Boken är ett pressutskick från Brombergs Bokförlag. Läs min policy.

Längs spåret: Tågluffa genom Sverige

Boktips – Längs spåret: Tågluffa genom Sverige

I sommar är det antagligen mer aktuellt än någonsin att planera för tågsemester i Sverige. Dagen innan midsommar låg ett utskick av boken; Längs spåret: Tågluffa genom Sverige och väntade i min postbox.

En bok på 142 sidor, vars omslag stolt utlovar ett innehåll av; Sex upptäcktsresor, de vackraste sträckorna, de roligaste hotellen och 25 spännande familjeäventyr. Vilket var ett välkommet sällskap inför min tågresa upp mot Dalarna senare på kvällen.

Att se hur landskapet skiftar mellan åker, skog och sjö har alltid varit rofyllt. När jag satt där nedsjunken i mitt tågsäte och bläddrade i Längs spåret: Tågluffa genom Sverige med en kopp kaffe kunde jag genast känna igen mig i flera av kapitlens rutter. Tågresor som jag själv har gjort, åtskilliga gånger tidigare. Samtidigt som jag insåg hur mycket jag måste ha missat genom åren när jag bara rest mellan städerna. Ibland kanske utan att ens reflektera över vad som egentligen finns där emellan.

Den råda tråden

Vilket är Längs spåret: Tågluffa genom Sveriges röda tråd, när den guidar dig som läsare till pittoreska caféer som enligt författarna utmärker sig med några av Sveriges kanske bästa bakverk. Men Längst spåret: Tågluffa genom Sverige tar dig även med till de större besöksmålen som den gamla örlogsstaden Karlskrona, där du får tips om historiska sevärdheter innan sin vidare färd mot Ronneby.

Personligen fastnade jag lite extra för några rader om Dalsland, som ibland kallas för ett ”Sverige i miniatyr” efter ett uttalande av prins Eugen (1865-1947). Där Baldersnäs eleganta herrgård med anor från 1700-talet erbjuder sina besökare möjligheter att boka någon av deras 74 hour cabins. Vilket är moderna stugor med glasväggar som har utplacerad i naturen längsmed Dalslands kanal.

Längs spåret: Tågluffa genom Sverige

Längs spåret: Tågluffa genom Sverige

Längs spåret: Tågluffa genom Sverige kommer i en smidig storlek som är lätt att ta med i väskan. Trots sin ringa storlek är boken faktaspäckad med både tips om natursköna platser, sevärdheter och smultronställen runt om i landet från syd till nord. Du kommer garanterat hitta dina favoriter som är värda en omväg eller kanske rent av blir resans mål.

I bokens kapitel kan du bland annat läsa om:

  • Tågluff i södra Sverige
  • Tågluff i Västsverige
  • Tågluff i östra Sverige
  • Tågluff i mellersta Sverige
  • Tågluff i nordligaste Sverige
  • Tågluff Uppsala till Tiveden

Längs spåret: Tågluffa genom Sverige innehåller även en hel del bra tips för barnfamiljer som vill resa bekvämt ombord. Med tåget öppnas dessutom nya möjligheter där barnen kan rita, leka eller spela spel. Som småbarnsförälder får du många tips om aktiviteter och besöksmål som passar barn i alla åldrar.

Längs spåret: Tågluffa genom Sverige
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 144
 • Utgivningsdatum: 2020-03-11
 • Förlag: Brombergs Bokförlag
 • ISBN 9789178091232
 • Beställ hos Bokus eller Adlibris

Slutord

Längs spåret: Tågluffa genom Sverige är en bok som på riktigt överraskade mig positivt. Innehållet är betydligt mer intressant än vad baksidestexten anger med sina floskler och verb för att bikta asfaltsindianer och rida på den nya tågtrenden.

Så om du vill få tips på intressanta platser och sevärdheter, eller rent av hjälp att planera en familjesemester är Längs spåret: Tågluffa genom Sverige en bok jag varmt kan rekommendera! Boken finns att beställa hos både Bokus och Adlibris som säljer tusentals läsvärda böcker till bra priser.

***

Har du läst Längs spåret: Tågluffa genom Sverige eller har du andra boktips om resor? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

18 KOMMENTARER

 1. Kul tips! Den ska jag beställa direkt 🙂 Vi tänkte faktiskt köpa Sommarkorten som SJ säljer och ta med barnen på en sommarresa nu på semestern.

 2. Jag har läst boken och den är verkligen inspirerande! Kul att du skriver boktips för att tipsa oss andra.

 3. Vi ska ta tåget till Norrland för att vandra om ett par veckor. Kanske borde vi köpa boken, finns det något om Norrland i den?

  • Härligt, vart i Norrland? Det finns ett helt kapitel: Tågluff i nordligaste Sverige med tips i städer som Örnsköldsvik – Luleå – Kiruna – Abisko – Jokkmokk – Björkliden etc.

 4. Vi måste absolut resa mer med tåg! Jag har inte läst boken men kommer att beställa den. Tack för att du uppmuntrar till en grönare värld! 🙂

 5. Efter att jag läste dina tips om tågluffarkorten blev jag sugen att åka på äventyr med barnen. Nu måste jag köpa den här boken för att få mer inspiration 😊

 6. Bra att du skriver om att vi måste åka mer i sommar. Jag är född i Kiruna men bor i Göteborg nu. Jag och barnen åker alltid tåg när jag ska hem till släkten.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.