berättigad fråga att ställa. För det är inte alltid helt riskfritt med korta mellanlandningar. Framförallt på större flygplatser som man inte har besökt innan. Ändå envisas flygbolag och resebyråer att sälja biljetter med så korta anslutningstider som möjligt, för att minska den totala flygtiden.

Minimum Connection Time

Minimum Connection Time (förkortat MCT) anger den kortast tillåtna anslutningstiden för ett byte mellan två flygplan på respektive flygplats. På den tiden ska passageraren hinna byta till en annan gate, terminal eller hinna passera en extra säkerhetskontroll samt passkontroll.

Här under är en lista med exempel på Minimum Connection Time hos Europeiska storflygplatser som tillämpas vid en mellanlandning:

  • Stockholm Arlanda: 35 minuter för byte inom samma terminal och 50 minuter för byte mellan utrikes- och inrikesterminalerna.
  • Köpenhamn Kastrup: 30 minuter för byte inom Schengen, 45 minuter för byte utanför Schengen.
  • Oslo Gardermoen: 35 minuter för byte inom Schengen, 35 minuter för byte utanför Schengen.
  • London Heathrow: 60 minuter för byte inom samma terminal, 90 minuter för byte mellan terminaler.
  • Paris Charles du Gaulle: 60 minuter för byte inom samma terminal, 90 minuter för byte mellan terminaler. 
  • Frankfurt Airport: 45 minuter för byte inom Schengen, 60 minuter för byte utanför Schengen. 
  • Amsterdam Schiphol: 40 minuter för byte inom Schengen, 50 minuter för byte utanför Schengen. 
  • Istanbul Atatürk: 60 minuter.

Flygbolaget är skyldiga att boka om dig om du inte hinner

Flygbolag har en skyldighet att inte sälja flygbiljetter som underskrider flygplatsens godkända Minimum Connection Time. Om du i värsta fall skulle missa ett anslutningsflyg på grund av att ditt inkommande flyg är försenat. Är flygbolaget skyldiga att kostnadsfritt boka om dig till nästa möjliga flyg.

Detta under förutsättningen att tiden mellan ankomsttiden och avgångstiden underskrider godkänd Minimum Connection Time. Samt att båda flygen är bokade med en genomgående biljett som du har bokat direkt via flygbolaget. Har du istället bokat en resa via en resebyrå är det i första hand resebyråns ansvar att boka om dig.

Om du däremot skulle missa din anslutning trots att det inte har skett en försening kommer du i värsta fall få stå för ombokningskostnaden själv. Om du dessutom har bokat två helt separata resor och missar din anslutning kommer du bli tvungen att köpa nya flygbiljetter själv eftersom att resan då inte räknas som en genomgående biljett.

När du ska vara extra uppmärksam:

Under vissa omständigheter är det extra viktigt att du har koll på dina anslutningstider:

  • När du har bokat en resa genom en resebyrå och det inte är samma flygbolag som flyger hela vägen. Då kan det hända att flygbolagen inte har ett codeshare avtal och du måste checka in ditt bagage på nytt. 
  • När du reser med incheckat bagage är risken större att ditt bagage inte hinner lastas om på anslutningsflyget. Detta gäller oftast inte för så kallad matartrafik när ett flygbolag flyger in passagerare från mindre flygplatser till en större.
  •  Om du reser med småbarn eller har en begränsad rörlighet. Då behöver du vara medveten om att godkänd Minimum Connection Time inte tar hänsyn till sådana omständigheter. 
  • När du reser under större skollov som påsk- eller jullov kan du räkna med längre köer vid både säkerhets- och passkontrollen på de flesta flygplatserna. Men om du har en kort anslutningstid finns i bland möjligheten att få gå före i köerna. 
  • Vissa veckodagar tenderar att ha mer flygtrafik som till exempel fredagskväll och måndagsmorgon. Även det kan påverka tiden för att ta sig igenom en pass- eller säkerhetskontroll

Om du överväger att boka en flygbiljett med kort anslutningstid bör du även överväga risken med tidsbesparingen. En missad anslutning kan resultera i förseningar till din slutdestination, därför kan det vara smart att välja en resa med en längre anslutningstid om du inte har besökt flygplatsen du ska mellanlanda på innan. Dessutom är det ofta billigare att boka flygbiljetter med en längre anslutningstid.

***

Hur tänker du kring mellanlandningar? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler schysta restips från hela världen!

6 COMMENTS

 1. Vi ska flyga till Miami i februari med SAS och mellanlandar i Oslo. SAS anger att vi har 35 minuter på oss att byta flygplan. Vet du om det är vanligt med så korta mellanlandningar där?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.