Vandra och upptäck stigarna där du bor. Mina tips och tricks.

2
55
Vandra | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Vandra | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seVandra i närheten där du bor

Du behöver inte vara scout eller en vilsen asfaltsindian för att ge dig ut på stigarna. För oavsett vart i Sverige du än bor så är det aldrig långt till en vandringsled eller naturområde. I det här blogginlägget kommer jag att gå igenom vad du egentligen behöver för en kortare vandring. Som barn anslöt jag mig till och från till Scouterna under några år. Främst för att kunna åka på olika läger och hiker. Men tramset om Gud fick mig att tappa intresset lika fort varje gång då det inte har med friluftsliv att göra. En annan intressant sak i sammanhanget är att scouternas grundare Robert Baden-Powell påstås ha varit ateist. Vid mönstringen så blev jag uttagen som kustbevakningsbefäl och skulle tvingas ligga inne i 15 månader på olika regementen. Vilket resulterade i att jag deserterade från armén innan jag ens hade hunnit sätta min fot på ett logement. Med påföljden att Kronan hotade mig med diverse straff som påföljd. Nu 12 år senare ångrar jag det faktiskt, för det hade nog varit bra kunskaper att ha trots allt.

Men trots det så har jag sedan barndomen alltid haft ett intresse för att vistas i skog och mark. Men med åren så har jag blivit mer urbaniserad och kommit ifrån naturen. Men det hindrar mig inte från att ibland dra på mig ryggsäcken och ta mig ut i skogen några timmar för att få lite kuperad terräng under fotsulorna.

Men med åren så har jag blivit på tok för bekväm för att yra runt naken i skogen som en Rambo på fultjack sugandes på en granrot som enda näringskälla.

Så nu ska vi gå igenom vad du behöver för utrustning för en dagstur

I tisdags så beställde jag en ny ryggsäck under Outnorth’s kampanj 50% på ryggsäckarNärmare bestämt så blev det en Kuhtai 34 från The North Face. I och med att jag ändå skulle upp till Rättvik över helgen så passade jag på att stanna till i Säter för att göra en kortare dagstur i ravinen som utför delar av Säterdalens naturreservat. 

Men vad behöver man egentligen för utrustning?

Packlistan ser så klart helt olika ut beroende på vilken typ av vandring som du tänker genomföra. Men i det här blogginlägget så har jag som sagt fokuserat på lättare dagsvandringar på välpreparerade leder. För en traditionell fjällvandring kräver så klart helt andra förutsättningar och mer utrustning.

 • Ryggsäcken – För en enklare vandringstur så krävs det egentligen ingen speciell ryggsäck. Även om en riktig dagstursryggsäck på 20 – 30 liter med höftremmar är att föredra. För du kommer att märka skillnaden.
 • Kläder – Lager på lagerprincipen är alltid bra att utgå från. Men en extra varm tröja, strumpor och badkläder kommer du långt med. Samt regnkläder förstås för vi lever trots allt i Sverige.
 • Skor – Vandringskängor är inte nödvändigt i det här fallet. Men ett par ingådda träningsskor är alltid skönt.
 • Mat – En vanlig matsäck med pastasallad, smörgåsar och liknande är alltid bra att ha med sig. Men om man hellre föredrar varm mat så är pulversoppor ett alternativ. Eller pulvermos tillsammans med korv och andra halvfabrikat som köttbullar. Som utan problem håller sig några timmar i en varm ryggsäck. Men kräver så klart även att du tar med dig ett stormkök för tillagning.
 • Vatten – Vatten är bland det viktigaste som du ska tänka på att ta med dig. En normal vuxen person behöver minst 2 liter vatten under en dag. Så räkna med att packa minst 3 liter för en dagsvandring. Men gärna det dubbla för det kan bli varmt och vätskebrist är aldrig en trevlig upplevelse.
 • Övrig utrustning – Första förband, pincett, plåster, toapapper, kniv, tändstickor, bestick, kåsa etc.

Säterdalen KonsthjuletHitta leden där du bor

Det enklaste sättet att hitta vandringsleder i närheten där du bor är faktiskt att googla frasen [vandringsleder i (din ort)]. Oftast så finns det någon led, kulturbyggd eller nationalpark i närheten. Bilden ovanför är tagen vid Konsthjulet i Sördalen från min vandring i Säterdalen. Och det är ofta sånt som finns i närheten där du bor men kanske aldrig tidigare har besökt som du ska hitta från och med nu.

Brukar du vandra? Eller har du frågor om vandring? Skriv gärna en kommentar här under. 

Dela gärna det här blogginlägget till dina vänner.

2 COMMENTS

  • Hej Ann,

   Till att börja med ursäkta för sent svar. Det låter riktigt härligt! Jag har länge gått i tankarna på att besöka den gröna ön just för att vandra och bo på mindre BnB’s. Hoppas att resan har varit lika magisk som jag föreställer mig att den har varit 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.