10 av Polens bästa ölmärken som du inte ska missa

8
1039
Polsk öl
Bild publicerad med tillstånd av fotografen. Övriga bilder i inlägget ägs av respektive bryggeri.

10 av Polens bästa ölmärken som du inte ska missa

Polen är välkänt för sina skummande och goda hantverksöl — Så om du också är en nördig ölentusiast är kanske just Polen ditt nästa resmål. För städer som Warszawa, Krakow och Gdansk erbjuder alla tre ett bra utbud av lokala mikrobryggerier, rustik husmanskost och sevärdheter som bäddas in av pastellfärgade hus i de gamla stadsdelarna. Men det här inlägget kommer helt att tillägnas den bärnstensfärgade drycken som fått ölsnobbar att vallfärda till Polen genom åren.

Trots att jag har besökt Polen åtskilliga gånger och har druckit mängder med polsk ölsorter genom åren så är jag fortfarande lite novis. Och har därför bett Janina Komorowski om hjälp med att sätta samman en lista med polska ölsorter som hon tycker att du inte får missa på din nästa Polenresa. Kriteriet har var att alla ölsorterna i listan ska finnas lättillgängligt oavsett vart i Polen du än befinner dig.

Ciechan Pszeniczne - polsk öl

Ciechan Pszeniczne

Pszeniczne är ett traditionellt veteöl från bryggeriet Browar Ciechan och tillverkas med traditionella bryggerimetoder. Vilket innebär att ölet får genomgå en jästfermentering i öppna fat. En metod som ger ölet kryddiga och fruktiga arom av spannmål, bröd, banan och kryddnejlika med en balanserad bitterhet. Det ljusgula ofiltrerade veteölet ligger på 4,8 % och har en hållbarhet på 45 dagar.

Brok

Bork tillverkas av ett av polens mest kända bryggerier Van Pur. Det är en blek pilsner som är bryggs med en traditionell metod och jäsningsprocess från 1800-talet. Brock är en ljus öl som ligger på 5,2% och har en något söt och ren smak med inslag av gräs.

ŻUBR - Polsk öl

ŻUBR

Detta öl produceras av Browar Dojlidy som är ett av polens äldsta bryggerier. Ölet är en klassisk pilsner med en djup gyllene färg och en blommig arom. Med inslag av karamelliserad malt och humle. ŻUBR är ett ljust öl som ligger på 6.0 % och har en balanserad och lite salt eftersmak.

Okocim OK Beer - Polsk öl

Okocim OK Beer

Okocim OK Beer har funnits över 50 på den polska ölmarknaden och bryggs av Carlsberg. Ölet är en klassisk lager som ligger på 5,6%. Okocim OK Beer är en av polens populäraste öl och finns så gott som överallt från pubar till bensinstationer. Ölet har en något kärv eftersmak och anses av många vara ett av polens bästa öl.

Lech-Premium-Polsk-öl

Lech Premium

Lech Premium är en uppfriskande lager med mycket kolsyra som bör drickas riktigt kall. Ölet ligger på 5.0% och tillverkas av vatten, humle, extrakt av humlekottar och kornmalt. Vilket ger ett ljust öl med aromer och en lätt bitterhet.

Królewskie Jasne Pełne -Polsk öl

Królewskie Jasne Pełne

Om du besöker Warszawa ska du inte missa ölet som är det mest kända från den Polska huvudstaden. Królewskie Jasne Pełne är ett ljust och pastöriserat öl med en klar och gyllende färg. Ölet ligger på 5.6% och har en anständig bitter smak med inslag av gräsbevuxna och blommiga fält och en örtig arom. Ölet tillverkas av vatten, majs, kornmalt, humle och humlextrakt.

Tyskie Gronie - Polsk öl

Tyskie Gronie

Det går inte att göra en lista med polens bästa ölmärken utan att nämna Tyskie Gronie. Ölet har vunnit många priser och bryggs i staden Tychy och bryggeriet har producerat öl under de senaste 400 åren! Ölet ligger på 5,5% och har en nyanser av citroner.

Amber Koźlak - Polsk öl

Amber Koźlak

Ölet är av bocktyp och bryggs av det berömda bryggeriet Browar Amber i staden Bielkówek utanför Gdansk. Amber Koźlak är ett rubinfärgat öl känt för sin unika smak och doft. Ingredienserna inkluderar vatten, humle och kornmalt. Ölet bryggs med metoden för bottenfermentering och har en hållbarhet på 180 dagar. Ölet ligger på 6,5% och kommer i en unik flaska och serveras bäst i ett tulpanglas.

Żywiec Porter - Polsk öl

Żywiec Porter

Żywiec Porter är ett öl av baltisk porterstil som har bryggts med samma metod sedan 1881 på bryggeriet Browar Zamkowy Cieszyn. Ölet är mörkfärgat med en kraftig smak av korn, malt, klart vatten och aromatiska humle Żywiec Porter ligger på 9,5% och serveras bäst i ett snifter glas.

Om du vill läsa mer om polska drycker rekommenderar jag mitt inlägg om Soplica, Polens äldsta vodkamärke anno 1891.

***

Tycker du att det är intressant att läsa inlägg om öl från olika länder? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

8 COMMENTS

  1. Tack för bra tips! Sånt här vill jag läsa mer om och gärna om whisky och andra spritsporter. Det finns hur mycket som helst du borde skriva om när det handlar om öl, vin och sprit. Har du planer på andra inlägg?

    • Kul att du gillar det! Det kommer en hel del om sprit och drinkar i framtiden. Ja det finns som sagt hur mycket som helst att skriva. Bara en så enkel men ändå komplex sak som skillnaden mellan whisky och wiskey.

  2. Sånt här vill jag läsa mer om! Sen är det jätte roligt att du tar hjälp av andra för att kunna skriva så bra guider som möjligt! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.