6 skäl till varför jag reser med tåg i Europa

8
85
Eurostar
Eurostar

6 skäl till varför jag reser med tåg

Att resa med tåg handlar för mig främst om bekvämligheten, framförallt när jag kan boka prisvärda tågbiljetter i första klass. Om jag skulle dra upp det urvattnade miljökortet skulle det bli lite hyckleri. Framförallt när den här bloggen till stor del handlar om flygresor. Därför överlåter jag hela miljödebatten till asfaltsindianerna med Greta som sin gallionsfigur.

Däremot kommer jag lyfta fram det väsentliga med just tågresor. Min enkla grundregel när jag faktiskt väljer tåget framför flyget är att resan inte ska överskrida fem timmar. Därför reser jag ofta med tåg mellan olika städer i Europa där avstånden är korta och tågen är bekväma.

Komforten

Ärligt talat, flygresor är inte speciellt bekväma i en ekonomistol. Hyrbilar kan vara rena drömmen längst småvägar. Men att nöta tråkiga motorvägar mil efter mil är inte speciellt spännande. Framförallt inte om man har ett halvt sommarkollo i baksätet. Ett tåg erbjuder möjligheten att sträcka ut sig, att kunna gå i gången utan att hamna i vägen för en irriterad flygvärdinna som vill fram med drinkvagnen eller för den sitta fast i en bilkö är enligt mig ett starkt argument för tåget.

Kliva ombord

Köer är alltid samma helvete oavsett hur man reser. Tågresor eliminerar mycket av det irritationsmomentet. Det är väldigt sällan som tågstationer har säkerhetskontroller i Europa även om det förekommer. Dessutom är det ofta korta avstånd från perrongen till sittplatsen.

Bekvämligheten

Missförstå mig inte jag älskar flygplatser. Men stora flygplatser ligger ofta flera mil utanför stadskärnan. Vilket innebär att man först måste ta sig ut till flygplatsen för att sedan spendera ytterligare tid i köer. Tågstationer däremot är vanligtvis centralt belägna och tillåter en att resa från city till city.

Landskapet

Fönsterplatsen är av naturliga själ den populäraste platsen ombord på ett flygplan. Men ärligt talat vad ser man egentligen bland molnen? Tågresor däremot bjuder ofta på storslagna landskap på nära håll. Till skillnad från många motorvägar slingrar sig järnvägen fram genom väglösa landskap.

Maten

Den här punkten slår tåget flyget på fingrarna! Tåget har oftast en egen bistrovagn och ibland även en riktig restaurangvagn. Medan flyget i bästa fall erbjuder samma mat till samtliga passagerare. Har tågen oftast ett bra utbud av varm mat.

Arbetsro

Tåget erbjuder massor av effektiv arbetstid. För att inte prata om all tid som kan spenderas med att faktiskt se på film. Det är faktiskt främst på tåg och flyg som jag tar mig tid att kolla på film. Men eftersom att jag reser så pass mycket blir det ändå en del rullar.

***

Vad tycker du om att resa med tåg? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

8 COMMENTS

  1. Intressant att få ta del av dina tankar och funderingar kring detta. Jag har ingen egen erfarenhet av tågresor i Europa. Men du menar att det är enkelt att boka tågresor och resa mellan olika städer? Om man vill resa mellan London och Paris med tåg är det Eurostar som är bästa alternativet då?

    • Det är enkelt att boka resor direkt hos de nationella tågbolagen. Det är först när man ska korsa länder som det kan bli lite krångligt. Men mellan London och Paris kan du resa bekvämt med Eurostar 🙂

  2. Hahaha jag älskar din sköna stil mot Greta 😂 Jag åker inte tåg ofta men det ser bekvämt ut. Vilket tåg är det?

    • Oj, jag har nog väldigt många. Men Transmongoliska till Peking med tillhörande stopp, Bangkok till Singapore etc. Finns ganska många resor jag vill göra. Men det kommer nog ett inlägg om det längre fram.

  3. Du vet verkligen hur man reser bekvämt 😉 Vi funderar på att tågluffa i sommar och det finns ju 1 klass Interrailkort. Är det värt pengarna? 🙂

    • I mitt tycke är det absolut värt pengarna. Men det beror ju också på hur mycket och hur långt ni tänkt åka. Fördelen utöver komforten är ju tillgången till kaffe och lite godsaker i 1 klass.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.