10 saker att göra i Göteborg — från Liseberg till skärgården

10
126
10 saker att göra i Göteborg
Foto: Cina Erikson

10 saker att göra i Göteborg — från Liseberg ut till skärgården

Efter ytterligare en härlig weekend i Göteborg tänkte jag passa på att tipsa om tio saker du inte ska missa när du besöker Sveriges andra stad. En stad som både stoltserar med att ha nordens största frakthamn, men även en speciell känsla för humor. Visste du förresten att Göteborg anlades vid Göta älvs mynning på initiativ av Gustav II Adolf och fick sina stadsprivilegier år 1621? Vår gamle hjältekonung har därför fått en bakelse uppkallad efter sig som fortfarande är populär i Göteborg på Gustav Adolfdagen 6 november.

Man brukar säga att kärt barn har många namn och Göteborg har gått under smeknamn som Lilla London och senare kallats för Lilla London innan staden började kallas för Götet av oss som inte bor där. Oavsett vilket namn du föredrar, så är Göteborg riktigt en trevlig sommarstad med närheten till lummiga lövskogar och havet med sin saltstänkta skärgård. Stadslivet präglas av ett avslappnat lugn och en stadskärna med sin neoklassiska arkitektur och spårvagnar.

Slottsskogen

Slottsskogen är en 137 hektar stor stadspark som till stora delar ligger på Stigbergsåsen strax sydväst om Göteborgs centrum. Parken har stora gräsplaner och mindre kullar och dammar som är populära bland göteborgarna under sommarmånaderna. Här finns även Slottsskogens djurpark som är en av sveriges äldsta djurparker invigd 1876. Som är helt gratis att besöka och huserar flera djurhägn med påfåglar, humboldpingviner, knubbsälar och även flera äldre lantraser som dala pälsfår, gotlandsruss och gutefår och vilda nordiska djur som älg och dovhjort.

Göteborgs Naturhistoriska museum

Museet invigdes den 9 juli 1923 och har idag en stor samling av uppstoppade djur från hela världen. Men med tonvikten på djur från Västsverige. Museet är även internationellt känt för den Malmska valen. En konserverad blåval som strandade i Askimsfjorden år 1865.

Sjöfartsmuseet Akvariet

Sjöfartsmuseets olika utställningar handlar om hav, sjöfart och fiske, både historiskt och tekniskt. Akvariet består av en kallvatten del och en tropisk del med både akvarier och terrarier. Där du kan se fiskar och andra marina djur som finns i Göteborgs skärgård och mer exotiska arter från världens alla hörn. Museet är även känt för sin samling av 49 galjonsfigurer från 1800-talets seglande fartyg med ett undantag, som sannolikt är från ett ångfartyg.

Göteborgs botaniska trädgård

Den botaniska trädgården invigdes i samband med Jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Parken och trädgården omfattar idag 175 hektar varav 40 hektar består av planteringar med cirka 16 000 olika arter varav cirka 4 000 arter odlas i trädgårdens växthus som bland annat inrymmer Sveriges största orkidésamling med 1500 arter samt påsköträdet (Sophora toromiro), som är utrotat i naturen. Men som har räddats kvar i kultur bland annat tack vare Göteborgs botaniska trädgård.

Skansen Kronan

Denna gamla stenfästning från 1600-talet ligger ovanpå en kulle med utsikt över Göteborg. Från Skansen Kronan får du möjlighet att se stadens gamla stadsdelar som består av flera pastellfärgade hus från ovan.

Feskekôrka

Fiskekyrkan är en stor inomhus fiskmarknad i härdat av Göteborg. Byggnaden har fått sitt namn eftersom att den påminner om en gammal gotisk kyrka. Här kan du köpa nyfångad fisk och färska skaldjur som lax, slätvar, torsk, hummer, havskräftor, bläckfisk kaviar, krabbor och mycket annat. Här finns även Restaurang Gabriel som ligger en trappa upp och har öppet alla dagar i veckan utom söndag och måndag. Samt Restaurang Kajutan som även erbjuder take-away och en trevlig uteservering.

Göteborgs Maritima Centrum

Är världens största flytande fartygsmuseum med en imponerande flotta bestående av 18 fartyg, båtar och pråmar som du kan kliva ombord på. I samlingen ingår bland annat U-båten HMS Nordkaparen (Nor) som den 18 september 1980 var ytterst nära att kollidera med en främmande u-båt mellan Utö och Huvudskär. Dessutom kan du kliva ombord på jagaren HMS Småland (J19) som var det andra fartyget i Halland-klassen som är den största och mest slagkraftiga jagarklassen som någonsin funnits i den svenska flottan. Dessutom är Småland det det största musealt bevarade örlogsfartyget i Skandinavien

Paddan

Om du besöker Göteborg ska du inte missa en rundtur på Göteborgs kanaler och Göta älv med de klassiska turistbåtarna som kallas Paddan. Under rundturen får du lära dig mer om Göteborgs historia, stadens byggnader och vad du kan göra i staden. Paddan utgår från Kungsportsbron och går under ett flertal broar varav bron vid Stora Bommen har fått smeknamnet ”Osthyveln” eftersom att resenärerna tidigare fick börja sig ned även vid lågvatten innan bron renoverades 2015.

Öluffa

Göteborgs skärgård består av 29 öar som brukar indelas i norra och södra skärgården. Det är lätt att besöka öarna med färjor och där den vanliga spårvagnsbiljetten gäller. Öarna är helt bilfria där det är cykel eller flakmoped som gäller. Om du vill stanna lite längre så finns det värdshus och bed & breakfast som erbjuder övernattning på öarna.

Volvo Factory Tour

Om du är intresserad av hur saker fungerar ska du inte missa en guidad visning i Volvos fabrik där du får se en futuristisk armé av robotar som monterar bilar från grunden.

Liseberg nöjespark

Liseberg behöver nog ingen närmare presentation? Parken lockar årligen över tre miljoner besökare med mängder av åkattraktioner. Eller vad sägs om Balder som är Nordens största berg- och dalbanor i trä. Eller Valkyria är Nordens största och Europas längsta berg- och dalbana av typen ”Dive Coaster”. Om du besöker Göteborg under december månad ska du inte missa Jul på Liseberg.

***

Har du några tips på saker att göra i Göteborg? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

10 COMMENTS

  1. Som göteborgare blir man varm i själen av att läsa det här! Många bra tips även för oss som bor på bästkusten! Kul att du har med en bild på läppstiftet!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.