Upplev Hongkongs skyline från vattnet i Victoria Harbour

43
125

Hongkong från vattnet mellan Hong Kong Island och Kowloon

Den tidigare brittiska handelskolonin Hongkong består utöver halvön Hong Kong Island och halvön Kowloon på det kinesiska fastlandet av 235 öar. Varav de två förstnämnda är regionens viktigaste och skiljs åt av den naturliga djuphamnen Victoria Harbour. 

Som med sitt strategiska läge vid Pärlflodens utlopp och Sydkinesiska havet bidrog Storbritannien anlade en viktig handelskoloni här efter fredsfördraget efter första opiumkriget (1839-1842) där Kina tvingades avyttra Hong Kong Island till britterna. Än idag är ön ett internationellt viktigt handelscentrum där hamnen spelar en central roll i handeln. 

På grund av sitt läge mellan Hong Kong Island och Kowloon är Victoria Harbour med sina praktfulla strandpromenader och pirar är ett stort turistmål. Det är även härifrån som du kan uppleva Hong Kong Islands häftiga skyline på första parkett från vattnet. 

Sönderbränd efter vår road trip i Kalifornien några dagar tidigare 

Pendlande Hongkongbor och turister

Redan år 1888 började rederiet The Star Company trafikerar hamnen med sina passagerarfärjor mellan Tism Sha Tsui på Kowloon och Central / Wan Chai på Hong Kong Island. Färjorna är lika mycket ett transportsätt för Hongkongbor som det är en turistattraktion. 

Visst, det finns både snabbare och effektivare sätt att korsa Victoria Harbour som vägtunnlar och tunnelbana. Men utsikten från vattnet och havsbrisen under den knappt 10 minuter långa överfarten bidrar till en helt annan upplevelse Hongkong. 

Att resa med Star Ferry kostar enkel väg kostar 2 HK$ på vardagar och 3,40 HK$ under helgerna. Du kan både använda MTR Octopus card på samma sätt som i tunnelbanan men även köpa tokens i automaterna vid terminalerna. Star Ferry går från 07:20 till 22:30 varje dag.


Ljusshowen A Symphony of Lights på första parkett

Om du bara har tänkt resa med Star Ferry en enda gång under din vistelse här i Hongkong. Så rekommenderar jag att du gör det från Tsim Sha Tsui på Kowloon sidan över till Hong Kong Island runt kl 20 på kvällen.

Då får du uppleva ljus- och ljudshowen A Symphony of Lights dansar över skyskraporna i Central och Wanchai från första parkett. Se videon så förstår du nog storheten i det hela. 

Ett enkelt sätt att hitta till Star Ferry Tsim Sha Tsui Pier är att ta sikte på klocktornet på Salisbury Road. Därifrån kommer du se hamnen och snart piren i slutet av Canton Road. Om du gillar shopping är området dessutom perfekt för en heldag. 


Har du rest med Star Ferry eller har du andra Hongkong tips? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

43 COMMENTS

 1. Men shit vilken ljushow, har du sett den själv live? Hong Kong är väl en stad man måste upplevt som med New York? Det känns så efter din beskrivning. Ha en fin lördag

  • Yes det har jag gjort och den är ännu mäktigare på plats kan jag lova. Sen är det precis som du skriver att Hongkong är en stad som måste upplevas precis som New York.

  • Hongkong är verkligen en häftig stad. Den är verkligen västerländsk och påminner inte alls mycket om Fastlandskina mer än på ytan. Men det är en bra inkörsport till övriga Kina 🙂

  • Visst är den! 🙂 Jag har hunnit åka hem emellan San Francisco, Hongkong och senast Miami. Tack kul att höra att jag inspirerar. Oavsett vart du än reser så se till att ta dig tid att upptäcka platserna du besöker.

  • Ja det är verkligen ett privilegium 🙂 Men samtidigt är det väldigt mycket jobb bakom och under varje resa. Men Hongkong är verkligen en spännande stad 🙂

 2. Ljusshowen ger verkligen intrycket av att vara spektakulär. För att inte tala om byggnaderna. Hongkong är en sån plats där jag tänker att oavsett hur många andra städer man har varit i tidigare så känner man sig rätt liten där.
  Vilken fantastisk plats att uppleva!

  • Ja det är den verkligen och den är ännu mer magisk väl på plats. Sen är Hongkong är unikt på många sätt samtidigt som det är som vilken västerländsk stad som helst. Men den ger verkligen mersmak 🙂

 3. Wow hade ingen aning om det här! Så spännande! Skulle sååå vilja åka dit någon gång. Eller, jag skulle vilja åka över allt hehe 🙂 Det verkar i alla fall vara en grymt häftig stad som man borde uppleva! 😀 Hoppas du får en underbar dag 😀 // Petra Elisabeth

  • För att vara ärlig så gör jag inte det. I alla fall inte i den bemärkelsen att jag sponsrar diverse organisationer. Däremot är jag noga med att välja flygbolag med ordentliga arbetsförhållanden för deras anställda. Men jag har absolut haft tankarna på att utveckla mitt resonemang i ett inlägg. Så det kanske kommer ett fram över 🙂

  • Sedan i januari har jag valt att satsa 100% på att utveckla bloggen för att göra den till min huvudinkomst. Men tidigare har jag arbetat med förhandling för diverse affärsprojekt inom webb. Kul att du uppskattar det jag skriver 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.