Boktips: Urban Safari 12 storstäder av Bobo Karlsson

2
114
Urban Safari 12 storstäder av Bobo Karlsson

Urban Safari 12 storstäder av Bobo KarlssonUrban Safari 12 storstäder av Bobo Karlsson

Ibland behöver man bara damma av någon gammal reseböcker för att ladda batterierna och få lite ny inspiration. Om du precis som jag älskar myllrande storstäder så är det här verkligen ett boktips för dig! Tyvärr är boken slutsåld sedan länge och jag har inte hört om några planer på ett nytryck av den heller.

Så det gäller att börja leta på antikvariat eller i dina vänners bokhyllor. Men den brukar trots allt inte vara så svår att hitta på t.ex. Bokbörsen.

Bobo Karlsson är en reseskribent som i drygt 30 år har haft de stora städerna som inspirationskälla och arbetsfällt. I Urban Safari beskriver han några av världens metropoler på sitt underfundiga sätt som både roar och inspirerar.

AMSTERDAM ”Den så krasst gosiga”. Den kanske mest sympatiska lilla stadskompisen, präglad av köpmän och global smidighet långt före alla andra.

BANGKOK ”Det brinner min sköna”. Vårt klots varmaste metropol. Kokande, klibbig, prunkande grön, har bråttom, växer vilt.

BEIRUT ”Ett charmfullt helvete”. Denna världens mest extrema kombination av ’bad boy’ och ’good guy’. Förförisk, dynamisk, entusiastisk, nöjeslysten.

BERLIN ”Send in the clowns”. Här har en ny generation råd att rita Europas nya coola kreativa karta. Närliggande nostalgi kittlar med fanatism och dekadens.

BUENOS AIRES ”Kärlek, fotboll och politik”. Basunerar brutalt ut sin storhet. Här får man både skratta och gråta, gräla och smöra, i bra eller dåligt sällskap, ända tills solen går upp.

CHICAGO ”Busig, bussig, bossig”. Knutpunkt och mittpunkt i hjärtat av Amerikas hjärta. Muskler och munväder alltid först eller störst, bäst eller värst.

ISTANBUL ”Cool melankoli”. Här i den tunga historien grips man av ett inre lätt sorgset men harmoniskt lugn, samtidigt som det nymodiga ogenerat tar för sig.

LOS ANGELES ”En bedårande stad av sin tid”. Det är inte verkligheten Los Angeles lämnat bakom sig. Det är bara Europa.

NEW YORK ”Medveten, mänsklig, modig”. Alla faller vi pladask för städernas stad. Vaggan för en hel urban värld.

RIO DE JANEIRO ”Mitt livs novell”. Det oanständiga busfröet bland storstäder. SAO PAULO ”Doldisen bland megastäder”. Få bjuder på ett så brutalt stadslandskap. En magnet för den som inte kan få nog av urban puls och energi. Vänder ofta avigsidan utåt.

SAN PAULO ”Tropikernas blandade ruiner”. Södra halvklotets största och rikaste stad. Tävlar med Mexico City om att vara giganten på den amerikanska kontinenten och är en av få som kan få New York att framstå som lite futtigt och ordentligt.

STOCKHOLM ”Du nya du fria, du stora lilla”. Onödigt vackert, tidigare så förnumstigt. Kanske är hysteriskt ängsliga Stockholm en av de få som har kollen. Vårt eget brokiga ego, plus alla genom åren lånta fjädrar, börjar bli hårdvaluta.

Utgivningsdatum: 2009-04-22
ISBN: 978-91-518-5234-8


Har du du läst någon av Bobo Karlssons böcker? Vad tyckte du? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook samt följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.